Connect with us

Vijesti

ZAKLJUČCI: Podrška vraćanju Cetinjskog manastira CPC-u, Vlada da povuče donijete akte

Published

on

Skupština Prijestonice Cetinje, u cilju očuvanja opredjeljenja građana Crne Gore da žive u državi u kojoj su osnovne vrijednosti sloboda, mir, tolerancija, poštovanje ljudskih prava i sloboda, multikultularnost, demokratija, vladavina prava i jednakost, podržava Inicijativu radi omogućavanja ravnopravnosti u korišćenju Cetinjskog manastira svim pravoslavnim vjernicima i slobodnog vršenja vjerskih obreda i poslova svim pravoslavnim vjerskim zajednicama u državi, jedan je od zaključaka cetinjskog parlamenta nakon današnje rasprave o građanskoj inicijativi za vraćanje Cetinjskog manastira Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi (CPC).

Predsjednici klubova odbornika su, nakon višesatne rasprave, sa rukovodstvom grada i Skupštine usaglasili šest zaključaka o kojima će Skupština Prijestonice glasati u petak.

– Skupština Prijestonice Cetinje ukazuje da očuvanje ljudskog dostojanstva mora biti osnovno opredjeljenje države. Ljudska prava i slobode kao sadržaj ljudskog dostojanstva trebaju biti neprikosnoveni. Obaveza svih državnih organa, svih grana vlasti, jeste da ih poštuju i štite. Aktuelna izvršna i zakonodavna vlast u kontinuitetu, suprotno međunarodnim dokumentima i Ustavu Crne Gore, sprovode aktivnosti kojima se onemogućava ostvarenje prava na slobodu misli, savjesti i vjeroispovijesti vjernicima i svještenstvu Crnogorske pravoslavne crkve – jedan je od donijetih zaključaka.

U cilju zaštite ljudskih prava i sloboda Skupština Prijestonice Cetinje je pozvala predstavnike međunarodnih organizacija, međunarodne institucije i organizacije civilnog društva da doprinesu ostvarivanju i zaštiti ugroženih prava i sloboda građana Crne Gore, kao i utvrđivanju odgovornosti za postupanje državnih institucija suprotno međunarodnim dokumentima i standardima.

Takođe, Skupština Prijestonice je snažno osudila i potestvuje zbog djelovanja Vlade Crne Gore i poziva je da se uzdrži od daljeg protivpravnog postupanja, i da povuče donijete akte i sprovedene radnje kojima se bez zakonskog utemeljenja želi zabraniti raspolaganje Prijestonici imovinom koja se nalazi u njenom nespornom vlasništvu.

Poziv je upućen i nadležnim državnim institucijama da u skladu sa zakonom sprovedu radnje i aktivnosti u cilju zaštite kulturne baštine u svojini Prijestonice od kontinuirane devastacije koju vrši Mitropolija crnogorsko-primorska – crkve Srbije.

Skupština Prijestonice zabranjuje bilo kakvo adaptiranje, rekonstrukciju ili građenje u zoni zaštićenog kulturnog dobra Cetinjski manastir, bez prethodno dobijene saglasnosti Prijestonice.

Gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Kašćelan se ovlašćuje da u saradnji sa nadležnim organima lokalne samouprave i Zaštitnikom imovinsko pravnih interesa Prijestonice, uz angažovanje advokatskog tima, u cilju zaštite prava i interesa Prijestonice pred nadležnim državnim organima, preduzme odgovarajuće pravne radnje kako bi se onemogućilo da se Cetinjski manastir kao ishodište istorijskog, državnog i duhovnog identiteta Crne Gore i kulturno dobro od najvećeg značaja za državu, zaštiti od uzurpacije i devastacije, i obezbijedi stvaranje preduslova da se odluči o pravu korišćenja i upravljanja Cetinjskim manastirom.

– Obavezuje se gradonačelnik Prijestonice da Skupštinu Prijestonice Cetinje redovno obavještava o preduzetim mjerama i radnjama, u skladu sa navedenim zaključcima – navedeno je u zaključcima.

Kašćelan: Vlasništvo nad Cetinjskim manastirom nije samo pravno, već i identitetsko pitanje

Tokom današnje rasprave u cetinjskom parlamentu, kojoj nisu prisustvovali odbornici Demokratske Crne Gore, podršku inicijativi su najavili iz Socijaldemokratske partije (SDP), Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokrata (SD) i iz cetinjske URE.

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan kazao je da vlasništvo nad Cetinjskim manastirom nije samo pravno i administrativno pitanje, kojim se odlučuje ko ima pravo učenja i praktikovanja vjere u njemu, već važno društveno, kulturološko i političko pitanje, čije posljedice mogu biti nesagledive po nacionalni identitet.

– U tom kontekstu, s posebnom pažnjom se mora posmatrati i glađanska inicijativa za vraćanje Cetinjskog manastira Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, pri čemu se ne smije izgubiti iz vida da su sloboda misli, savjesti i vjeroispovijesti zajemčeni Ustavom i potvrđenim i objavljenim međunarodnim ugovorima, te stoga obavezujući za sve – kazao je Kašćelan u obraćanju pred odbornicima cetinjske Skupštine.

Naše zakonodavstvo, podsjeća, propisuje da je sloboda misli apsolutna i neprikosnovena, dok sloboda ispoljavanja vjere ili uvjerenja podliježe samo onim ograničenjima neophodnim u demokratskom društvu koja su u interesu javne bezbjednosti, zaštite javnog poretka, zdravlja ili morala ili zaštite prava i sloboda drugih.

Kašćelan napominje da u razmatranju inicijative treba imati na umu i to da danas u Crnoj Gori nema naroda ili etničke zajednice kojoj je toliko uskraćeno osnovno ljudsko pravo na ispovijedanje vjere kao što je to slučaj s pravoslavnim Crnogoracima kojima je CPC matična crkva.

– Na prste jedne ruke mogu se nabrojati hramovi u kojima vjernici Crnogorske pravoslavne crkve se mogu moliti i obavljati crkvene obrede. U javnom diskursu pripadnici crnogorskog naroda i vjernici CPC oslovljavaju se najpogrdnijim imenima uz osporavanje prava na postojanje Crnogoraca kao autohtone nacije i Crnogorske pravoslavne crkve kao samostalne i od pomijesnih crkva priznate zajednice vjernika – naglasio je on.

Prema njegovim riječima, društveni kontekst u kojem se razmatra građanska inicijativa izuzetno je kompleksan, jer je, kako je rekao, opterećen različitim interesima koji često prevazilaze okvire koji su nam postavljeni Ustavom, međunarodim ugovorima i nacionalnim zakonodavstvom, ali i našom tradicijom i običajnim pravom.

– Uz to, u toku je i upravni postupak. Zato vas pozivam na razum i razboritost, na pragmatičnost, na inkluzivan pristup, na poštovanje Ustava i zakona Crne Gore, na uvažavanje realnosti i iskazane potrebe građana – a sve s ciljem da se prilikom koncipiranja zaključaka dođe do rješenja koje je pravno nedvosmisleno i zakonski utemeljeno – zaključio je Kašćelan.

Predstavnik predlagača ove inicijative Borislav Cimeša kazao je da je crnogorska crkva vjekovima bila držalac Cetinjskog manastira.

– Iznad svake crkve nalazi se država, a crkva je dio države. Faktički vlasnik kompletne crkvene imovine sa Cetinjskim manastirom bila je crnogorska država – naveo je Cimeša.

Prema njegovim riječima, sva dalja istorija vjerskog objekta je istorija Crne Gore. Prema njegovim riječima, u Cetinjskom manastiru radile su biblioteka, skriptorijum i štamparija, te sve škole, svjetovne i vjerske.

– Cetinjski manastir je istorijsko-pravno bio svojina Crne Gore, a danas je jedan kroz jedan svojina Prijestonice Cetinje – poručio je Cimeša, dodajući da je SPC uzurpator ovog vjerskog objekta.

Dizdar informisala o odluci Vlade i krivičnoj prijavi

Predsjednica Skupštine Prijestonice Dejana Dizdar je informisala odbornike o odluci Vlade da da Cetinjski manastir upiše na državu Crnu Goru umjesto Prijestonice Cetinje kao nosioca prava svojine. To se navodi u dopisu koji je iz Vlade juče upućen Upravi za katastar i državnu imovinu.

Ona je informisala odbornike da je Skupština Prijestonice dobila anonimnu krivičnu prijavu za, kako je navedeno, obmanjivanje javnosti i zloupotrebe službenog položaja i nesavjesnog rada u službi.

U krivičnoj prijavi je, između ostalog, navedeno da Dizdar i Skupština Prijestonice obmanjuju javnost jer, kako se navodi, CPC nije bila vlasnik Cetinjskog manastira pa im se zato on ne može ni vratiti. Dodaje se i da javnost nije bila upoznata sa inicijativom grupe građana za vraćanje manastira CPC-u, te da nije održana javna rasprava ovim povodom.

Odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) Borislav Pravilović kazao je Odbor za planiranje i uređenje prostora i komunalno stambenu djelatnost dobio dopis Uprave za katastar.

-Odbor je već bio upoznat sa situacijom od strane tog organa u redvojnoj korespodenciji prilikom rasprave materijale. Pošto se radilo o zailježbi spora, a ne nikakvoj zabrani raspolaganja, Odbor nije razmatrao dopis, već ga je odbacio. Ovaj način obraćanja nije uobičajen prema Skupštini Prijestonice i smatramo ga pritiskom. Vidim da se ta praksa nastavila – rekao je Pravilović.

Odbornica Silvana Radonjić kazala je da je Odbor za statut i propise donio jednoglasnu odluku da se ova građanska inicijativa nađe na dnevnom redu

– Građanska inicijativa je podnešena u skladu sa zakonom i ne postoji nijedna pravna smetnja da se o njoj raspravlja – navela je Radonjić.

Đurašković: Abazoviću i Krivokapiću važniji zahtjev crkve Srbije od bezbjednosti građana Crne Gore

Odbornik Socijaldemokratske partije (SDP) Nikola Đurašković zahvalio se svima koji su prethodnih dana učestvovali u odbrani Cetinja.

– Suze i bol našim majki, žena, sestara i djece vam nećemo zaboraviti. Zapamti to dobro Dritane Abazoviću, jer si najodgovorniji za sramnu okupaciju Cetinja po nalogu tuđe crkve i Aleksandra Vučića. Kada i ako dođeš na Cetinje, dobro ćeš čuti naš zajednički odgovor koji si, kao malo ko prije tebe, zaslužio. Upamti dobro, nema tog suzavca koji može savladati miris lipa i lovćenskog orla. Pokazao si sa Zdravko Krivokapićem da vam je važniji zahtjev crkve Srbije od mira i bezbjednosti građana Cetinja i Crne Gore – naglasio je Đurašković.

On je poručio da SDP podržava inicijativu za vraćanje Cetinjskog manastira CPC-u.

– Vlada Krivokapića i Abazovića čini sve da potre ime Crne Gore zarad interesa crkve Srbije i srpskog sveta – rekao je Đurašković.

On je istakao da SPC uz pomoć države uskraćuje pravo pravoslavnim Crnogorcima da idu u svoju crkvu, a hramove, crkve i groblja protivpravno prisvaja.

– Cetinjski manastir je crnogorski i Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi je mjesto u njemu. Mi danas kažemo dosta. Cetinjski manastir je bio, danas je i biće crnogorski. On mora biti centar sloge i pomirenja u kojem će, pored CPC, svoje obrede služiti i druge vjerske zajednice koje to budu zahtijevale – poručio je Đurašković.

Odbornik Borislav Pravilović zahvalio se Vladi za, kako je rekao, sve otrove koje je prosuli po Cetinju i mirnom narodu Cetinja.

– Hvala vam za šok bombe i gumene metke i mogu vam garantovati da vam to Cetinje neće zaboraviti. Kakva je to crkva i njeno sveštenstvo koje valjda treba da širi mir, a ne laži i razna podmetanja, a sve u cilju posrbljavanja srpskog naroda – naveo je Pravilović.

On je istakao da Cetinjski manastir nije bio svojina CPC, a posebno ne Mitropolije crnogorsko-primorske, odnosno tuđe crkve.

– Odbornički klub DPS-a je spreman da podrži svaki zaključak kojim se omogućava vjerska ravnopravnost u pravoslavnom korpusu Crne Gore i da istraje u tome – naglasio je Pravilović.

Imao je poruku za, kako je rekao, velikosrpske izrode.

– Predlažemo vrlo jednostavno rješenje – priznajte formalno i suštinski crnogorsku državu, nezavisnost, naciju i jezik, ne otimajte crnogorsku istoriju i kulturu i priznajte našu svetu Crnogorsku pravoslavnu crkvu i mi vam garantujemo da će tenzije pasti u roku od 24 sata – poručio je Pravilović.

Janković: Krivokapiću i Abazoviću nema mjesta u Crnoj Gori

Odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) Milovan Janković poručio je vicepremijeru Dritanu Abazoviću da ga bude sram zbog dešavanja 4. i 5. septembra na Cetinju.

– Otac mrtvi ti se stidi i prevrće u grobu jer je bio veliki Crnogorac i branio je Crnu Goru. Gospodine, takozvani predsjedniče Vlade, crkvenjaku – sram te bilo! Tebe su se katunjani odavno odrekli. Jer su oni u svim ratovima dali svoju žrtvu za odbranu Crne Gore, a ti srbuješ koliko možeš. Tebi nema mjesta u Crnoj Gori, ni tebi, ni Dritanu, idite tamo gdje ste zalutali – naveo je Janković.

On je poručio da je Cetinjski manastir manastir Cetinja.

– I ne možemo ga dati nikad, a u njega mogu da ulaze svi vjernici i sve vjeroispovijesti. A crnogorski vladika mora biti crnogorski, a ne srpski vladika – poručio je Janković.

On je prekorio i predsjednika Opštine Budva koji je poslao bager na Cetinje u cilju razbijanja barikada.

– Za mene je đubre, neka dođe na Cetinje ako smije – istakao je Janković.

Brajović: SPC nastavlja okupatorski posao

Odbornica DPS-a Aleksandra Brajović je kazala da uzurpatorska SPC dalje nastavlja okupatorski posao u Crnoj Gori.

– Dok je Crna Gora ratovala ovi što bi danas da nam otimaju državu i manastire su bili u ropstvu – istakla je ona.

Brajović je pozvala sve da podrže građansku inicijativu i da se vrate svom imenu, dostojanstvu, istoriji, tradiciji i kulturi.

Borozan: Vraćanjem Cetinjskog manastira Crna Gora se vraća sebi

Odbornik Socijaldemokrata (SD) Nikola Borozan kazao je da se vraćanjem Cetinjskog manastira CPC Crna Gora vraća samoj sebi.

– Pravoslavni Crnogorski sa svojim sveštenstvom ne mogu ispoljiti svoja osjećanja u Cetinjskom manastiru i drugim vjerskim objektima i kako se sada jedino pravoslavnim Crnogorcima uskraćuje pravo na slobodu vjeroispovijesti. Gdje je tu logika i elementarno poštenje – upitao je Borozan.

Janković: URA nije osramotila nijednog Cetinjanina, glasaćemo ZA

Odbornik cetinjske URE Slavko Janković smatra da ove inicijative ne bi bilo da prethodna vlast nije poražena na parlamentarnim izborima 30. avgusta prošle godine. Poručuje da cetinjska URA nije osramotila nijednog Cetinjanina, ističući da žali zbog dešavanja 4. i 5. septembra.

Slavko Janković (FOTO: Stevo Vasiljević)

– Neko sam ko pamtim i to mi je jedan ov većih problema. Volio bih da se ne sjećam što se sve desilo u ovih 30 godina. Pokušavate da cetinjsku URU i GP URA svrstate na stranu četnika i svega lošeg što se, po vama, dešava Crnoj Gori. Nikada to nećete uspjeti! Cetinjska i GP URA će u svakom pogledu štititi nacionalne interese Crne Gore i to je nebrojeno puta dokazala. Pominju trovanje – i ja kao Cetinjanin, Crnogorac i vjernik Crnogorske pravoslavne crkve mogu reći da ne postoji normalan čovjek koji ne saosjeća sa svakim djetetom, ženom, starijim čovjekom koji je onog dana pretrpio suzavac. Ali sam više nego srećan što su svi došli svojim kućama. Ovaj grad je zaboravio puno toga. Da se toliko energije u ovih 30 godina uložilo konkretno za CPC, za sve crnogorsko, država ne bi imala ove probleme sa kojima se srijećemo danas. Vi ste učinjeli sve da do toga ne dođe. I mogu staviti ruku na ćivot Svetog Petra Cetinjskog da nije bilo poraza 30. avgusta prošle godine o ovome se ne bi pričalo, niti bi bilo ovih inicijativa – smatra Janković.

On je poručio da će odbornici cetinjske URE  glasati za građansku inicijativu.

– Glasaćemo ZA, ali ne da bi se svađala Crna Gora, ne da bi izbio građanski rat. Pomirenje je jedini momenat. Ako ne budemo željeli pomirenje, onda mi nismo ljudi. Naše ZA je da se pokrene proces istinske potrebe vjernika Crnogorske pravoslavne crkve – naglasio je on.

Pravilović: Ostavke, Jankoviću!

Odbornik DPS-a Borislav Pravilović odgovorio je Jankoviću da njegova partija ne crta mete URI, već da je ona to samoj sebi uradila.

– Onog trenutka kada ste podržali klero-nacionalističku, prosrpsku vlast u Crnoj Gori koja radi ovo što radi u Crnoj Gori. Ja sam se stidio 12. septembra onoga što Albanci misle o Abazoviću i Vašem predsjedniku sa Cetinja – rekao je Pravilović.

On je poručio Jankoviću da bi trebalo da podnesu ostavke.

– Ostavke, Jankoviću! I ne bi Vam se narod obraćao onako kako Vam se obratio jutros ispred zgrade Prijestonice. Čist sam pred Cetinjanina, reci, Jankoviću sve što imaš Boru Praviloviću od 90-ih godina. Ali za svaku neistinu ćeš mi odgovarati žestoko – poručio je Pravilović.

Ražnatović: Da li je Abazović glasao za Vladinu odluku?

Odbornik DPS-a Miloš Ražnatović kazao je da se nada da će Skupština Prijestonice lokalnoj upravi dati nadležnost i saglasnost da štiti imovinu Cetinja i njenih građana.

– Cetinjski manastir je simbol Crne Gore i našeg biće, državnosti. Kroz vjekove je bio mjesto gdje su se donosile više državničke odluke, a manje se litijalo – naveo je Ražnatović.

Da je Cetinjski manastir simbol državnosti Crne Gore pokazuje, ističe Ražnatović, grb Prijestonice Cetinje.

– Što se tiče odluke Vlade i rješenja Katastra – o ozbiljnosti zakljičaka govori to da ih je potpisala gospođa Žana Praščević Milačić – istakao je Ražnatović.

On je upitao Abazovića da li je on glasao za ovaj zaključak Vlade.

– Pošto smo vidjeli da je većina članova Vlade glasala za, a ne svi. Da ne bude poslije da nas optužuju za crtanje meta – naglasio je Ražnatović.

Odbornik DPS-a Momčilo Martinović poručio je da Cetinje nikada ništa tuđe nije tražilo, ali nije davalo ni svoje.

– U gluvo doba noći donosite akt kojim nam onemogućavate o onome što je predmet inicijative, a što je nezabilježeno do sada – da se na telefonskoj sjednici ministri izjašnjavaju da vaša kuća više nije vaša. Ako prošetate gradom, vidjećete službe javnog reda i mira koje očito očekuju da se danas desi nešto. Mislim da se danas neće dogoditi ništa što im ne pripada pravom, zakonom i poslovnikom ovog doma. Ovi ljudi ni u drugim vremenima nijesu napadali ni uzurpirali ničije, pa ni one koji su uzeli nečije. Ne bojte se, nećemo to ni danas uraditi. Ovdje smo da se civilizovano dogovorimo i da saslušamo potrebu 600 građana – poručio je on.

Važno je znati, naglašava on, da je Cetinjski manastir nastao u slobodnoj Crnoj Gori nakon pada pod turskom vlasti okolnih i susjednih država.

– Tako da on nije mogao biti svojim osnivanjem ničije dobro i svetinja, već je isključivo vlasništvo slobodne Crne Gore i njenog prijestonog Cetinja – dodao je Martinović.

 

Isprozivani odbornici URE

Uoči početka sjednice, predstavnici URE pri ulasku u zgradu isprozivani su od strane nekoliko građana.

– Izdajnici, spustite glave, šta ste napravili građanima Cetinja – kazali su oni.

 

Okupljeni su dobacivali “da li će predstavnici URE u zgradu ući helikopterom” kao što je bio slučaj sa mitropolitom Joanikijem prilkom ustoličenja. Građani su prozivali Slavka Jankovića iz URE koji je nakon ulaska u zgradu izašao da se suoči sa okupljenim građanima.

 

Slavko Janković (FOTO: Stevo Vasiljević)

Došlo je do verbalnog sukoba.

– Đ**bre izdajničko – poručili su mu okupljeni Cetinjani.

VIDEO: Izvrijeđan odbornik cetinjske URE: “Đ**re izdajničko”

Janković: Da li se Prijestonica slaže sa uvredama?

Na početku zasijedanja Janković je tražio da se predsjednica Skupštine, gradonačelnik i predstavnici Skupštine izjasne slažu li se sa uvredama koje su mu upućene ispred zgrade parlamenta.

– Bitno bi mi bilo na ljudskoj ravni to, jer znam da bih ja stao na stranu svakog ko kroz to prolazi – istakao je Janković.

Predsjednica cetinjskog parlamenta Dejana Dizdar kazala je da je Skupština preduzela sve mjere u smislu prevencije svih bezbjednosnih rizika.

– Nisam bila prisutna kad su uvrede pale, a kao predsjednica Skupštine sam reagovala na stvari koje su se dešavale – navela je Dizdar.

Ona je pozvala sve u sali i van sale na mir i poštovanje Ustava.

Odbornik Demokratske partije socijalista Milovan Janković kazao je da odbornici i parlament ne mogu uticati na građane, te da niko nije odgovoran za dešavanja na ulici.

– Odgovorni smo za ponašanje ovdje i da smirimo situaciju. Nema razloga za nikakve napade – poručio je Janković.

Osnov za raspravu o inicijativi za vraćanje Cetinjskog manastira CPC-u je peticija koju je potpisalo 600 građana Cetinja.

U obrazloženju se navodi da bi usvajanjem inicijative kroz legitimnu odluku lokalnog parlamenta, bilo uspostavljeno poštovanje Ustavom garantovanih ljudskih prava i ispravljanje istorijske nepravde.

Ističe se da su svetinju, čije vraćanje traže CPC-u, gradile generacije Cetinjana i Crnogoraca, među kojima i preci potpisnika inicijative.

– Da bi ona već decenijama bila nedostupna i zabranjena za korišćenje vjernicima i sveštenstvu CPC i suverenističkim građanima Prijestonice – kaže se u zahtjevu.

Navodi se da “dosadašnji i sadašnji korisnik Cetinjskog manastira umjesto hrišćanske ljubavi i sloge, poštovanja i uvažavanja Cetinjana i Crnogoraca i njihovih ljudskih prava zagarantovanih Ustavom Crne Gore i Univerzalnom deklaracijom Organizacije Ujedinjenih nacija, ovu svetinju zlupotrebljava i devastira”.

– A ona mu služi za raspirivanje podjela, izazivanje sukoba i širenje mržnje među vjernicima i građanima – kaže se u inicijativi.

Građani, potpisnici peticije, smatraju da bi se ispunjavanjem njihovog zahtjeva uspostavio mir, sloga, međusobno poštovanje, hrišćanska ljubav, razum, istina, čuvanje ljudskih prava, i ispravila istorijska nepravda.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije