Connect with us

Sport

FORMULA 1 – VELIKA NAGRADA MONKA: Veliki dan za Maksa Ferstapena

Published

on

Holanđanin briljantno do pobjede u Monaku i čelne pozicije u poretku vozača Formule 1

Maks Ferstapen pobjednik je Velike nagrade Monaka – veliki dan za Holanđanina, koji je prvi put je slavio na ulicama Monte Karla i prvi put u karijeri došao do liderske pozicije u generalnom plasmanu Formule 1.

Iza vozača Red Bula plasirao se Karlos Sains junior u Ferariju (8,968 sekundi zaostatka), dok je treći bio Lando Noris u Meklarenu (19,427 sekundi zaostatka).

Ferari je imao velike šanse u uličnoj trci Monte Karla, pošto je domaći vozač Šarl Lekler imao pol poziciju, ali nije nastupio zbog kvara na mjenjaču bolida “skuderije”.

Vozač Red Bula Serhio Peres zauzeo je četvrto mesto, peti je bio vozač Aston Martina Sebastijan Fetel, a šesti Pjer Gasli iz ekipe Alfa Tauri.

Branilac titule, Britanac Luis Hamilton u Mercedesu je bio tek sedmi, mada je za najbrži krug dobio dodatni bod.

Ferstapen ima 105 bodova, četiri više od Hamiltona.

Posle odustajanja Leklera, vozači su ostali na svojim pozicijama, Ferstapen je imao otvoren put i sačuvao je vođstvo nakon napada Botasa, a iza su vozili Sains, Noris, Gasli i Hamilton.

Ferstapen je do šestog kruga ima prednost 1,4 sekunde nad Botasom, koji je ubrzo vozio najbrži krug i na sekundu smanjio zaostatak.

Holanđanin je sigurnom vožnjom čuvao vođstvo, na kraju 11. kruga uvećao je prednost nad Botasom na dvije sekunde, da bi u 24. krugu imao 4,5 sekunde prednosti nad vozačem Mercedesa.

On je u 34. krugu otišao na zamjenu guma, mehaničari su obavili sjajan posao, za dvije sekunde, a Holanđanin se vratio na stazu kao drugi iza timskog kolege Peresa.

Peres je dva kruga kasnije otišao u boks, Ferstapen se vratio na prvo mjesto, uvećavao prednost, a slavna američka teniserka Serena Vilijams mahala crno-bijelom zastavom na cilju i označila kraj trke.

Naredna trka u šampionatu na programu je 6. juna za Veliku nagradu Azerbejdžana.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije