Connect with us

Sport

EVROPSKO PRVENSTVO U FUDBALU: Engleska zavijena u crno, Italija šampion Evrope

Published

on

Fudbal se ne vraća kući, trofej šampiona Evrope ide u Italiju!

Englezi ni poslije 55 godina nijesu osvojili trofej na velikom takmičenju, šokirani su na svom ,,Vembliju“, da šokantnije nije moglo – ,,azuri“ su slavili na penale 3:2, nakon što je poslije 90 minuta i produžetaka bilo 1:1.

Selektor ,,tri lava“ Garet Sautgejt u 120. minutu uveo je Markusa Rašforda i Džejdona Sanča da bi šutirali penale, a obojica su postali tragičari.

Zajedno sa Bukajom Sakom, koji je u posljednjoj, petoj seriji mogao da izjednači na 3:3. I njegov šut, poput Sančovog u četvrtoj seriji, odbranio je junak Đanluiđi Donaruma.

Rašfordov udarac završio je na stativi.

Za Italiju su pogađali Berardi, Bonući i Bernardeski, dok je Pikford bio uspješniji od Belotija i Žoržinja.

Za Engleze su bili precizni samo Kejn i Megvajer.

Kiša je sipala iz neba iznad Londona, ali je na ,,Vembliju“ i oko njega sve ključalo.

Tresao se kultni stadion od pjesme navijača Engleske, a samo minut i 57 sekundi prošlo je do prvog transa – toliko je trebalo Luku Šou da postigne najbrži pogodak u finalima evropskih prvenstava.

Asistent je bio Kiran Tripije.

,,Azuri“ su u prvom poluvremenu imali 62 odsto posjed lopte, ali s njom bukvalno nijesu znali što da rade.

Igrači Roberta Manćinija bili su zbunjeni poslije ranog zaostatka, izgubljeni u svijetu engleskog presinga i savršenog zatvaranja prostora.

Pritisak ,,tri lava“ počinjao je već u šesnaestercu Italijana, napadač Hari Kejn ometao je organizaciju igre, Kelvin Filips se nije odvajao od Marka Veratija… Sve što su Italijani planirali i sve što su pokušali u grotlu ,,Vemblija“ nestajalo je kao pjena.

Garet Sautgejt je izveo tim sa pet defanzivaca, a izgledali su kao ekipa sa deset fudbalskih ,,hijena“, naoštrenih do maksimuma, gladnih trofeja i slave, spremnih da grizu do kraja, i golmanom Pikfordom koji je trebalo da odbrani sve što prođe iza granitne odbrane, koja je do finala primila svega jedan pogodak.

Bio je prilično nezaposlen u prvih 45 minuta. Nije bilo potrebe da reaguje prilikom šuta Federika Kjeze koji je završio pored stative, dok je udarac Imobilea izblokirao Stouns.

Roberto Manćini je morao da mijenja jer od one rastrčane, ofanzivne, atraktivne Italije nije bilo ni traga, s tim što ,,gordi Albion“ od gola Šoa nije bio opasan u napadu.

Neprimjetni Imobile i Barela su u 54. minutu otišli na klupu, Kristante i Berardi dobili zadatak da unesu svježu krv i promijene odnos snaga, a osam minuta kasnije mogao je da se promijeni i rezultat – Kjeza je dobro šutirao, ali Pikford još bolje odbranio.

,,Azuri“ su igrali mnogo bolje u nastavku, odvažnijom igrom počeli da traže izlaz iz engleskog obruča, osjećalo se da je izjednačenje blizu.

I stiglo je u 67. minutu. Poslije šuta glavom Veratija golman Pikford je odbio do stative, a Leonardo Bonući bio na pravom mjestu.

Psihološki momenat od tog trenutka bio je na strani Italijana, koji su preko Berardija lako mogli do preokreta, a nove okolnosti natjerale su Sautgejta da promijeni igrače i formaciju.

Engleska je izgubila oštrinu iz prvog poluvremena, a Italija u 86. svog najboljeg igrača u finalu.

Kjeza je zbog povrede morao da izađe, zamijenio ga je Bernardeski.

Drama je morala da potraje još 30 minuta. Produžeci su bili realan epilog velike borbe u regularnom toku meča, koja se nije rasplamsala u,,ekstra tajmu“ jer niko nije želio previše da rizikuje.

Engleska je možda bila oštećena jer je Bjern Kujpers komotno mogao da pokaže crveni karton Žoržinju zbog grubog faula nad Grilišom.

Otišlo se u penale, a rulet je stao na plavo…

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije