Connect with us

Politika

MINISTAR SPAJIĆ U POSJETI IZRAELU: “Ojačaćemo ekonomske odnose Crne Gore i Izraela”

Published

on

Foto: ministarstvo finansija i socijalnog staranja

Ekonomski odnosi Crne Gore i Izraela su dobri, ali postoje značajne oblasti u kojima se saradnja može unaprijediti, saopšteno je nakon susreta ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića i izraelskog ministra finansija, Izraela Kaca.

Spajić boravi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Izraelu gdje se sastao sa Kacom i drugim zvaničnicima te zemlje i održao niz bilateralnih sastanaka.

“U narednom periodu ćemo ojačati ekonomske odnose dvije države u sektorima energetike, infrastrukture, inovacija, poljoprivrede i investicija”, najavio je Spajić.

Izrael je, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija i socijalnog staranja, ostvario značajan iskorak kada je u pitanju proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora i gasa, bez učešća uglja, a u tome bi se mogle podstaći zajedničke aktivnosti u vezi istog cilja – zelena energija i zaštita životne sredine.

Sagovornici su razgovarali i o ekonomskim izazovima sa kojima se suočavaju dvije zemlje kao posljedicom globalne pandemije.

“Prvi rezultati ove značajne posjete mogli bi se osjetiti od ove godine”, saopštio je ministar Spajić.

Pri susretu sa Spajićem, izraelski stručnjak za makroekonomiju, prof. Avi Simhon pohvalio je planove Crne Gore za izlazak iz krize izazvane pandemijom koronavirusa. Simhon je predsjedavajući Nacionalnog ekonomskog savjeta pri kabinetu izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

Kako su kazali iz Ministarstva, Spajić je podsjetio na svakodnevnu borbu Vlade Crne Gore i mjere za oporavak crnogorske ekonomije te stabilne i održive javne finansije, kao i to da Crna Gora bilježi zavidne rezultate u vakcinaciji stanovništva protiv kovida-19 i čini sve da ovogodišnja turistička sezona bude uspješna.

“O trošku države obezbijeđeno je bolničko liječene svih turista koji se tokom boravka u Crnoj Gori eventualno razbole od kovida-19 i zahtijevaju hospitalizaciju, a biće omogućeno i besplatno PCR testiranje za sve goste kojima je taj test potreban prilikom povratka u matičnu državu”, piše u saopštenju.

Spajić je razgovarao i sa bivšim ministrom odbrane Izraela i političkim liderom Avigdorom Libermanom, a ukazano je na važnost očuvanja stabilnosti i bezbjednosti, kao i na značaj privlačenja izraleskih investitora u Crnu Goru.

Iz Ministarstva navode da je Jerusalimski patrijarh Teofil III, prilikom susreta sa ministrom pozdravio je jedinstvo hrišćana u Crnoj Gori, koja njeguje multietnički i međuvjerski sklad i toleranciju, te istakao veliko poštovanje prema upokojenom mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju.

Patrijarh Teofil i Spajić
Patrijarh Teofil i Spajićfoto: Ministarstvo finansija i socijalnog staranja

“Imao sam privilegiju da primim blagoslov za čitav narod i državu Crnu Goru, Jerusalimskog Patrijarha, njegovog blaženstva Teofila III, velikog prijatelja našeg naroda koji je, između ostalog, osveštao i Hram Svetog Jovana Vladimira u Baru. Patrijarh Teofil se interesovao za aktuelnu situaciju u Crnoj Gori. Snažnu volju i vjeru u bolju budućnost ne mogu obeshrabriti i pokolebati nemiri ni brojna iskušenja sa kojima se suočavamo – mi u Crnoj Gori, a i naši prijatelji u Izraelu”, poručio je ministar Spajić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije