Connect with us

Politika

PICULA ZA PORTAL LUČA: Igranje sa granicama je politički neodgovorno

Published

on

Region su uzdrmale vijesti koje su objavili određeni bosansko-hercegovački portali da je premijer Slovenije Janez Janša predao predsjedniku Evropskog savjeta Šarlu Mišelu neslužbeni diplomatski dokument, tzv. “non-pejper”, u kom navodno predlaže promjenu granica na zapadnom Balkanu i podjelu BiH na etničkoj osnovi.

U razgovoru za portal Luča zastupnik u Evropskom parlamentu i stalni izvještilac za Crnu Goru Tonino Picula ističe da svako ko pokušava reciklirati projekte koji uključuju igranje s granicama izražava potpunu političku neodgovornost.

“Nakon što su odbačene štetne ideje o nekakvim razmjenama teritorija na Zapadnom Balkanu, stav EU po pitanju granica na Zapadnom Balkanu je jasan, ali bih ja volio da je takav stav koherentan i oko pitanja daljnjeg proširenja EU na proctor Zapadnog Balkana. Ali to, nažalost, nije tako. Političku je neodgovorno, da ne upotrijebim oštriji izraz, reciklirati projekte koji uključuju igranje s granicama. Evropski parlament snažno podržava proširenje EU na zemlje regije i ima dosljedan stav o ovom pitanju”, kaže Picula.

Ovakve priče o granicama, koje se graniče s zdravom pameti, zaključuje Picula u razgovoru za portal Luča, u pravilu se plasiraju kada se žele zamagliti aktuelni problem ili skrenuti pažnja s afera koje su za neke aktere neugodne.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije