Connect with us

Sport

MASLOVAR: “Najsvježiji” primjer nezakonitog rada učešće Mića Maraša tokom zabranjene Skupštine FSCG

Published

on

Dejan Savićević izabran je danas za predsjednika FSCG na Izbornoj Skupštini, kojoj je prisustvovalo 27 od 45 delegata.

Savićević je dobio jednoglasnu podršku.

Na sjednici nije bilo 18 delegata, nakon što je Savićevićev protivkandidat Jovan Kaluđerović juče saopštio da neće doći, zbog toga što je Uprava za inspekcijske poslove naložila da se Skupština privremeno odgodi.

Među njima nije bio ni Nenad Maslovar, predsjednik Udruženja klubova FSCG – Jug, koji je na današnjoj Skupštini izabran u novi Izvršni odbor, što mu kao prvom čovjeku jednog od tri regionalna udruženja, pripada i prema Statutu FSCG.

Maslovar se nakon sjednice obratio javnosti, naglasivši da “sadašnje rukovodstvo FSCG, od kada je počeo izborni proces, koristi razne nezakonite radnje kako bi sačuvalo pozicije u savezu”.

“Izvršni odbor (čitaj: Dejan Savićević) je donio nekoliko nezakonitih odluka (npr. da suprotno Statutu FSCG odredi rok za predaju kandidature za predsjednika). Osim što donose takve odluke, u FSCG neće ispravno da primjenjuju sopstveni Statut.

Imenovanje delegata je u velikom broju slučajeva bilo nezakonito (suprotno Statutu). Najčešće su delegate imenovali organi koji nisu nadležni (npr. na prevaru je član rukovodstva FSCG nagovorio predsjednika jednog udruženja da potpiše ovlašćenje Savićevićevom delegatu za Skupštinu. Nakon toga, Skupština tog udruženja u skladu sa svojim Statutom zakonito određuje drugog delegata).

‘Najsvježiji’ primjer nezakonitog rada, poslovanja suprotno Statutu FSCG je učešće Milenka Miće Maraša u radu zabranjene Skupštine FSCG. Maraš je član Izvršnog odbora FSCG, a danas je bio i član Skupštine”, navodi Maslovar, napominjući:

“FIFA i UEFA propisuju standarde i utvrđuju pravila. Nezakonito poslovanje i pogrešna primjena Statuta će kod njih naići na osudu a ne na podršku”.

Predstavnik Uefe Zoran Laković, direktor za nacionalne saveze, kazao je, međutim, na Skupštini da bi “država željela da se direktno miješa u nezavisnost rada i uređenja FSCG, što je u potpunosti suprotno sa statutima Uefe i Fife i što može da ima opasne posljedice”.

“Pominjanim članom 7 bis stav 2 Statuta UEFA jeste propisano da Savezi upravljaju nezavisno i bez ikakvog uticaja trećih strana, ali je istim stavom propisano i da Savezi svojim statutima predviđaju demokratski postupak koji garantuje slobodan izbor njihovog izvršnog tijela. Taj postupak jeste propisan, ali rukovodstvo FSCG neće da ga primjenjuje”, navodi Maslovar, koji je saopštio i da se “priprema nekoliko krivičnih prijava za različita krivična djela (falsifikivanje isprava, zloupotreba ovlašćenja…)”.

“Vjerujemo da će se u tim postupcima lagano utvrditi nazakonitost poslovanja poslušnika”, ističe Maslovar.

On je naveo da FSCG, kao i sve druge sportske organizacije, mora da radi u skladu sa Zakonom o sportu.

“Po crnogorskim propisima, zakonitost poslovanja sportskih organizacija provjerava inspekcija sporta. Zakon o sportu je ustav za sve sportove u Crnoj Gori i mora se primjenjivati. Specifičnosti sportskih organizacija mogu se iskazati kroz najvažniji pravni akt za svaku pojedinačnu organizaciju – Statut. Statut FSCG, osim sa zakonom, mora biti usklađen i sa pravilima FIFA i UEFA. Oni koji su identifikovali aktivnosti organa saveza koje su suprotne Statutu FSCG su podnijeli prijavu nadležnoj inspekciji koja je preduzela određene radnje. FSCG je održavanjem zabranjene sjednice prekršila Zakon o sportu”, naveo je Maslovar i napomenuo da Poslovnik o radu Skupštine nije usklađen sa Statutom.

“Statut je iz 2018. godine (mijenjan u decembru 2020.) a Poslovnik Skupštine iz 2007. godine”.

Maslovar je na kraju zaključio da rukovodstvo FSCG “pokušava da predstavi javnosti da u izbornom procesu učestvuje politika, a da su Izvršnom odboru Dejana Savićevića od 12 članova devet”.

“Gospodo iz FSCG, vidimo se ubrzo na zakonito sazvanoj sjednici Skupštine FSCG”, zaključio je Maslovar.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije