Connect with us

Vijesti

NIMANBEGU: Teško do političkog saglasja sa vladajućom većinom

Published

on

Sa političkom većinom koja je sastavljena 30. avgusta prošle godine mi teško možemo doći do političkog saglasja u političkim ciljevima, i ustupci, i naši i njihovi moraju biti veliki, kazao je novi predsjednik Force Genci Nimanbegu u emisiji Link na Radiju Crne Gore govoreći o tome da li će prihvatiti pozive vladajuće većine da bude dio Vlade. Smatra da će se popis u sljedećoj godini vjerovatno održati, a izostavljanje pitanja o nacionalnoj i vjerskoj pripadnost za Nimanbegua je guranje problema pod tepih. Kao novi predsjednik stranke kaže da će se između ostalog zalagati za tješnju saradnju među albanskim partijama kako bi ona, kako je kazao, bila na većem nivou od koalicione

Promjene u Forci, nada se Nimanbegu, biće primjer i za druge albanske partije.

“Zalagaću se za promjenu diskursa političkih partija, da se promijeni unutrapartijska politika i da na prvom mjestu bude građanin. Želim pokazati da nijesmo svi isti, da unutar Force ima mladih kadrova koji će politiku shvatiti kao nešto što je na usluzi građaninu. Radićemo i na lokalnom i na državnom nivou da se naši rezultati jasnije prepoznaju i imaćemo odgovoran odnos prema onom što je svrha politike a to je predstavljanje glasača”, kazao je Nimanbegu u emisiji Link na Radiju Crne Gore.

Ovo vrijeme, kaže Nimanbegu, izuskuje još jedan korak naprjed a to je, kaže, borba protiv svih oblika korupcije.

“To je kancer koji razara društvo koji dovodi to toga da mi ne napredujemo kako želimo”, kazao je.

Albanci da imaju svoje mjesto u institucijama

Albancima, kaže, pripada mjesto u crnogorskom društvu i da odlučuju, a da bi odlučivali, dodaje, moraju biti zastupljeni u institucijama države.

Zahtjevi ranijih albaniskih političkih partija su, kako ocjenjuje, sporo ostvarivani a to je, kaže, jasan znak da koalicije nijesu bile dovoljno iskrene već, kako je kazao,  rukovođene više partijskim interesima kako se te političke strukture ne bi jačale.

On ističe da Albanci osjećaju diskriminaciju godinama i to je, smatra, teško otkloniti.

“Svi imaju problema sa infrastruktirom, kao svi građani Crne Gore, sa zaposlenošću, područja gdje mi živimo su nerazvijena i dalje i pored svih potencijala”, navodi predsjednik Force i dodaje da ekonomski razvoj mora biti u skladu sa zahtjevom lokalne zajednice a ne, kako je kazao, da se on nameće iz bilo kog centra.

Građanskoj CG jasno da su im Albanci partneri

Crnoj Gori, ističe, ne prijeti nikakva opasnost od Albanaca.

“Ali je ona retorički ponavljana od strane političkih subjekata koji su sada na vlasti da je Crna Gora ugrožena. Mi smo bili stalno dežurna meta što se tiče nekog interesa i naši zahtjevi i bilo koje izjave vjerovatno su smatrane ili su predstavljane u medijima tako da predstavljaju opasnost za Crnu Goru a građanskoj Crnoj Gori je jasno da smo mi pouzdani partneri, stabilni, i mi znamo naš put”, kaže Nimanbegu i dodaje da put kojim albanska zajednica želi da ide nije u sukobu sa interesima Crne Gore.

“I mi želimo da Crna Gora bude moderno društvo, društvo koje uživa najveća prava u demokratiji i koja ima vrijednosti etičke i moralne kao EU”, kazao je Nimanbegu.

“Otvoreni Balkan” isforsiran dijalog

Inicijativa “Otvoreni Balkan” koju su pokrenuli premijer Albanije Edi Rama i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić za Nimanbegua je u ovom trenutku isforsiran dijalog. Posebno, kako je podsjetio, jer inicijativu ne prihvataju tri države Zapadnog Balkana – Kosovo, Crna Gora i Bosna i Hercegovina.

“Ne prihvatanje te inicijative jasan je znak da ona nije dovoljo obrazložena i da ona može biti prepreka za ono što je bilo inicijativa Zapadnog Balkana spotazuma CEFTA ili Berlinskog procesa”, kaže Nimanbegu.

Postavlja se, kaže, pitanje iskrenosti inicijative.

“Ova inicijativa je za sada po meni politička igra”, kazao je Nimanbegu.

Premijer Zdravko Krivokapić je, kaže, zbog dosadašnjeg odnosa prema Albanskoj listi izgubio kredibilitet naroda koji on predstavlja u Skupštini Crne Gore.

O tome da li će prihvatiti pozive vladajuće većine da budu dio Vlade kaže da svaki politički sporazum mora biti zasnovan na jasnim političkim ciljevima i dogovorenim politikama.

Teško do saglasja sa političkom većinom

“Sa ovakvom većinom koja se sastavila 30. avgusta mi teško možemo doći do političkog saglasja u političkim ciljevima i ustupci i naši i njihovi moraju biti veliki. Ustupci sa ovakvom većinom moraju biti tako veliki da ja teško mogu predvidjeti da će do njih doći. Naše politike su nekompatibilne, ne slažemo se u brojnim politikama”, kazao je Nimanbegu.

Kao najvjerovatniji izlaz iz trenutne političke situacije vidi formiranje tehnikčke vlade a kaže da su i manjinska vlada i novi izbori opcija. Sve će kaže biti jasnije u narednih mjesec dana.

“Ali politički iskaz koji je neiskren ili se ne temelji na rezultatima su doveli do toga da sam ja ponavljao da je kredibilitet premijera Krivokapića kao mandatara upitan. Mi i da želimo pregovarati ne znamo s kim pregovaramo, ko će biti nosilac nove vlasi, ko će biti premijer i šta će im biti politika”, kazao je Nimanbegu.

Treba da znamo i nacionalnu i vjersku pripadnost

Zahtjev NVO da se iz Zakona o popisu isključe pitanja o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti smatra kompromisom koji, kako je kazao, nije ni politički ni ljudski odgovoran.

“Naša prava se zasnivaju na tome da znamo i etničku i vjersku pripadnost. To je bježanje od problema ili guranje problema pod sto. Mi kao albanska zajednica znamo da se puno Albanaca ne izjašnjava tako jer je politički pritisak bio godinama. Teškoće s kojima su živjeli su ih natjerali da se priklone nekoj drugoj zajednici da bi tako imali povoljniji status”, kazao je Nimanbegu.

Smatra da će se popis u sljedećoj godini vjerovatno održati.

“Nemam nikakav problem sa tim. Što se tiče zakonskog teksta imaćemo jasne zahtjeve koje smo istakli i 2011. kada nijesmo bili zadovoljni načinom sakupljanja rezulata”, zaključio je Nimanbegu.

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije