Connect with us

Fudbal

PREMIJER LIGA: Nikad više stranaca, a nikad više mladih igrača nevjerovatnog talenta

Published

on

Nikad više stranaca, ali nikad više ni sjajnih mladih engleskih igrača. Do skora se pričalo da Ostrvljani ne mogu da sastave reprezentaciju od gomile stranih igrača koji su skupo plaćeni i u prvom planu, ali je mnogo toga demantovao selektor Garet Sautgejt na Svjetskom prvenstvu u Rusiji gde je Engleska igrala odlično. I nastavila da pruža sjajne partije.

Prezentovaćemo igrača do 22 godine i samo nekoliko njih do 24. Možda je najlakše da nove engleske asove ređamo po klubovima…

Da krenem od Čelzija.

Mejson Maunt ima tek 21 godinu, ali je morao da se pomuči prije nego što je postao standardan u ’Plavcima’ i stigao do reprezentacije. Kalio se u Viteseu (32 utakmice, 14 golova) i Derbi Kauntiju (38-9) da bi se u London vratio u sezoni 2019/20 i već je upisao skoro 40 utakmica (sedam golova).

Tami Ejbraham (23, špic) više nije iznenađenje,  i on se vratio na „Stamford bridž“ 2019/20 (34-15), u ovoj sezoni 13-5, a koliko je opasan pokazao je u Bristol Sitiju (32-14) i Derbi Kauniju (38-9). Zar treba podsjećati da je već stalni član reprezentacije Engleske.

Pred ovu sezonu lijevi bek Bendžamin Čilvel (24) je stigao iz Lestera u Čelzi i postao igrač bez koga se ne može, ni u reprezentaciji, a asistencije su njegov zaštitni znak. I desni bek Rajs Džejms (21), dijete Čelzija koji se prije godinu dana vratio iz Vigana, već se nametnuo, baš kao i napadač Kalum Hadson-Odoi (20).

Lester ove sezone ruši sve barijere i promoviše veliki broj mladih igrača od kojih su neki već zvijezde. Prije svih Džejms Medison (24), vezista neslućenih visina, koji dijeli lopte kao rukom, a trese mreže strahovitim šutevima sa distance, poodavno Sautgejt ne može bez njega. Još jedan igrač sredine terena dominira ostrvskom travom. To je Harvi Barns (23) koji se ističe i golovima (do sada postigao osam) pa je i on stigao i do reprezentativnih visina. Gdje će vrlo brzo i desni bek Džejms Džastin (22).

Šta reći o djeci sa „Old Traforda“. Markus Rašford ima tek 23 godine, a već pet sezona je standardan i u Mančester Junajtedu i u reprezentaciji Engleske za koju je odigrao čak 42 utakmice i postigao 14 golova. Igrao i na Svjetskom prvenstvo 2018. U dresu ’Crvenih đavola’ je već postigao 50 golova.

Skot Mektominej ima godinu dana više, ali se kasnije afirmisao u prvoj postavi, Nemanja Matić i debelo plaćeni Pol Pogba mu griju klupu. Dijete je Mančester Junajteda i igrač koji šparta terenom, ne staje 90 minuta, a zna da igra.

Tu je još jedan novopromovisani reprezentativac, elegantni vezista Danijel Džejms (23), a 19-godišnji Mejson Grinvud već je postao ljubimac navijača. Stigao je i do repezentativnih visina, a plijeni  sjajnim driblinzima, preciznim šutevima i asistencijama lijevom nogom.

Da naglasimo da ima još jedan sjajan centarfor u Liverpulu, ali on nosi dres Evertona. To je Dominik Kalvert-Luin(23) koji se ove sezona baš raspucao i na 14 utakmica se čak 11 puta upisao u listu strijelaca.

I Mančester Siti im svoje bisere. Fil Foden je stasao u omladinskoj školi, a sa 20 godina već je najavio sjajnu karijeru a nosi i reprezentativni dres. Zapamtite i ime Krisa Palmera, tinejdžer ima 18 godina i igra u veznom redu.

Stigosmo do Liverpula. Šampion Engleske ima veliki broj stranaca, ali i mnogo svoje djece. Trent Aleksander Arnold sa 22 godine je već najbolji desni bek na svijetu i najbolji asistent na Ostrvu, i naravno, standardan reprezentativac. Tu su i dvojica 19-godišnjka, odbrambeni igrač Ris Vilijams i igrač sredine terena Kurtis Džons.

I Arsenal u svojim redovima ima trojicu svoje djece. Bakajo Saka ima samo 19 godina, a već je postao i repezentativac. Prošle sezone je debitovao, odigrao 26 utakmica i postigao jedan gol, u ovom prvenstvu je upisao 12 utakmica i dva puta bio strijelac. Nevjerovatan potencijal, brz, dribler, sa sjajnom ljevicom.

Trener Mikel Artreta je bio sjajan vezni igrač, pa nije čudo što veruje u Emila Smita Roua, koji ima 20 godina, igra na istom mjestu i koji je počeo posljednje tri utakmice. Tu je i Ansli Mitland Nils(23), čvrst odbrambeni fudbaler.

Dele Ali je u nemilosti Žoze Murinja, iako je do njegovog dolaska bio motor na snaga Totenhema i selekcije Engleske. Brzonogi napadač je tri godine igrao za Milton Kinz da bio od sezone 2015/16 standardan ’Pijevac’, za šest sezona je postigao 50 golova na 160 utakmica. I vjerovatno će već ove zime u Pari Sen Žermen, kod Maurisia Poketina koji ga je i promovisao dok je bio menadžer Totenhema.

Naravno, ovo  nije sve što mogu da nam ponude Ostrvljani, vjerovatno je da smo neke buduće asove i promašili ili zaboravili, ali je sigurno da za Engleze nema problema u budućnosti. Jer, ima još toliko dobrih igrača u najboljim fudbalskim godinama.  Pomenućemo samo dvojicu. Harija Kejna (27, Totenhem) koji je među najboljim igračima i  golgeterima svijeta i Džeka Griliša, koji je u septembru napunio 25 godina, maestralnog vezistu Aston Vile i nove udarne igle selektora ’Gordog Albona’.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije