Connect with us

Ostali sportovi

FORMULA 1: U četvrtak razmatraju uvođenje sprint trka

Published

on

Rukovodstvo Formule 1 razmatraće u četvrtak prijedlog za uvođenje kratkih sprint trka, s ciljem da se da dodatno uzbuđenje takmičenju.

Novi sistem bi potpuno promijenio dešavanja tokom petka, subote i nedjelje, kada se voze treninzi, kvalifikacije i na kraju sama trka.

Prijedlog je da se u petak voze kvalifikacije, a u subotu kratke sprint trke. Osam prvoplasiranih u sprintu bi dobilo približno polovinu bodova koji se dodjeljuju za samu trku.

Sprint bi bio dugačak oko 100 kilometara, što je oko trećine dužine koja se pređe tokom same nedjeljne trke.

Kvalifikacije za sprint bi se održavale umjesto drugog zvaničnog treninga, koji je petkom popodne ili uveče.

Taj plan je posljednji u nizu pokušaja uvođenja sprint trka u nekom obliku.

Potrebno je 28 od ukupno 30 glasova. Upravno tijelo Svjetske automobilske federacije (FIA), nosioci komercijalnih prava i sami timovi imaju po 10 predstavnika.

Prethodni planovi nisu dobili potrebnu podršku, ali se situacija mijenja, prenijeli su svjetski mediji. Mercedes, koji je blokirao prethodni plan, otvoren je za novi predlog.

Predsjednik F1 Stefano Domenikali izjavio je prošle nedjelje da je važno da se razmišlja o novim idejama, kako bi takmičenje bilo privlačnije i zanimljivije, ali da se ne smije izgubiti tradicionalni pristup trkama.

Ako se usvoji plan, ove godine bi Kanada, Italija i Brazil bili domaćini novog sistema, a od naredne bi se više koristio novi sistem.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije