Povežite se sa nama

Vijesti

POPA BEČIĆU: Izvještaj EK jasno sugeriše da je u određenim sferama napredak ograničen ili se stagnira

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

“Skupština Crne Gore je jako bitan partner Evropske unije. Evropske adresa cijene otvoreno partnerstvo koje je uspostavljeno sa najvišim zakonodavnim domom. Skupštinska dostignuća će uvijek naići na podršku”, istakla je Popa, ali je kako se navodi u saopštenju Skupštine “sugerisala da snažna podrška koji građani Crne Gore daju Evropskoj uniji traži da bude reflektovana u radu Skupštine”

 

Izvještaj Evropske komisije (EK) o napretku Crne Gore u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU) jasno sugeriše da je u određenim sferama djelovanja napredak ograničen ili se stagnira, ocijenila je šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa na sastanku sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Aleksom Bečićem.

Iz Skupštine Crne Gore je saopšteno da se Bečić sastao danas Popom koja je tom prilikom predsjedniku crnogorskog Parlamenta uručila Izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori za 2021. godinu.

Izvještaj je predstavljen juče.

Popa je ocijenila da je sa Samita na Brdu kod Kranja poslata jasna poruka “da je EU prisutna i nastaviće da bude prisutna na Zapadnom Balkanu”, ali je, kako je navela, “činjenica da proces proširenja mora da prati propisane procedure”.

“Skupština Crne Gore je jako bitan partner Evropske unije. Evropske adresa cijene otvoreno partnerstvo koje je uspostavljeno sa najvišim zakonodavnim domom. Skupštinska dostignuća će uvijek naići na podršku”, istakla je Popa, ali je kako se navodi u saopštenju Skupštine “sugerisala da snažna podrška koji građani Crne Gore daju Evropskoj uniji traži da bude reflektovana u radu Skupštine”.

U saopštenju se navodi da je tokom sastanka potvrđeno da je Skupština Crne Gore jako bitan partner EU, kao i da Izvještaj prepoznaje pozitivne pomake i napredak u određenim oblastima, ali je i sugerisano da dokument prezentuje smjernice u kojim sferama je neophodno i važno dalje unaprijediti djelovanje najvišeg zakonodavnog doma.

“Bečić je u tom kontekstu potvrdio da postoji čvrsto raspoloženje da procesi koji zavise i jesu u domenu djelovanja Skupštine budu dalje unapređivani, ali i ukazao da određeni ciljevi zahtijevaju učešće i zavise od djelovanja svih aktera političke scene. Ističući da je Izvještaj jasno prepoznao da je Skupština značajno unaprijedila transparentnost rada, potpuno se otvorivši prema građanima, ali i sveukupno pojačala svoju zakonodavnu i nadzornu ulogu, predsjednik Bečić je podsjetio i da je, kroz konkretna rješenja, puno toga urađeno u cilju jačanja rodne ravnopravnosti, unapređenja položaja manjinskih partija, poboljšanja uslova rada uz implementaciju ekoloških politika”, navodi se u saopštenju.

Iz Skupštine su rekli da se “vrednjujući rezulatate ostvarene u domenu transparentnosti, u Izvještaju precizira da se po prvi put sve sjednice skupštinskih radnih tijela prenose uživo na Jutjub kanalu Skupštine, a inicijativom Skupštine Crne Gore, u saradnji sa Radio televezijom Crne Gore (RTCG) pokrenut je Parlamentarni kanal koji je posvećen redovnom parlamentarnom radu, čime je realizovan najznačajniji projekat na polju transparentnosti rada Parlamenta”.

“U dokumentu Evropske komisije je primijećeno da je Skupština redizajnirala vebsajt, i prilagodila ga potrebama slijepih i slabovidih osoba, što ranije nije bio slučaj, a u konačnom u većem obimu obezbijedila dostupnost informacija svojim građanima, tj. samim korisnicima. Na tom fonu, u Izvještaju se bilježi i da je osoboma sa invaliditetom, po prvi put u istoriji, omogućen pristup Plenarnoj sali. Takođe, konstatovano je da je do kraja decembra 2020. godine, novi saziv Skupštine primio 156 predstavki građana, kao i da od novembra 2020. godine, građani predstavke mogu da podnose onlajn putem, putem vebsajta Skupštine”, piše u saopštenju.

Iz Skupštine su rekli i da je “u dokumentu je zabilježeno i da je predsjednik Skupštine u 2021. godini usvojio akcioni plan koji sadrži 69 mjera za jačanje zakonodavne i nadzorne funkcije Skupštine”.

“U Izvještaju je primijećeno i da “nijedna pritužba pripadnika javnosti, medija ili zainteresovanih strana u kojoj se navodi kršenje etičkog kodeksa nije dostavljena Odboru za ljudska prava”. Kako se precizira, izmjene Poslovnika Skupštine, po prvi put, uvele su obavezu izbora najmanje jednog potpredsjednika iz reda manje zastupljenog pola, a poslanice iz različitog političkog spektra su obrazovale 2020. godine prvi Ženski klub u Skupštini, dok je u decembru izabrana prva potpredsjednica Skupštine prvi put u svojoj istoriji”, poručili su iz Skupštine.

Bečić je tokom sastanka “ukazao i na pomake koje su u minulih godinu ostvareni u sferi socijalne, ekonomske i zdravstvene politike, kao i na polju uspostavljanja i jačanja vladavine prava, i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, te istakao da su svi navedeni rezultati aktuelne vlasti ostvareni u jednoj, kompleksnoj političkoj, društvenoj i epidemiološkoj zbilji Crne Gore”.

“U tom kontekstu Bečić je podsjetio i na dostignuća koja su ostvarena na putu pristupanja, stoprocentnu usklađenosti vanjske politike sa EU, te apostrofirao snažnu podršku koju građani Crne Gore daju evropskoj agendi. Napominjući da proces integracija znači dvosmjerno djelovanje, predsjednik crnogorskog parlamenta je ocijenio da bi pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji značilo i prekid zastoja u politici proširenja”, piše u saopštenju Skupštine.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije