Connect with us

Politika

SRPSKI AUTOKRATA ROB RATNOHUŠKAČKE MATRICE: Pogubljeni Vučić sanja rat na Kosovu, ali zna da time Srbiju vodi u propast

Published

on

Piše: Balša Knežević

Srpski autokrata Aleksandar Vučić nalazi se u bezizlaznoj situaciji i potpuno politički pogubljen vraća se oprobanoj destruktivnoj matrici nacionalističkog velikosrpstva koja vodi samo putem destabilizacije i propasti.

Napetost koja na sjeveru Kosova traje mjesecima eskalirala je u posljednje dvije sedmice, a za stanje haosa kojem svjedočimo direktno je odgovoran zvanični Beograd. Srpski huligani koji su na platnom spisku Beograda blokiraju puteve, pucaju na trupe KFOR-a i policiju, a sve u cilju da se sabotira dijalog sa Prištinom i razmatranje francusko-njemačkog prijedloga za privremenu „normalizaciju“ odnosa.

Neizostavan faktor u ratnohuškačkoj politici koju je Vučić preuzeo od Slobodana Miloševića, godinama unazad je svetosavska sekta (SS), poznata pod akronimom SPC. Tako i u ovoj situaciji takozvana SPC daje nesebičan doprinos podizanju tenzija.

Nakon što kosovska policija na administrativnom prelazu Merdare nije u poneđeljak pustila automobil sa Porfirijem Perićem da uđe na Kosovo, prvi čovjek takozvane SPC je reagovao dobro poznatom ratnohuškačkom retorikom.

”Na Kosovu situacija je veoma ozbiljna, a tenzije su dosegle tačku iz koje mogu da se otvore putevi koje niko od nas ne želi, i koji nas ne bi odveli u nešto što bi donelo mir i kakvu-takvu ravnotežu”, rekao je juče Porfirije nakon sastanka sa srpskim autokratom Vučićem, jasno aludirajući da je novi rat jedna od opcija koju njegova parapolitička organizacija podržava.

Prvoslav Perić i Aleksandar Vučić: Gdje su tenzije i miris rata tu je i takozvana SPC

Lančana reakcija nezasutavljiva

Samo nekoliko sati nakon što je Perić vraćen sa graničnog prelaza Merdare, sve jedinice srpske vojske i ministarstva unutrašnjih poslova, po naređenju autokrate Vučića, stavljene su u stanje pune borbene pripravnosti. Kao zvanični razlog za novo zveckanje oružjem Beograda navodi se ”kriza na Kosovu” i ”namjera Prištine da nasilno ukloni barikade na sjeveru”.

Tako je sinoć grupa od 50-ak osoba blokirala granični prijelaz Merdare na Kosovu, iz pravca Kuršumlije prema Podujevu, nakon čega je ovaj granični prelaz zatvoren.

Iako zvanični razlozi Beograda i Aleksandra Vučića za eskalaciju tenzija variraju od stare priče o ugroženosti ”srpskog življa”, problema sa tablicama i sličnih trivijalnosti, jasno je da najveći problem predstavlja to što je Vučić duboko zaglibio u nacionalističku priču ‘krvi i tla’.

S obzirom da se Srbija i Vučić nalaze pod ogromnim pritiskom Zapada da priznaju Kosovo i prihvate francusko-njemački plan za stabilizaciju odnosa dvije države, srpski autokrata nastavlja sa ustaljenom destruktivnom matricom podizanja tenzija.

Uz pomoć takozvane SPC, nastavio je da stvara sliku Kosova kao ‘svete srpske zemlje’ koju su decenijama prije njega inicirali nosioci velikosrpstva.

Lider SS Perić vraćen sa Kosova

”Sada kada mora da prizna nezavisnost Kosova, hvata ga panika i čini sve da dođe do eskalacije tenzija. To potvrđuje i sve oštrija, ratnohuškačka retorika samog Vučića i postupanje njegovih huligana koji na sjeveru Kosova već sedmicama prave probleme i izazivaju nestabilnost”, navode naši izvori dobro upućeni u situaciju na Kosovu.

Vučić želi rat, ali zna da time Srbiju vodi u propast

S obzirom na istoriju ratnohuškačke retorike zvaničnog Beograda koja je u prošlosti dovela do krvoprolića, zločina i genocida, region strepi dok čeka odgovor na pitanje – da li su Vučić i njegov režim spremni na izazivanje eventualnih oružanih sukoba da bi zaštitili svoje pozicije makar na još kratki vremenski period?

Prema riječima naših izvora dobro upućenih u stanje stvari u krugovima bliskim Aleksandru Vučiću, teško da će se srpski autokrata odlučiti za novi rat.

”Vučić zna da srpska vojska i policija ne smiju ući na Kosovo, stoga samo podgrijava tenzije preko grupa huligana. Nema dileme da bi Vučić, da ima sredstva i vojne kapacitete pokrenuo novi rat u regionu počevši od sjevera Kosova, ali on zna da bi takav potez ostavio katastrofalne posljedice po Srbiju koja se od toga nikad ne bi oporavila”, rekli su naši izvori.

Aleksandar Vučić: Želi rat, ali mu ne može bit’

Iako je izazivanje rata samo pusta želja Vučića i kleronacionlističkih krugova koji ga podržavaju, jasno je da je primarni cilj režima u Beogradu, pokušaj miniranja plana za Kosovo, koji Pariz i Berlin nastoje da natjeraju srpskog autokratu da potpiše, a što on uporno odbija stvarajući izgovor u vidu eskalacije krize.

Po francusko-njemačkom planu nema formalnog priznanja Kosova od strane Srbije, ali Srbija se neće protiviti da Kosovo bude član svih međunarodnih organizacija uključujući i Ujedinjene nacije. Iako to nije formalno priznanje Kosova od strane Srbije i Vučićevog režima, faktički to jeste priznanje po modelu dvije Njemačke. Između Istočne i Zapadne Njemačke odnos je, uslovno rečeno, normalizovan i one su postale članice Ujedinjenih nacija, ali bez nekog formalnog, verbalnog ili pisanog priznanja u vidu sporazuma jedne i druge.

Živo blato velikosrpskog nacionalizma

Sudeći po politici koju vodi zvanični Beograd, jasno je da je Vučić, kao i skoro svi njegovi prethodnici, rob ”duboke države” velikosrpskog kleronacionalizma koju sačinjavaju crkveni, bezbjednosno-obavještajni, vojni, policijski i intelektualni krugovi. Ta zlokobna velikosrpska klika, neraskidivo povezana sa određenim krugovima u Kremlju, sačuvala je svoj uticaj još od 90-ih i bez obzira ko je na vlasti mora da poštuje njihovu hegemonističku matricu.

Strah od ruske ruke

”Vučić zna koliko je kobno suprotstaviti se toj mračnoj sili koja je nakačena na Moskvu. Takođe zna da je priznavanje nezavisnosti Kosova na koje ga Zapad primorava, za njega pogubna opcija koja vodi žestokom odgovoru iz Moskve. Stoga je uslov za opstanak mafijaško-nacionalističkog režima kao što je Vučićev kreiranje bezbjednosnih kriza i podsticanje osjećaja ugroženosti kod širokih narodnih masa. To je ono što Vučić upravo radi na sjeveru Kosova”, rekli su naši dobro upućeni izvori.

Kako ističu, problem je što će Vučićevu suludu nacionalističku politiku platiti čitav region, ali najviše srpski narod.

”Vučić zna da je njemu namjenjena sudbina Slobodana Miloševića. Jedino zbog čega ga Zapad i dalje toleriše je da bi od njega dobili priznanje Kosova. Ukoliko to ne ispuni završiće kao Milošević, a ako to ispuni čeka ga možda i gora sudbina koja podrazumijeva odmazdu Moskve, ekstremnih djelova SPC i srpskih nacionalista koji su pod kontrolom Kremlja”, rekli su naši izvori.

Strah od Moskve

Srpski autokrata Vučić, kako smo više puta pisali, se našao u bezizlaznoj situaciji, a njegove kalkulacije između Moskve, Vašingotna i Brisela će izvjesno je, u narednih par mjeseci doći na naplatu.

Zato i ne čude njegovi panični javni nastupi, siktanje, malograđanske uvrede i kvalifikacije koje iznosi na račun zapadnih zvaničnika.

Kristofer Hil i Aleksandar Vučić: Ni ambasador SAD mu više ne može pomoći

Jer ako Vučić pristane na sporazum o normalizaciji, doći će u situaciju da bude neprijatelj broj jedan za Rusiju i biće proglašen za izdajnika nacionalnih interesa, a sa druge strane, ako ne prihvati sporazum sa Kosovom, čeka ga žestok odgovor Zapada. U tom slučaju više neće moći da mu pomogne ni njegov intimus, ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil koji mu je bio i te kako naklonjen i spreman da srpskom autokrati preda Crnu Goru u zamjenu za Kosovo.

Stoga je razumljivo da je strah od Rusije jedan od glavnih faktora što Vučić izaziva tenzije, jer njemu je najveći problem kako će Moskvi da proda priču da je priznao Kosovo. Kremlj se izričito protivi normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Jer kad do normalizacije dođe, put Kosova u NATO je otvoren i ta država će postati nova članica NATO-a što će potpuno srušiti rusku strategiju na Balkanu.

Kad se sve ovo uzme u obzir, nije ni čudo što je i onako psihotični Vučić izgubio kompas i srlja u klasičnu velikosrpsku destrukciju, koja će nanijeti veliku štetu čitavam regionu. Ali najveću cijenu će kao i 90-ih platiti Srbija.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije