Connect with us

Sport

AUTOMOBILIZAM: Jakšić juri Zlatnu kacigu u centralnoj Evropi

Published

on

Cilj mi je Zlatna kaciga u centralne Evropi (CEZ), što nije dosad pošlo za rukom nijednom našem automobilisti i da budem što uspješniji na ovim novim trkama, rekao je kotorski automobilista i član AMSK Kotor Vasilije Jakšić.

Kotorski automobilista osvajao je titule šampiona Centralne Evrope (CEZ) 2018. I 2019. Pored trka na kojima voze predstavnici 14 država Jakšić će u novoj sezoni voziti i na pet domaćih brdskih trka i na četiri na kojima se boduje prvenstvo takozvane male Evrope. Za predstojeću sezonu pripremio je moćni Mitsubiši Lanser Evolušn 9 od 420 konjkskh snaga i više od tri hiljade kubika.

Posljednjih godina najuspješniji je crnogorski sportski vozač i automobilista sa uspjesima na medjunarodnom planu o čemu svjedoče naslovi najboljeg u šampionatu CEZ-a i domaći rekordi i titule. U prošloj sezoni CEZ-ova takmičenja nijesu održana zbog pandemije koronavirusa a za ovu planirano je 14 trrka.

“Kovid 19 poremetio je čovječanstvo pa i sportiste a podatak da su odgodjene Olimpijske igre prvi put u istoriji najbolje govori o 2020. godini. U ovoj situacija je znatno bolja i planirano je 14 trka CEZ-a. Imam ambiciozne planove za predstojeću sezonu koja startuje 8. maja u Ponikvi u Sjevernonj Makedoniji, slijede potom trke u Sloveniji, Poljskoj, Češkoj, na Kosovu, u Hrvatskoj a sedma trka u sezoni CEZ-a biće naša kotorska 10. I 11. jula. Nakon nje u kalendaru je još sedam nadmetanja a posljednje tri biće u Sent Agati u Austriji, u Ćividaleu u Italiji i na kraju na Avali u Beogradu, gdje sam pobjedjivao u trrofejnim sezonama”, ističe Vasilije Jakšić, član veoma uspješnog AMSK Kotor.

Majstor sportske vožnje iz drevnog grada nakon tri godine oprostio se od Honde i za predstojeća velika iskušenja sprema se da sjedne za upravljač moćnog Mitsubišija od preko tri hiljade kubika sa pogonom na sva četiri točka i sa 420 konjskih snaga.

“Tri godine vozio sam Hondu i ostvario sa njom zavidne rezultate, mnogo pobjeda i rekorda. Na 19 trka sa Hondom postigao sam 14 pobjeda i zabilježio 8 rekorda na stazama. Pomenuću trijumfe na Podima, u Skradinu. Pored Kotora, Glave Zete i Lovćena osvajao sam prva mjesta i u Cazinu, u Lučinama, u Peći i Skoplju. Sada želim da nisku uspjeha nastavim sa Mitsubišijem, koji sam pripremio sa mojim mentorom višestrukim šampionom Dejanom Bulatovićem. Auto je trenutno u Beogradu na finalnoj doradi u Tempo Rejsing timu kod Miljkovića. Biće prava atrakcija kada se pojavi u klasi N 3000+”, dodao je Jakšić.

Jakšić planira da sem CEZ-ovih trka i takmičenja iz kalendara Auto i karting Saveza Crne Gore na Podima, u Kotoru, Pljevljima, Šavniku i u Dubrovniku učestvuje i u šampionatu takozvane male Evrope na stazama u Poljskoj 21. maja,potom u italijanskom Trentu, u Lučinama u Slovenji i u njemačkom Osnabriku od 20.do 22. Avgusta.

“Od crnogorskih automobilista Cetinjanin Milutin Djefi Vušurović vozio je veliku Evropu i može se pohvaliti titulom prvaka 2001. godine u svojoj klasi i to je jedinstven uspjeh. Te klase odavno nema a ja ću biti prvi Crnogorsac koji će voziti “malu” Evropu na pomenute četiri staze. Dakle, cilj mi je Zlatna kaciga u CEZ-u, što nije dosad pošlo za rukom nijednom našem automobilisti i da budem što uspješniji na ovim novim trkama. A kroz koju godinu da Mitsubišija isprobam i u šampionatu TCR automobila na kružnim stazama, gdje se takmičio i moj mentor Dejan Bulatović prije nekoliko sezona”, najavljuje Vasilije Jakšić i zahvaljuje porodici, svom timu u kojem su pored Dejana, brat Milan i otac Milovan,te prijatelji bez čije podrške ne bi ni bilo brojnih domaćih i medjunarodnih uspjeha.

Izvor: RTCG

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije