Connect with us

Politika

PARLAMENTARNI PLENUM ENERGETSKE ZAJEDNICE: Bečić otvorio prvi onlajn sastanak

Published

on

Foto: Skupština CG

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić u ime predsjedavanja Crne Gore Energetskom zajednicom od 1. januara do 31. decembra 2020. godine, otvorio je danas prvi onlajn sastanak Parlamentarnog plenuma Energetske zajednice.

Obraćajući se učesnicima, predsjednik Bečić je istakao da današnji sastanak pokazuje našu “zajedničku spremnost da kao država članica uložimo napore i kapacitete kako bismo na adekvatan način odgovorili na sve one obaveze preuzete po osnovu članstva u međunarodnim organizacijama”.

On je podsjetio da Parlamentarni plenum predstavlja platformu od izuzetne važnosti za zemlje članice Energetske zajednice, posebno za zemlje Zapadnog Balkana koje su na putu evropskih integracija. “  Najprije iz razloga što daje mogućnost poslanicima iz nacionalnih parlamenata da vode dijalog o temama koje su vezane za određena pregovaračka poglavlja, kao što su energetika, životna sredina, konkurencija, regionalna politika i dr., vodeći računa, naravno, o specifičnostima svake države ponaosob”, naglasio je predsjednik Bečić.

Ovom prilikom, on je posebno istakao da će jedna od naših obaveza biti izrada i implementacija integrisanih nacionalnih energetskih i klimatskih planova i izrazio uvjerenje da će naše zemlje posebnu pažnju posvetiti izradi novih projekata za koje će biti dostupni međunarodni izvori finansiranja, prvenstveno sredstva koja se opredjeljuju za Zapadni Balkan kroz Ekonomsko – investicioni plan Evropske komisije, kroz Instrument za pretpristupnu podršku – IPA III, kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF) i dr.

Parlamentarni plenum je tijelo Energetske zajednice u kojoj Crna Gora ima članstvo od 2006. godine, a koje okuplja predstavnike nacionalnih parlamenata zemalja ugovornih strana Energetske zajednice i predstavnike Evropskog parlamenta, a ima za cilj da članice Energetske zajednice učini bolje opremljenim za primjenu pravne tekovine.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije