Connect with us

Sport

MANJE OD MJESEC DO OLIMPIJADE: Olimpijski karantin i stakleno zvono čekaju naše sportiste u Tokiju

Published

on

Foto: Reuters

Koronavirus je napravio haos, sportiste čekaju komplikovani uslovi u Japanu

Tačno je četiri sedmice do početka Olimpijskih igara u Tokiju.

Održaće se u posebnim, nezabilježenim uslovima, pod strogim medicinskim i bezbjednosnim mjerama.

Koronavirus je napravio haos, sportiste čekaju komplikovani uslovi u Japanu.

Svakodnevni testovi, ograničeno kretanje, obavezne maske – neka vrsta ogromnog karantina za više od 10 hiljada ljudi, koliko će ih boraviti u sportskom selu.

To čeka i naše olimpijce u Tokiju, a pripreme za put, ulazak i boravak u Japanu, pod posebnim uslovima i pravilima, u završnoj su fazi…

“Uradili smo što je bilo neophodno, ostale su još neke administrativne procedure, koje zbog zaštite sportista i građana Tokija moramo da uradimo. Prosto je nevjerovatno koliko se svemu tome pridaje značaja, ali tako je kako je, isto je za sve”, ističe Dušan Simonović, predsjednik COK.

Pravila su veoma opsežna i komplikovana, kaže Igor Vušurović, vršilac dužnosti generalnog sekretara Crnogorskog olimpijskog komiteta. Japan, ističe Vušurović, ima veoma preciznu i i jasno naglašenu regulativu, koju će svi morati da poštuju.

“Japan je zemlja koja je ne poznaje improvizacije, kakve bi možda u Evropi mogli da napravimo, već su pravila striktna I moraju se striktno poštovati”, ističe Vušurović.

U Tokiju je do skoro na snazi bilo vanredno stanje, situacija je bila još komplikovanija nego što je sada, dvije sedmice pred početak Igara…

“Malo popuštaju mjere, ako se nešto canredno ne dogodi, trebalo bi da bude prihvatljivija situacija. Na početku je to bilo – grozno. Poznato je da će biti navijača iz Japana u ograničenom broju, da nema navijača iz inostranstva. Malo jeste tužno, ali takva su vremena, bitno je da se niz Olimpijskih igara nastavi”, naglašava Simonović.

U ovakvoj situaciji, sportisti će biti pod dodatnim pritiskom, ističe Vušurović, osvajač zlatne olimpijske medalje u odbojci, na Igrama u Sidneju 2000. godine.

“Specifični su uslovi ne samo na takmičenjima, već I u olimpijskom selu. Biće to neka vtsta staklenog zvona. Uz takmičarki pritisak I ambicije, sada sportisti imaju I ovu vrstu pritiska. Biće potrebna jaka mentalna priprema da bi se ciljevi ostvarili”, kaže Vušurović.

Crna Gora za sada ima 28 sigurnih putnika u Tokio – 14 rukometašica, 12 vaterpolista, teniserku Danku Kovinić i jedriličara Milivoja Dukića.

Očekuje se da će normu ispuniti atletičar Danijel Furtula, u igri je i Marija Vuković, a biće, najvjerovatnije, i specijalnih pozivnica za plivače, strijelce, a možda i džudiste.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije