Connect with us

Vijesti

Laković: Saradnja sa Abazovićem od prvog dana bila opterećena različitim pogledima

Published

on

Za Televiziju Vijesti kaže da je njegova saradnja sa Abazovićem od prvog dana bila opterećena različitim pogledima koje su imali u odnosu na problematiku bezbjednosti

Depolitizacija, reorganizacija i profesionalizacija policije – tri su razloga zbog kojih je Miodrag Laković prihvatio da bude savjetnik za bezbjednost potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića. Zbog toga što ovi ciljevi, kako smatra, nisu ispunjeni, niti sprovedene aktivnosti onom dinamikom kako je tražio, Laković je danas podnio i pismenu ostavku Abazoviću.

Za Televiziju Vijesti kaže da je njegova saradnja sa Abazovićem od prvog dana bila opterećena različitim pogledima koje su imali u odnosu na problematiku bezbjednosti.

Laković je, kako kaže, potencirao da rad u kabinetu potredsjednika bude usmjeren na razvijanje sistema obavještajno-bezbjednosnog sektora, jačanje instutucija, unapređenje zakonodavnog okvira, metodologije rada i naravno koordinaciju službi bezbjednosti preko Biroa za operativnu koordinaciju.

Za razliku od ovakvog strateškog pristupa, Laković tvrdi da je Abazovićev bio više operativnog karaktera i usmjeren na rješavanje pojedinih krivičnih djela.

Laković smatra da prilikom ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju nije došlo do policijskog prekoračenja ovlašćenja i da je policija upotrijebila minimum sredstava prinude da zaštiti javni red i mir. Postupanje Abazovića tokom tih događaja ne želi da komentariše, jer bi time povrijedio tajnost podataka, budući da je bio član Komisije koja je sačinila izvještaj o postupanju sektora bezbjednosti na Cetinju.

Kao pozitivnu aktivnost navodi rad na izmjenama zakona o utvrđivanju porijekla imovine i očekuje da će djelovati preventivno u odnosu na kriminalne grupe. Ističe da je dobro da postoji volja da se stvari u sektoru bezbjednosti mijenjaju i unapređuju, ali da politička volja sama po sebi nije dovoljna.

Zaključuje da se političari, koji uđu u sektor bezbjednosti, ponašaju kao dijete kada uđe u prodavnicu igračaka odnosno da im je svaka igračka zanimljiva i svaka bi da se proba.

“Dok političari shvate da nisu eksperti iz te oblasti, šteta je već pričinjena”, tvrdi Laković.

Upitan da li tu misli i na svog donedavnog šefa, Laković kaže da ne bi izdvajao nikoga već neka se svako prepozna za sebe.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije