Connect with us

Politika

REKONSTRUKCIJA VLADE NAKON NIKŠIĆKIH IZBORA: Crnogorac umjesto Radulovića, ministarku zdravlja štiti SPC

Published

on

Članice vladajuće koalicije, među kojima je najagilniji Demokratski front, vrše žestok pritisak na premijera Zdravka Krivokapića da pokrene proces rekonstrukcije Vlade i to odmah nakon lokalnih izbora u Nikšiću.

Prema pouzdanim saznanjima portala Luča, osim DF-a koji tradicionalno ne krije svoje namjere, pritisak na Krivokapića dolazi i iz srpskih političkih krugova koji mu šalju diskretne signale da smijeni ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića. U slučaju smjene Radulovića,  što je vrlo moguće, prema izvorima Luče, najozbiljniji kandidat da ga zamijeni je premijerov savjetnik Srećko Crnogorac.

“Ministar Radulović je, prema mišljenju srpskih krugova bliskih predsjedniku Vučiću,  jedna od prepreka za povratak ambasadora Srbije Vladimira Božovića. Pošto Srbija neće mijenjati ambasadora, jedini način da se poboljšaju odnosi Srbije i Crne Gore jeste da se vrati ambasador Božović. Vidite da premijerka Srbije Ana Brnabić “nema vremena” da posjeti Crnu Goru, a kao razlog je navela protjeranje ambasadora”, kazao je izvor Luče.

KOLARIĆU, PANIĆU…

Posjetimo, bivša vlast je, uoči primopredaje, protjerala Božovića zbog skandaloznih komentara na račun crnogorske istorije, naročito Podgoričke skupštine.

“Ambasador Božović je nelegalnu i nelegitimnu Podgoričku skupštinu 1918. nazvao “oslobođenjem” i “slobodnom voljom” crnogorskog naroda, čime je još jednom, na najdirektniji način, omalovažio državu koja mu je dala diplomatsko gostoprimstvo”, navelo je MVP u saopštenju obrazlažući protjerivanje ambasadora.

Kada se očekivalo da nova vlast povuče odluku o protjerivanju Božovića, to se nije desilo a pravdalo se važećim diplomatskim propisima i praksom.

“U suštini, novoj vlasti ne odgovara tip ambasadora kakav je Božović. U pitanju je “bezbjednjak” i policajac, nova vlast želi mirnog profesora koji obilazi ustanove i voli da se fotografiše. Stanje je vrlo zamršeno, kao da se igraju “Kolariću, Paniću…” ili slično tome, dodaje izvor Luče.

Eventualnu smjenu Radulovića bi pozdravila opozicija koja je žestoko kritikovala način na koji je ministar krenuo da opoziva ambasadore.

U pitanju je bio čist politički revanšizam, za koji je ministar vanjskih poslova, što ne kazati, imao podršku kompletne Vlade.

SREĆKO CRNOGORAC

Kao najbezbolniji način da se izvrši rekonstrukcija Vlade, dobro obaviješteni izvori Luče navode postupak da Krivokapić smijeni Radulovića, nagradi ga dobrom funkcijom i za novog ministra vanjskih poslova postavi savjetnika Srećka Crnogorca.

“Krivokapić bi postavljanjem najbližeg saradnika za ministra imao dobru odbranu od eventualne priče da mu Srbija određuje ministre”, dodao je naš izvor.

Crnogorac je, odmah nakon izbora, zajedno sa biznismenom Miodragom Dakom Davidovićem i Krivokapićem otvoreno kadrirao funkcije u novoj vlasti.

Poznat je sastanak u hotelu “Hilton” kada su Krivokapić, Davidović i Crnogorac pokušali da privole direktora jedne od poznatih evropskih banaka da preuzme funkciju minstra finansija. Crnogorac se u novembru povukao sa mjesta savjetnika Krivokapića, ali je krajem decembra imenovan za savjetnika premijera za vanjsku politiku. Crnogorac je navukao na sebe bijes dijela javnosti kada se zalagao za gašenje kritičkih medija prema novoj vlasti.

SPC ZAŠTITNIK MINISTARKE ZDRAVLJA

Ono što je sigurno da ministarka zdravlja Jelena Bojović Borovinić neće biti smijenjena, uprkos jako lošim rezultatima u sektoru zdravstva i naročito kašnjenju vakcinacije.

“Krivokapić, uprkos zahtjevima opozicije, neće smijeniti ministarku zdravlja. Ministarka Bojović Borovinić ima veliku podršku SPC-a”, zaključio je izvor Luče.

Ostaje da se vidi šta će uraditi predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević koji se, naročito u slučaju dobrog rezultata DF-a na nikšićkim izborima, otvoreno zalaže za obaranje Vlade.

1 Comment

1 Komentar

  1. smilja

    16.02.2021. at 14:24

    Dakle, Borovinićku ne da treba smijeniti, no joj treba uzeti i ljekarsku licencu. A, Srećko je sa zatamnjenom biografijom kakvu obično imaju agenti obavještajnih službi. Izgleda da je poturen od MI6. Na sve strane imamo saradnike inostranih službi. Nije isključeno da ih je nemalo u strukturi nove “demokratske” vlasti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije