Connect with us

Sport

ISTRČAO POLUMARATON BOS PO SNIJEGU: Norvežanin postavio svjetski rekord

Published

on

U trkačkom je svijetu ovih dana zabilježeno da je Norvežanin Jonas Felde Sevaldrud bos, po snijegu, istrčao polumaraton za 1:44:58 i time postavio novi svjetski rekord u bosonogom trčanju.

Sevald je trčati bos počeo motivisan dobro poznatom knjigom “Born to Run”. Prije nego što je pročitao knjigu, kaže, imao je problema s motivacijom za treninge, pogotovo otkako je počela pandemija. Inspirisala ga je ideja da trči bos.

Krenuo je polako, trčeći u početku po nekoliko kilometara i iznenadio se, kaže, da trčati bos dok je vani temperatura ispod nule i “nije tako loše iskustvo”. Nakon nekog vremena tražio je veći izazov, odlučio je da se pripremi za bosonogi sniježni polumaraton.

I ne samo pripremiti polumaraton, nego i oboriti rekord. Do sad je polumaraton bos po snijegu najbrže istrčao Wim Hof, 2007. Trebalo mu je 2:16:34.

Manji mu je problem predstavljala hladnoća, teže je bilo izboriti se s oštrim ledom koji mu je povrijedio stopala. Zato je u tom prvom pokušaju da obori rekord odustao na desetom kilometru.

Oporavljao se par sedmica od povreda, potom vratio. Ovaj put je za polumaraton izabrao dan kad je padao snijeg, podloga je bila puno mekša,  bitno lakša za stopala.

Polumaraton je istrčao s prijateljem koji je trčao ispred njega i sve zabilježio kamerom kako bi rezultat mogao poslati Guinnessovom odboru za registraciju svjetskih rekorda.

Na šesnaestom kilometru počeli su problemi s većom hladnoćom.

Trčeći osamnaesti kilometar bio je već ozbiljno zabrinut jer – više nije osjećao tu veliku hladnoću. Pomislio je da je to možda stoga što su stopala već utrnula, dijelom smrznuta. Bojao se ozeblina, no ipak je nastavio do kraja.

“Stopala su prokrvarila, ne puno, nešto prije samog kraja. Ipak, to nije bilo ni izbliza onome kako sam prošao nakon samo prvih deset kilometara, kad sam u prvom pokušaju skidanja rekorda odustao od polumartona. Ovo je bilo odlično.“ sumirao je bosonogi pobjednik.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije