Connect with us

Politika

NAKON CETINJA: Manjinama nudili dva resora, potpredsjednika Vlade i duplo više mjesta po dubini

Published

on

Razgovorima sa albanskim strankama, koji su vođeni u zgradi Vlade, bili su prisutni Borovinić-Bojović, Spajić i Milatović, dok je sa vrhom Bošnjačke stranke razgovarano bez Milatovića koji je bio tada službeno odsutan. Manjinama je predstavljen plan 16 plus dva ministarstva, a dijelu je otvoreno saopšteno da bi oni mogli biti zamjena za Uru – naveli su izvori Pobjede

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović i ministri ekonomskog razvoja i finansija i socijalnog staranja Jakov Milatović i Milojko Spajić ponudili su nakon dešavanja na Cetinju, u ime premijera Zdravka Krivokapića i ostatka parlamentarne većine, u odvojenim razgovorima sa manjinskim strankama najmanje dva resora u rekonstruisanoj Vladi i duplo više mjesta po dubini od kvote koju su imali u vrijeme bivše vlasti.

Više izvora Pobjede saopštilo je da je ponuda Krivokapića bila potpredsjedničko mjesto vezano uz resor i još najmanje jedan resor i to pravde, uz mogućnost još jednog resora koji bi nastao dijeljenjem Ministarstava Vesne Bratić i Tamare Srzentić.

– Razgovorima sa albanskim strankama, koji su vođeni u zgradi Vlade, bili su prisutni Borovinić-Bojović, Spajić i Milatović, dok je sa vrhom Bošnjačke stranke razgovarano bez Milatovića koji je bio tada službeno odsutan. Manjinama je predstavljen plan 16 plus dva ministarstva, a dijelu je otvoreno saopšteno da bi oni mogli biti zamjena za Uru – naveli su izvori Pobjede.

Krivokapić je nakon dešavanja na Cetinju zatražio smjene ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića i direktora Upave policije Zorana Brđanina, ali je ta inicijativa stopirana nakon što je lider Ure Dritan Abazović zaprijetio rušenjem Vlade.

Manjinske stranke ukupno imaju pet poslanika i ta potencijalna vlada bi imala podršku jednog poslanika više od aktuelne.

Prema informacijama Pobjede, Krivokapić je preko posrednika nagovijestio da bi u slučaju izbacivanja Ure – za šta je u tom periodu imao i podršku DF-a i Demokrata nakon dešavanja na Cetinju – ,,crvena zona“ bila sektor bezbjednosti i resori zdravlja finansija i ekonomskog razvoja.

– Ostalo je sve bilo dostupno. Po tom planu sektor bezbjednosti bi pripao kadrovima bliskim premijeru Krivokapiću – saopštio je izvor.

Prema nezvaničnim informacijama Pobjede, lider Albanske alternative Nik Đeljošaj je prozrevši igu premijera Krivokapića upitao Spajića i Borovinić-Bojović da li baš toliko vjeruju premijeru Krivokapiću.

– Sve što priča premijer ujutro, uveče pogazi, zašto mu toliko vjerujete – citirao je izvor Đeljošajeve riječi koji je tadašnju ponudu ocijenio neozbiljnom.

Đeljošaj je nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji saopštio javnosti nepoznate informacije da je, nakon događaja 4. i 5. septembra na Cetinju, manjinskim partijama nuđeno da, kao zamjena za Uru, uđu u Vladu.

– Nakon dešavanja na Cetinju imali smo jedan poziv za razgovor o Vladi gdje su nam nuđena brda i doline. Mi smo koncept svega toga razumjeli kao politički kontekst i poziv da manjinske partije i njihovi poslanici budu zamjena za Uru. Mi sebe ne vidimo kao zamjenu za bilo koga, već kao partnera svima onima koji žele iskrenu saradnju – naveo je on nakon potpisivanja platforme.

Dodao je da se sve to događalo u zgradi Vlade.

– Imali smo sastanak u Vladi, gdje nam je rečeno da iza te ponude stoji parlamentarna većina – kazao je Đeljošaj. Te informacije su potvrđene i od ostalih lidera manjina, dok se Krivokapićev kabinet nije oglašavao po tom pitanju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije