Connect with us

Integracije

PICULA: Volio bih da nestabilna politička situacija ne uspori proces integracije CG u EU

Published

on

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula naglasio je da bi volio da sve nestabilnija politička situacija ne uspori dodatno proces integracije CG u EU.

Picula je pred AFET-om kazao da je Crna Gora zemlja koja „uvjerljivo predvodi regatu prema EU, nakon otvaranja svih pregovaračkih poglavlja“.

„Sada je vrijeme da se poglavlja počnu zatvarati, po mogućnosti bržim ritmom, nego što su otvarana“, kaže Picula, iz ocjenu da se nada da postoji mogućnost da Crna Gora zaključi pregovore do kraja mandata ove Komsijie.

„Volio bih da sve nestabilnija politička situacija ne uspori dodatno taj proces koji je bez sumnje kohezioni faktor crnogorskog društva, s izuzetno visokom podrškom građana“, kaže Picula.

Picula ističe da je EP postigao politički dogovor o IPA III fondu, u iznosu većem od 14 milijardi eura u narednih 6 godina.

„Vjerujem da će ta sredstva pomoći u jačanju demokratske, normativne i soicioekonomske transformacije zemalja kandidata i potencijalnih kandidata“, kaže Picula.

Bilčik: Parlamenti regiona žrtve političkih svađa

Parlamenti iz regiona Zapadnog Balkana su postali žrtve političkih svađa i raznih vidova bojkota parlamenta, istakao je kopredsjedavajući Parlamentarnog odbora za stablizaciju i pridruživanje sa Crnom Gorom (POSP) Vladimir Bilčik.

„Postreban je konstruktivan rad parlamenata u cijelom regionu, pri čemu Evropa neć biti žrtva već cilj koji će ujediniti različite parlamentarne snage“, naglasio je Bilčik.

Poručuje da za bojkot nema mjesta ni u jednom od parlamenata u regionu, „jer to ne doprinosu EU perspektivi zemalja regiona“.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije