Connect with us

Fudbal

SJEĆANJE NA 13. FEBRUAR 1974.: Majstorica, Josip Katalinski, gol u 13. minutu, Svjetsko prvenstvo…

Published

on

Katalinski postiže gol

Danas se navršava 47 godina od kultne fudbalske utakmice u Frankfurtu, kad je jugoslavenska reprezentacija pobijedila Španiju u majstorici za Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Njemačkoj, 1974. godine.  Na centaršut Ivana Buljana, gol je postigao Josip Katalinski, nekad centarhalf sarajevskog Željezničara i reprezentacije. Od pojave televizije u bivšoj Jugoslaviji, njene ulice nijesu nikad bile prazne kao večeri tog 13. februara 1974. godine, niti je slavlje bilo urnebesnije:

U kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 1974. reprezentacija Jugoslavije je u grupi VII podijelila prvo mjesto sa Španijom (isti broj bodova i ista gol-razlika), zbog čega je o putniku u Njemačku odlučivao baraž te dvije selekcije. Tadašnja pravila FIFA-e nalagala su novi meč, pa je sve stalo u 90 minuta borbe na neutralnom terenu. U dva kvalifikaciona međusobna meča sa “Crvenom furijom“, “plavi“ su oba puta remizirali, 2:2 u Las Palmasu i 0:0 u Zagrebu.

Na stadionu u Frankfurtu 13. februara 1974. sudarile su se dvije fudbalske sile, dvije fudbalske filozofije, pred 63.000 gledalaca, a golom legendarnog centarhalfa sarajevskog Željezničara, Josipa – Škije Katalinskog, u 13-toj minuti, Jugoslavija je izborila plasman na Mundijal. Uprkos silnim naporima protivnika da izjednači, više od igre i prilika imala je Jugoslavija.

Katalinski je potom karijeru je nastavio u francuskoj Nici. Nažalost, od 2011. Katalinski više nije sa nama, a iz rostera tadašnje reprezentacije Jugoslavije pokojni su još Miroslav Pavlović, te svi članovi selektorske komisije – Miljan Miljanić, Milan Ribar, Sulejman Rebac, Tomislav Ivić i Milovan Ćirić.

Datum, 13. februar 1974. i mjesto dešavanja, njemački grad Frankfurt, ostaće zlatnim slovima upisani u istoriju fudbala na ovim prostorima.

JUGOSLAVIJA – ŠPANIJA 1:0

JUGOSLAVIJA: Enver Marić (Velež), Ivan Buljan (Hajduk), Enver Hadžiabdić (Željezničar), Brane Oblak (Hajduk), Josip Katalinski (Željezničar), Vladislav Bogićević (Crvena zvezda), Ilija Petković (Troja, Francuska), Stanislav Karasi (Crvena zvezda), Ivica Šurjak (Hajduk), Jovan Aćimović (Crvena zvezda), Dragan Džajić (Crvena zvezda).

ŠPANIJA: Iribar, Uria, Asensi, Amančio (Kvini), Valdez, Klaramunt, Benito, Sol, Martinez, Perez (Pinja), Garate.

Dio reprezentacije Jugoslavije iz 1974. još su bili: Dražen Mužinić, Dušan Bajević, Franjo Vladić, Rizah Mešković, Jurica Jerković, Miroslav Pavlović, Luka Peruzović, Kiril Dojčinovski, Danilo Popivoda, Vladimir Petrović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije