Connect with us

Politika

PODSJEĆANJE: Nepoželjni ambasadori

Published

on

Ministarstvo inostranih poslova Republike Srbije (Foto MIP Srbije)

Jučerašnje otkazivanje gostoprimstva ambasadoru Republike Srbije u Crnoj Gori Vladimiru Božoviću te, odmah nakon toga, kao “recipročna mjera” i ambasadoru Crne Gore u Srbiji, Tarzanu Miloševiću, nije prvo diplomatsko zahlađenje u odnosima dvije zemlje.

To se desilo i 2008. godine, kada je Vlada Srbije uskratila gostoprimstvo ambasadorki Crne Gore u Beogradu, Anki Vojvodić.

Ona je proglašenona personom non grata nakon što je Crna Gora priznala Kosovo.

Beograd to nije učinio samo za crnogorsku ambasadorku već, iz istog razloga, uskraćeno je gostoprimstvo i makedonskom ambasadoru Acu Vasilevskom. Vojvodić je notu dobila 9. a makedonski ambasador 10. novembra 2008.

Crna Gora i Makedonija priznale su nezavisnost Kosova dan pošto je Generalna skupština Ujedinjenih nacija odlučila da se pred Međunarodnim sudom pravde razmatra legalnost jednostranog proglašenja.

U zajedničkoj izjavi dviju zemalja tada je navedeno  da je odluka o priznanju Kosova Crne Gore i Makedonije rezultat iscrpne političke procjene, ali da te dvije zemlje ostaju posvećene daljem unaprjeđenju i produbljenju odnosa sa Srbijom.

Vlade dviju zemalja navele su i da će dosljedno nastaviti da podržavaju Srbiju na njenom putu ka evropskoj integraciji i da su opredijeljene za trajnu stabilnost, mir, bezbjednost i napredak svih zemalja regiona, sa jasnom evropskom i evroatlantskom perspektivom.

(Luča)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije