Connect with us

Fudbal

GOAL: Obesparena Barcelona prodaje dušu vragu kako bi platila super-golgetera koji je u utorak igrao u Podgorici

Published

on

Haland

“HALANDOV otac Alf-Inge i igračev agent Mino Raiola došli su u Barcelonu na pregovore s Joanom Laportom. Zvučalo je kao prvoaprilska šala, i to loša, jer čini se tako nevjerovatnom”, piše Goal i objašnjava zašto.

Odakle Barci 150 miliona eura za Halanda kada ne može skucati ni tri milje za rezervu Cityja?

“Pa odakle Barceloni novac za kupovinu najtraženijeg napadača na svijetu kada ne može skucati ni 3 milijuna eura, koliko je trebalo da plati za Erica Garciju, rezervu Manchester Cityja?”

U nastavku Goal objašnjava da Barcelona u teoriji može kupiti Halanda, ali i po koju cijenu: “Trenutno Barcelona nije u poziciji da ostvari ovaj posao. Klub je dužan 1.2 milijarde eura, od čega čak 500 milijuna eura dospijeva na naplatu do 30. juna. Barcelona dakle za manje od tri mjeseca mora stvoriti pola milijarde eura, kojih nema, samo kako bi vratila manje od pola svog duga. Čak i kada bi još smanjila plate igračima, odgodila otplatu dugova i prodala skupe i neželjene igrače, Barceloni bi i dalje trebala financijska pomoć kako bi samo nastavila poslovati, a kamoli kupiti tako skupog igrača kao što je Haland.”

Barcelona je dužna 1.2 milijarde eura, od čega 500 milijuna mora platiti do ljeta. Ipak, dolazi pomoć

Ipak, pomoć se ukazala u vidu američke investicijske banke Goldman Sachs. Ona je Barceloni ponudila pozajmicu od 800 milijuna eura uz rok otplate od 30 godina za projekt Espai Barca, što je naziv za veliku obnovu stadiona Camp Nou, te novi mali stadion, trening-centar, dvoranu i prostorije kluba.

Međutim, taj dogovor, koji je jedan od posljednjih djela bivšeg predsjednika Josepa Marije Bartomeua, tek treba da potvrde njegov nasljednik Laporta i skupština kluba. Nema jamstva da će od njih dobiti zeleno svjetlo. Espai Barca bi koštao 600 milijuna eura i Bartomeu je planirao da trošak ravnomjerno snose klub, vanjski investitori-partneri te firma koja bi otkupila pravo na ime stadiona.

Članovi Barcelone se sada brinu što bi značilo za Barcu kao klub koji je u vlasništvu navijača ako bi jedna kompanija platila cijeli projekt, koji je u međuvremenu narastao na 815 milijuna eura. Statut Barcelone brani da iko izvan kluba posjeduje njegove dionice, a iz Barce insistiraju da Goldman Sachs ne bi preuzeo udio u klubu kao naknadu za ovu mega-investiciju.

Espai Barca je sada kula u oblacima. Međutim, samo jedan potpis i postaje novi i raskošni Barcin dom

Ipak, Marc Ciria, ugledni ekonomist i Laportin intimus, prije pola godine, dok njegov prijatelj još nije postao predsjednik kluba, govorio je da Barcelona namjerava pozajmicu Goldman Sachsa iskoristiti za plate igrača.

Goldman Sachs ne prašta neplaćanje kamata

“Goldman Sachs nema problema s tim jer kamatu naplaćuje između tri i četiri posto. Ako Barca ne bude mogla to plaćati, GS će joj pokucati na vrata. Pitanje je kako će Barcelona nadoknaditi taj dug? Klupskom imovinom? Stadionom? Zato što kod pozajmica investicionih banaka, klauzule su daleko strože nego kod tradicionalnih.”

Ciria je rekao da postoje dva ishoda: pretvaranje kluba u sportsko dioničko društvo ili da Goldman Sachs postane vlasnik 70 posto Barcelone.

Zaboravite Milan, ovo je Katalonija

To je povuklo usporedbe s nedavnom promjenom vlasništva u Milanu. Kineski vlasnici predvođeni Li Younghongom posudili su novac od američkog investicijskog fonda Elliott. Novi vlasnici otada pametno vode Milan, koji je na putu da se prvi put od 2014. plasira u Ligu prvaka.

Međutim, pitanje vlasništva kluba daleko je kontroverznije u Barceloni, jer ona je “više od kluba”, simbol i institucija Katalonije. Barcelonu posjeduju i vode njeni članovi, ne kompanije. Zato je sada među navijačima zavladala skepsa oko posla s Goldman Sachsom, kojim bi Barcelona prodala dušu za kratkotrajno olakšanje.

“Neke klauzule”. Znači li to da bi Barcelona od kluba navijača postaje klub bankara?

Kada je Bartomeu, koji je nedavno osramoćen napustio klub, objavio da će Goldman Sachs pomoći finansirati Espai Barcu bez klauzula i velikih kamata, Jordi Moix, tadašnji potpredsjednik kluba zadužen za financije, ispravio ga je da su ugovorom predviđene “neke klauzule”, ali i dodao da “struktura kluba ostaje neupitna”.

Zato niko ne zna u što i kome sada vjerovati te je ovo sve razlog zašto je dolazak Mina Raiole i Halanda seniora u Barcelonu dočekan s takvom nevjericom. Ako znamo u kakvoj je Barcelona katastrofalnoj financijskoj situaciji i koliko Haland košta, onda tu nešto ne štima.

Osim ako klub nije nadomak zaključenja kolosalne investicije kojom bi se i riješio dugova i osjetno investirao u momčad, nema šanse da Barcelona može i pomisliti na Halanda.

Je li ovo predstava za javnost u režiji starih prijatelja Mina i Laporte?

Nameće se i druga, daleko izglednija varijanta: Raiola i Laporta zapravo su izveli predstavu za javnost. Ova dva velika igrača su u sjajnim odnosima još otkako je Mino prodao Barceloni 2009. svoje igrače Ibrahimovića i Maxwella.

To što su na razgovoru kod predsjednika Barce bili Raiola i otac Erlinga Halanda ne znači da najbolji mladi napadač svijeta dolazi u Barcelonu, nego da ovaj dvojac na turneji po španskim i engleskim velikanima prikuplja ponude.

Majstor Mino tako je već izvojevao prvu pobjedu u toj borbi, jer prvi dio njegove turneje već je izazvao ogroman interes medija, što će pomoći licitaciji za njegovog klijenta. To što je pri tome bio na pregovorima kod predsjednika Barcelone može mu samo osjetno pomoći.

Raiola je dobio rast cijene svog igrača, a Laporta je porastao u očima navijača

S druge strane, sama činjenica što je Halandov otac došao u Barcelonu na razgovor učinila je da navijači Barce slave ono što nazivaju “Laporta efekt”. Predsjednik koji je u prvom mandatu (2003-10) osvojio četiri španska i dva evropska naslova sada priča s najjačim igračem na tržištu. To mu može samo povećati popularnost.

Laportini pregovori s Raiolom oko Halandovog transfera očito nisu prvoaprilska šala, ali navijači Barcelone morali bi paziti što žele. Ako se nešto čini suviše dobrim da bi bilo istinito, obično na kraju i bude takvo.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije