Connect with us

Politika

REZOLUCIJA O SREBRENICI: Ko (ne)nosi teret krivice

Published

on

Od trenutka kada je Skupština Crne Gore prošlog četvrtka izglasala Rezoluciju o genocidu u Srebrenici zvaničnici iz Srbije i Republike Srpske krenuli su sa osudama, minimiziranjem i spinovanjem.

Između ostalih, dezavuisati javnost odlučili su se i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i ministar unutrašnjih poslova te zemlje Aleksandar Vulin, kao predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Šta kažu Vučić, Vulin i Dodik

U nedjelju je Vučić poručio da se Rezolucijom želi “staviti kolektivni žig na svakog pripadnika srpskog naroda, jer je rezolucija uopštena i u njoj se ne pominju pojedinci koji su počinili užasna djela”.

“A jasno je na koga ide osuda i krivica. Srbija to ne može prihvatiti. Možda će neka buduća Srbija prihvatiti ko zna šta, ali dok sam ja predsjednik Srbije s tim se neću saglasiti. Ne interesuje me šta o tome misle sekretari, ambasade i pripadnici službi”, izjavio je Vučić.

Vulin je kazao da je trenutna vlast u Crnoj Gori preuzela državu na talasu srpskog otpora, a onda “izglasala rezoluciju o Srebrenici koja srpski narod osuđuje za genocid”.

No, svako ko je pratio sjednicu Skupštine Srbije mogao je čuti i vidjeti da je usvojen amandman broj 5 poslanika Demokrata Moma Koprivice koji upravo govori o tome da se Rezolucijom ne osuđuje niti jedan narod, već pojedinci koji su počinili sve zločine, na prostoru bivše Jugoslavije, kao i genocid u Srebrenici.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je kazao da je “šteta što je dio većine, koji je i srpskim glasovima ušao u parlament Crne Gore, popustio pod pritiscima i ucjenama i na takav način se obračunao sa Srbima i Republikom Srpskom.”

Šta kaže amandman broj 5 o “individualnoj, a ne kolektivnoj krivici”

Amandman broj 5 glasi: “Skupština Crne Gore osuđuje pokušaje pripisivanje odgovornosti ili krivice srpskom, bošnjačkom, hrvatskom ili bilo kojem drugom narodu za genocid, zločine protiv čovječnosti ili bilo koje druge zločine jer odgovornost može biti isključivo individialna. Niti jedan narod ne može biti označen kao gencoidan ili zločinački.”

Podnosilac amandmana Momo Koprivica (Demokrate) poručio je kolegama u skupštini da se skinu svi amandmani koji potencijalno stavljaju hipoteku ili žig jednom kolektivu.

“Nema veze s istinom niti sa zdravim razumom da je jedan cijeli narod kriv. Prihvatiti da se bilo kojem kolektivu stavlja žig bilo bi protivpravno i anticivilizacijski i protivno ljudskom razumu”, dodao je on.

Prihvatanje amandmana broj 5 o “individualnoj odgovornosti”

Uslijedila je replika predstavnika predlagača Rezolucije o genocidu u Srebrenici Ervina Ibrahimovića koji je kazao da predlagač prihvata ovaj amandman.

“Hvala svima koji su i na plenumu ukazali na neke nejasnoće u predloženom tekstu, pa smo se trudili kao predlagači da usvojimo kvalitetne i konstruktivne prijedloge, prije svega od koalicije ‘Crno na bijelo’ i sada od kolege iz Demokrata. Za nas je prihvatljiv amandman, i ovaj i oni prije. Amandman je jasan. Ne možemo pripisati krivicu jednom narodu, krivica je individualna. To je jasno i Rezolucijom šaljemo da je prijedlog Rezolucije bio svrha pomirenja naroda u Crnoj Gori i svih naroda u okruženju. Poslali smo jasan signal da Crna Gora jeste centar demokratije u regionu”, rekao je.

Amandman broj 5 postao sastavni dio Rezolucije

Za riječ se ponovo javio Koprivica koji se zahvalio Bošnjačkoj stranci Crne Gore na prihvatanju amandmana kojim se odbacuje kolektivna krivica i naglašava individualna odgovornost.

“Zahvaljujem se Ibrahimoviću što je prihvatio amandman broj 5, koji je uz jasnu osudu zločina koji su se desili na tlu bivše Jugoslavije i genocida u Srebrenici veoma značajan. On je u svrhu međunacionalne tolerancije i pomirenja i razumijevanja. Da se stavi tačka da se ne može jednom narodu staviti žig kolektivne krivice. Svako ko misli da proglasi srpski narod kolektivnom krivim za genocid ili bilo koji zločin – to ne moze proći i skupština tu uspostavlja jasan odnos. Ko pokušava staviti etiketu bilo kojem drugom narodu – u nama će imati protivnika. Narodi nisu krivi, s njih se mora skinuti pokušaj žigosanja i to nema veze sa statusom naroda, vec da osudimo zločine i poštujemo međunarodne presude i dođemo do pomirenja”, kazao je Koprivica.

Na kraju, amandman je postao sastavni dio Prijedloga rezolucije što je na kraju i izglasano sa 55 ruku “za”, 19 “protiv” i 7 “uzdržanih”.

Da se pokušava manipulisati sadržajem Rezolucije potvrdio je i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

“Tako se i sada pokušava manipulisati kako je rezolucija osuda Srbije i srpskog naroda, iako postoji precizan dio u rezoluciji da se osuda genocida ne može odnositi na narod, već da su genocide počinili pojedinci, a da je na politikama da naprave jasan otklon u odnosu na te pojedice koji su napravili tako nečovječna djela”, rekao je Đukanović.

Milo Đukanović: Srebrenica nije dvorište Srbije, već dvorište Bosne

Đukanović je kazao da to nije ništa novo i podsjetio na prethodne medijske kampanje iz Srbije, gdje se, kako je rekao, manipulisalo time da neko hoće da otima pravoslavne hramove.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije