Connect with us

Politika

VURUŠIĆ: Crna Gora bi mogla biti shvaćena kao Putinov Trojanski konj u Briselu

Published

on

Skupština Crne Gore, rano ujutro 31. oktobra, nakon sjednice koja je trajala cijele noći izabrala je Vladu premijera Milojka Spajića. Vlada ima pet potpredsjednika i 17 ministara.

Spajićev Pokret Evropa sad ima 10 ministara, Demokrate dva potpredsjednika i četiri ministra, SNP potpredsjednika i jednog ministra, albanske nacionalne partije potpredsjednika i dva ministra. Prema Sporazumu koji su potpisali, partije okupljene oko bivšeg DF-a bi trebalo da u Vladu uđu krajem naredne godine.

Proruska i prosrpska Spajićeva – prozapadna Vlada

Iako sebe proglašava “prozapadnom”, Vlada u ovom sastavu ima jak proruski i prosrpski “šarm”, ocijenio je za portal Aktuelno analitičar, politički komentator i novinar Jutarnjeg lista Vlado Vurušić.

Mnogi analitičari, smatra Vurušić, već sada najavljuju da bi vlada mogla biti kratkog daha.

”Prvo zato što je na čelo crnogorske skupštine došao četnički vojvoda Andrija Mandić, političar koji je ruskom predsjedniku Putinu rekao da ga “Srbi u Crnoj Gori doživljavaju i kao svog predsjednika” te Rusiju nazvao “nadom čovječanstva i braniteljem civilizacijskih vrijednosti pravoslavnih naroda”, a protivio se članstvu Crne Gore u NATO-u, sankcijama Rusiji zbog agresije na Ukrajinu te se zalaže za opoziv priznanja Kosova i odbacuje Deklaraciju o genocidu u Srebrenici”.

Aktuelno: Kakve se namjere zapravo vide posmatrajući ovakvu konstelaciju nove vlasti u Crnoj Gori?

Vurušić: Mislim da predsjednik Milatović i premijer Spajić žele jednu ipak prosrpsko –prorusku vladu, bez obzira na albansku dekoraciju, predstaviti kao prozapadnu. To se vidi, kako bi se reklo s Marsa, ali ne znam  da li i iz Bruxellesa i Washingtona.  Vlada je, kako bi se reklo „drveno željezo“, pokušaj velikog kompromisa, koji je zapravo veliki eksperiment. Kako pomiriti ono za što se zalaže ZBCG sa svim svojim radikalnim proputinovskim stavovima poput zalaganja da se izađe iz NATO-a, opozove priznanje Kosova i Deklaracija o genocidu Srebrenici i povlačenje sankcije Rusiji, a njihov koalicioni partner Spajić i Milatović tvrde potpuno suprotno i uvjeravaju EU da se ništa neće mijenjati te da oni slijede europsku politiku. Netko tu nije dosljedan, i uskoro će se pokazati tko je to ili je sve ovo velika farsa.

Na čelo crnogorske skupštine došao četnički vojvoda Andrija Mandić

Aktuelno: Pozicija šefa Skupštine pripala je jednom od lidera DF-a Andriji Mandiću – kako komentarišete ovo rješenje?

Vurušić: Izabrati deklariranog antieuropejca i proputinovca u, navodno, proeuropsku vladu je oksimoron. Ne znam je li Spajić to stvarno želio Mandića i ZBCG ili je bio prisiljen na to. Koliko sam pratio, on nije želio Mandića u vlasti, ni ZBCG, nego je htio stranke manjina, što bi onda sličilo onome za što se deklarativno zalaže. Ali, ovako samo pojačava sumnje u svoje dobre namjere. Kako će i koliko ova vlada izdržati vidjet ćemo, pogotovo ako je istina da je premijer Spajić nezadovoljan. Konačno, sumnjam da će Mandić suspregnuti ili se odreći svoje proruske i prosrpske antieuropske agende, to će kada tad isplivati na površinu, jednostavno mora, a  onda će biti zanimljivo vidjeti ponašanje ministara iz albanskih stranaka, ali i samog Spajića.

Aktuelno: Da li je Spajić sastavljao Vladu uz pomoć stranih upliva?

Vurušić: To mi je teško reći, ali da je bilo pritisaka to je evidentno. No, iako je upozoren iz EU i SAD da ne bi bilo dobro da u vlast uđu oni koji su antieuropski nastrojeni, on je ipak popustio. Je li se što dogovorio, ne znam. Možda je pritisak, pogotovo iz Beograda, čak i više rađen na Milatovića, nego na njega, odnosno Milatović je dio pritiska koji je vršen na njega „svalio“ na Spajićeva leđa. Osim toga, trebat će pratiti kakav će dalje biti njihov međusobni odnos, za koje, kako čujem, nije sjajan, kao nekada. Trenutno Milatović pokazuje da je jači.

Milatović je dio pritiska koji je vršen na njega „svalio“ na Spajićeva leđa

Aktuelno: Koliko je Zapadni uticaj, prije svega onaj iz SAD-a zaslužan za aktuelna dešavanja u Crnoj Gori?

Vurušić: Dojam je da Zapad nije na čistu  i da, za sada prihvaćaju  sve što im Milatović govori. Ne sumnjaju u njegovu dobronamjernost.  Dovoljno im je ovo verbalno Milatovićevo i Spajićevo zaklinjanje u euroatlantske principe, ali vidjet ćemo što će biti s djelima, lako je s riječima. EU će sigurno paziti i pratiti što se događa.

Aktuelno: Kakvu atmosferu nam donosi najavljeni popis – koliko je ovaj momenat uopšte pogodan za njegovu realizaciju?

Vurušić: Popis u Crnoj Gori nije statističko, već ideološko i političko pitanje. Popis samo može pogoršati situaciju pa i može dovesti do neželjenih posljedica, pogubnih za Crnu Goru. Naravno, prosrpske snage žele ovu situaciju sada iskoristiti da “dobiju” rezultate koje žele, a njih zanimaju samo dva pitanja – nacionalno izjašnjavanje i pripadnost, ne vjeri, nego kojoj Crkvi.

Popis samo može pogoršati situaciju pa i može dovesti do neželjenih posljedica, pogubnih za Crnu Goru.

Aktuelno: Da li je i ako jeste u kojoj mjeri – Crna Gora stagnirala ili skrenula sa Evropskog puta?

Vurušić: Crna Gora je napravila najviše od svih kandidata, ali već dvije godine je u „leru“. Treba vidjeti što će sada napraviti Spajićeva vlada, ali se, već sada, zbog ovakvog sastava, a pogotovo ako nakon rekonstrukcije, koje je najavljena, u vladu definitivno uđu radikali iz DF-a, neki izražavaju skepsu da bi Crna Gora mogla postati Putinov Trojanski konj u Bruxellesu. To svakako nije dobro, i to šteti imidžu Crne Gore, a može joj usporiti i otežati daljnji proces integracije, jer dosta je Europi Orbana. Ne treba joj još jedan takav.

K.P.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije