Connect with us

Sport

ĐERIĆ: Nije bilo propusta FSCG na utakmici Budućnost-Dečić

Published

on

Inspekcija za sport utvrdila je da u Fudbalskom savezu Crne Gore nije bilo propusta kada je riječ o uvredljivom skandiranju dijela Varvara na utakmici Budućnost-Dečić, kazao je glavni inspektor za sport Dalibor Đerić. On je napomenuo da je nakon utakmice disciplinska komisija pokrenula postupak protiv Fudbalskog kluba Budućnost, a kazne su do 15.000 eura.

“FSCG kao organizator takmičenja preduzeo je sve ono što je bilo propisano zakonom. Mi ne možemo da predvidimo ponašanje”, kazao je Đurić.

On je objasnio da je utakmica fudbalskog Kupa, utakmica visokog rizika i tako je definisana pravilnikom o bezbjednosti.

“Inspekcijskim nadzorom je konstatovano da je Fudbalski savez Crne Gore preduzeo niz mjera prije početka odigravanja utakmice, u toku samoga meča i nakon održavanja utakmice”, kazao je on.

FSCG je, kako je inspekcija utvrdila, uputio dopis Centru bezbjednosti Podgorica kojim ga je obavijestio da se radi o utakmici visokog rizika.

“Nakon toga potpisan je ugovor o pružanju usluga bezbjednosti, a zaključen je i ugovor između privatne firme i FSCG kojim im je ustupljen određeni broj redara. Sve pretpostavke su bile ispinjene”, kazao je Đurić.

Dodaje da je na utakmici bilo angažovano 140 osoba, 80 pripadnika policije i 60 redara.

“Znači FSCG je preduzeo sve što je bilo potrebno shodno Zakonu o sportu i sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama”, naveo je on. .

Objašnjava da je u 23 minuti došlo do uvredljivog skandiranja jednog dijela Varvara.

“Delegat utakmice je tražio da se putem razglasa opomene taj sjeverni dio, da prestanu sa takvim ponašanjem, što je i učinjeno. Nakon toga je to prestalo i utakmica je nastavljena”, kazao je on.

Da su navijači nastavili došlo bi do pražnjenja tribina, objašnjava Đerić.

Kazao je da do sada nijesu imali sličnih inicijativa za utvrđivanje odgovornosti zbog sličnih događaja na utakmicama.

Nakon utakmice disciplinska komisija je pokrenula postupak protiv Fudbalskog kluba Budućnost i tražila je pisane izjave i taj postupak je u toku.

“Zato što su navijači Varvari, njihovi navijači. Oni će dati pisano izjašnjenje, pa ćemo dalje da vidimo”, kazao je on.

Ističe da su iz Inspekcije uputili Ministarstvu unutrašnjih poslova da i oni u svom dijelu preduzmu nadležnosti zato što su propisane kazne.

“Kazne nijesu male za naše standarde. Za pravno lice, kazne iznose od pet do 15 hiljada eura. Za odgovorno lice u pravnom licu kazne su od 500 do 2.000 eura i za fizičko lice od dvije do pet hiljada eura”, kazao je Đurić.

On je kazao da u cijeloj Crnoj Gori djeluju samo četiri inpektora za sport.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije