Connect with us

Politika

ZAŠTO SDP A NE DPS?: Jedan poslanik mijenja sve

Published

on

Opozicija najavila podršku inicijativi za izglasavanje nepovjerenja Vladi, parlamentarna većina poručuje da neće “rušiti” Krivokapićev kabinet s bivšim režimom, Dragiša Janjušević kaže da je inicijativa očekivana, ali da mu je interesantno zašto dolazi od SDP-a, a ne od DPS-a

Opoziciji je za izglasavanje nepovjerenja kabinetu premijera Zdravka Krivokapića u Skupštini dovoljan glas samo jednog poslanika vladajuće većine.

Od 81 poslanika u Skupštini opoziciju u parlamentu predstavlja 40 poslanika, a vlast 41.

Lider i poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević najavio je prije dva dana inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi, koja je juče dobila podršku većine opozicionih partija. S druge strane, iz parlamentarne većine poručuju da kabinet Zdravka Krivokapića, uprkos manjkavostima, neće “rušiti” s bivšim režimom.

”Vijesti” nezvanično saznaju da će inicijativa koju je najavio Konjević biti formalizovana narednih dana.

On se na taj korak odličio preko Tvitera i to nakon što je Vlada povukla iz skupštinske procedure set izmjena zakona koje je dan ranije poslala parlamentu, a kojima je planirala postepeno ukidanje procentualnih budžetskih izdvajanja određenim institucijama.

”Odluke Vlade ne traju ni 24 sata, a ubjeđuju nas u njihove analize, procjene i ‘Maršalove planove’. Jednostavno – cirkus. Dosta je bilo. Vlada treba da se politički ‘sruši’ u Skupštini, shodno Ustavu”, poručio je čelnik SDP-a, dodajući da vjeruje da će Vlada “pasti”.

Direktor Centra za političku edukaciju, Dragiša Janjušević, ocijenio je da je ovo očekivano nakon kraha pregovora vladajućih partija o rekonstrukciji Vlade. On, međutim, napominje da mu je interesantno zašto ta najava nije došla od najjače opozicione stranke – Demokratske partije socijalista (DPS), već od SDP-a.

”Logično je da takve inicijative dolaze od najjačih subjekata… SDP vjerovatno ovo radi smišljeno i tempira potez u sklopu kampanje za predstojeće lokalne izbore u Cetinju, Mojkovcu i Petnjici. Cilj je da se dodatno poentira i politički profitira”, ističe Janjušević za “Vijesti”.

Napominje da ostaje otvoreno pitanje da li će parlamentarna većina, uprkos brojnim međusobnim neslaganjima, ostati kompaktna i odbiti ovu inicijativu, ili će se pak naći neki poslanik koji će glasati za “obaranje” Vlade.

DF neće glasati sa DPS-om

Iz vladajućeg Demokratskog fronta (DF) koji zahtijeva izbor nove vlade, juče su saopštili da njihovi poslanici neće izglasati nijednu inicijativu s DPS-om.

”Jedanput kad se izglasa nepovjerenje ministru s DPS-om, drugi put kada se izglasa neki projekat s DPS-om, a sve pod firmom evropskog puta… DF-u neće biti dozvoljeno da s DPS-om glasa interpelacije – DF s vama (DPS-om) nikad ništa, sasvim sigurno”, poručio je u parlamentu poslanik DF-a, Predrag Bulatović.

Iz Demokrata su “Vijestima” saopštili da je njihov cilj da aktuelna Vlada opstane. “Preispitivanje povjerenja Vladi jedan je od parlamentarnih instituta, i shodno tome predstavlja legitiman i očekivan zahtjev opozicije. Njihov posao po definiciji je da kritikuju i da pokušavaju da sruše vlast, dok je naš posao, kao parlamentarne većine koja stoji iza ove Vlade, da je sačuvamo. I mi ćemo to sigurno učiniti”, ističu oni.

Upitani očekuju li da najavljenu inicijativu opozicije podrži i neka vladajuća partija, iz Demokrata odgovaraju da ne žele da prejudiciraju odluke ostalih subjekata vlasti. O njihovom stavu kažu: “Kao što smo to radili od prvog dana njenog formiranja, tako ćemo i ovog puta podržati Vladu”.

Vicepremijer i lider Građanskog pokreta (GP) URA, Dritan Abazović, kazao je juče da najava provjere povjerenja Vladi više ima veze s predstojećim izborima na Cetinju, “nego li što je neka smišljena akcija”.

On je naveo da treba pronaći novi model vlasti ako parlamentarna većina ne funkcioniše.

”Naši stavovi su bili kristalno jasni. Dva mjeseca smo izgubili na priču o rekonstrukciji Vlade. Bili smo protiv rekonstrukcije onako kako su je zamislili DF i Demokrate. Bili smo za ekspertsku Vladu i ostali za to. Nakon dva mjeseca oni su nekako prihvatili da do rekonstrukcije ne može da dođe. Da li sada treba da izgubimo još dva mjeseca u nekim drugim inicijativama – ne znam”, saopštio je Abazović novinarima u Podgorici nakon konferencije “Zakonodavna i kontrolna uloga Skupštine”.

Poslanik Pokreta za promjene (PzP), Branko Radulović, ocijenio je da bi bilo suludo s bivšom vlašću glasati za “pad” Vlade.

”Posebno s kriminalnim strukturama i u situaciji u kojoj nijesu obezbijeđeni uslovi za slobodne izbore. Tačno je da je ovo Vlada s mnogo nedostataka… Vjerujem u dogovor parlamentarne većine na demokratskim principima. Potrebna nam je nova, uistinu jaka i reformska vlada”, rekao je on “Vijestima”.

DF bi narednih dana trebalo da organizuje pojedinačne sastanke sa svim partnerima iz vlasti, kako bi usaglasili rješenje u vezi sa njihovim predlogom o izboru nove vlade. Iz tog političkog saveza ranije su saopštili da “iskazuju zadovoljstvo” odgovorima koje su im koalicioni partneri dostavili u vezi njihovog predloga.

Opozicija radi što misli da treba

Lider i poslanik Demosa, Miodrag Lekić, kazao je da opozicija radi ono što misli da je potrebno, a da parlamentarna većina treba da pokaže da je, bez opozicione pomoći, zrela da nađe demokratske alternative kriznom političko-institucionalnom stanju države.

”Makar i dalje odgađali da politički otvore Pandorine kutije korupcionaških događaja iz prethodnog perioda – što zahtijeva EU – i tako dobiju ozbiljniji javni kredibilitet za druge inicijative, opozicija ima pravo da pokreće skupštinske inicijative, pa i ovu o kojoj je riječ. Pošto taj postupak nije, koliko mi je poznato, u organizacionoj vezi s parlamentarnom većinom, treba ga i tretirati odvojeno. Ako eventualno jeste s nekim iz većine, to će se brzo i vidjeti. Sa svim posljedicama”, navodi Lekić za “Vijesti”.

Lider i poslanik Prave Crne Gore, Marko Milačić, kazao je da vjeruje da nema nijednog poslanika vlasti koji bi glasao za “pad” Vlade, odnosno koji bi se, kako je naveo, upustio u avanturu izigravanja većinske volje građana Crne Gore.

”Previše je ozbiljnog i zahtjevnog državnog posla pred nama, da bismo imali vremena za politička zamajavanja i dnevno-politička prepucavanja, a što je jedan od ciljeva ovakvih inicijativa. Ovo doživljavamo kao opoziciono dosađivanje – s ciljem prikupljanja jeftinih političkih poena – i kao dio predizborne kampanje”, kazao je on listu.

Poslanik Ujedinjene Crne Gore (UCG), Vladimir Dobričanin, rekao je “Vijestima” da je u domenu mašte da neko iz aktuelne vlasti glasa za razrješenje Vlade. Zato se, prema njegovim riječima, to sigurno neće desiti.

”Od samog početka pregovora, UCG je zagovarala dijalog i sporazum o modelima rekonstrukcije ili izboru nove Vlade u sklopu političkih subjekata parlamentarne većine, i to mišljenje imamo i danas. Najavljena inicijativa je još jedan uzaludan pokušaj opozicije da se ‘obori’ Vlada i da se obnovi vladavina onih koje je narod poslao u političku prošlost 30. avgusta prošle godine”, naglašava on.

Poslanik i čelnik Radničke partije, Maksim Vučinić, kazao je da ga interesuju razgovori parlamentarne većine o prevazilaženju krize vlasti i formiranju nove vlade. “Vjerujemo u uspjeh tog dogovora”, poručio je on.

DPS-u važno da inicijativa uspije

Iz opozicije su saopštili da podržavaju najavu izglasavanja nepovjerenja Vladi, iako većinu njih još niko nije kontaktirao u vezi tog predloga. Lider DPS-a i predsjednik države, Milo Đukanović, poručio je da će ta stranka podržati svaku inicijativu za smjenu Vlade.

On je istakao da cilj DPS-a nije samo da inicijativa bude pokrenuta, već i da uspije. “Zato ćemo jednu inicijativu o kojoj razmišljamo, dodatno dosmisliti, da onog trenutka kad bude procesuirana – da bude uspješna”, rekao je Đukanović novinarima na Cetinju, nakon sastanka s predsjednikom Poljske Andžejom Dudom.

Poslanik Socijaldemokrata (SD), Damir Šehović, kazao je “Vijestima” da će ta stranka biti dio svake inicijative koja će rezultirati “’padom’ ovakve, prilično neozbiljne Vlade”.

On kaže da unutar opozicije traju razgovori o ovoj, kao i brojnim drugim aktivnostima, koje, prema njegovim riječima, imaju za cilj afirmaciju građanske, sekularne, antifašističke, evropske i evroatlantske Crne Gore. “Naravno, ozbiljnost ove teme, ali i aktuelnog političkog trenutka, zahtijeva državničku odgovornost, usaglašeno djelovanje i adekvatan tajming. Nema nikakve dileme da će opozicija u cjelini o svemu tome i te kako voditi računa”, ističe Šehović.

On navodi da je nužno da se sve progresivne političke strukture izdignu iznad pojedinačnih interesa i postignu dogovor o formiranju neke vrste manjinske, odnosno prelazne vlade. “Kako je neophodan preduslov za to ‘pad’ postojeće Vlade, formalno podnošenje akta na osnovu kog bi se glasalo o njenom nepovjerenju – oko čije sadržine i tajminga ćemo se unutar opozicije dogovoriti – stvara preduslove za takav razvoj događaja”, poručuje on.

Iz Bošnjačke stranke “Vijestima” su saopštili da će podržati zahtjev za izglasavanje nepovjerenja.

”Još uvijek nismo razgovarali o ovoj inicijativi s kolegama iz SDP-a. Ipak, imajući u vidu aktuelnu političku, društvenu, ekonomsku i zdravstvenu krizu, gdje zbog loših rezultata aktuelne Vlade najviše ispaštaju građani Crne Gore, mi ćemo podržati navedenu inicijativu”, poručuju oni.

Lider i poslanik Liberalne partije, Andrija Popović, takođe je kazao “Vijestima” da će njegova stranka podržati predlog, iako nije formalno kontaktirana. “Suštinski, odranije postoji dogovor o tome u okviru parlamentarne opozicije. Očekuje se i ranije najavljena podrška 38 poslanika parlamentarne većine”, naveo je on.

Poslanik Albanske koalicije “Jednoglasno”, Fatmir Đeka, kratko je rekao “Vijestima” da u principu podržava najavljeni zahtjev.

Prema Ustavu Crne Gore, predlog da se glasa o nepovjerenju Vladi može podnijeti najmanje 27 poslanika.

Ako Vlada dobije povjerenje u parlamentu, potpisnici predloga ne mogu podnijeti novi prije isteka roka od 90 dana.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije