Connect with us

Fudbal

STARTUJE LIGA KONFERENCIJA: Bez ekipa iz ex YU u Ligi Evrope, tri naša kluba u prvoj rundi kvalifikacija za LK

Published

on

uefa.com

UEFA je napravila plan za narednu klupsku fudbalsku sezonu.

Debituje novo takmičenje – Liga konferencija, zbog čega se broj učesnika u Ligi Evrope smanjuje sa 48 na 32.

U LE će učestvovati samo ekipe iz zemalja u prvih 15 po nacionalnom koeficijentu, a među njima nema zemalja bivše Jugoslavije. Naša liga je tek na 50. mjestu,  Srbija se nalazi na 19. mjestu, Hrvatska je na 20. mjestu, Slovenija drži poziciju 32, Makedonija 39, BiH 40, dok je  Kosovo tek 52.

Crna Gora će imati četiri predstavnika u Evropi, jednog u Ligi šampiona i tri u novoformiranom takmičenju. Prvak će krenuti iz druge kvalifikacione runde, dok će ostali klubovi startovati iz prve runde kvalifikacija.  Ukoliko šampion Crne Gore ne uspije da se plasira u Ligu šampiona, takmičenje će nastaviti u Ligi Evrope.

Ako se desi da naredne sezone naš koeficijent bude slabiji za jednu poziciju na UEFA rang listi, naša liga bi izgubla jedno mjesto u Evro kupovima.

Osvajač Lige konferencija će izboriti mjesto u Ligi Evrope naredne sezone, a osvajač Lige Evrope će kao i do sada igrati u Ligi šampiona.

Nagradni fond Lige konferencija iznosi 240 miliona eura, što je 2,5 puta manje od Lige Evrope.

Ekipe će biti podijeljene u osam grupa po četiri tima, pobednici će se plasirati direktno u osminu finala, dok će drugoplasirani i trećeplasirani igrati baraž za preostala mjesta u narednoj fazi.

U LK će nastupiti šestoplasirane ekipe iz Engleske, Španije, Nemačke, Italije i petoplasirani iz Francuske, dok će po dva predstavnika imati Portugal, Rusija, Belgija, Ukrajina, Holandija, Turska, Austrija, Danska, Škotska i Češka.

Ove lige će, za razliku od crnogorske, imati i predstavnike u Ligi Evrope.

Finale prve sezone Lige konferencija će se igrati u Tirani, a sezona počinje 8. jula.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije