Connect with us

Politika

VUJOVIĆ: “Sve motivisano promjenom nacionalne strukture stanovništva”

Published

on

Cilj najavljenih izmjena Odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva i Zakona o registru prebivališta i boravištva je promjena strukture stanovništva i u funkciji je etničkog, političkog i izbornog inženjeringa, smatraju u Socijaldemokratskoj partiji (SDP).

“Upozoravamo vlast da prepoznajemo jasnu političku namjeru ovih poduhvata i pozivamo ih da na ovaj način ne ulaze u veoma delikatnu materiju čije najavljeno rješavanje može imati nesagledive i neotklonjive posljedice po državne interese”, saopštio je generalni sekretar SDP-a Ivan Vujović.

On je rekao da je svima jasan krajnji cilj, kao i da je sve motivisano promjenom nacionalne strukture stanovništva i uspostavljanja poželjnog biračkog spiska.

“To je odavno cilj antigrađanskih političkih struktura koji od Crne Gore žele stvoriti jednovjersku državu. Zato se i konstruišu rješenja koja u finalu treba da dovedu do kidanja veze sa Crnom Gorom značajnog broja ljudi koji pripadaju brojčano manjinskim narodima”, kazao je Vujović.

On je ocijenio da Građanski pokret URA, ukoliko drži do elementarnih programskih principa, neće dozvoliti takvo igranje sa nacionalnim interesima, koje predstavlja po svojoj suštini udar na građanski i multivjerski karakter države.

Vujović je rekao da bi eventualno usvajanje tih rješenja bio njihov doprinos realizaciji “političke agende onih struktura koje kroz ovu vrstu inženjeringa žele da uruše temelje građanske države”.

“Posebno je pitanje, sasvim opravdano, rješavanje statusa vezano za pitanje državljanstva određene veoma uske kategorije lica (spajanje porodica) ali je više nego prozirna namjera da se time pokušava zamaskirati prava politička namjera i cilj kreatora ovih rješenja”, ocijenio je Vujović.

On smatra da pitanje nelegalnog dvojnog državljanstva značajnog broja osoba, vlast ne interesuje u smislu efektivnog rješavanja tog pitanja.

Prema riječima Vujovića, radi se o političkom motivu i čistoj političkoj kalkulaciji.

“Ova Vlada želi da sprovede drugu etapu demografskog udara na Crnu Goru, nakon prve faze koju smo imali početkom 90-ih godina kada je značajno izmijenjena struktura stanovništva”, zaključio je Vujović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije