Connect with us

Sport

OLIMPIJSKE IGRE: Rusiji zabranjeno da koristi ime, zastavu i himnu

Published

on

Foto: apnews.com

Rusija neće moći da koristi svoje ime, zastavu i himnu na naredne dvije Olimpijade ili na bilo kom svjetskom prvenstvu u naredne dvije godine nakon presude Sportskog arbitražnog suda.

Sud sa sjedištem u Lozani prepolovio je četvorogodišnju zabranu koju je prošle godine predložila Svjetska antidoping agencija u prekretnici koja je Rusiju optužila za državno narušavanje baze podataka laboratorija za ispitivanje u Moskvi. Presuda je takođe blokirala Rusiju da se dvije godine kandiduje za domaćina velikih sportskih događaja.

Ruskim sportistima i timovima i dalje će biti dozvoljeno da se takmiče na Olimpijskim igrama u Tokiju sljedeće godine i Zimskim igrama 2022. u Pekingu, kao i na svjetskim prvenstvima, uključujući Svjetsko prvenstvo 2022. u Kataru, ako nisu umiješani u doping ili prikrivanje pozitivnih testova.

Jedna pobjeda Rusije je predloženo ime tima na velikim događajima. Naziv „Rusija“ može se zadržati na uniformama ako riječi „Neutralni sportista“ ili ekvivalenti poput „Neutralni tim“ imaju jednaku važnost, rekao je sud.

Ruski sportisti i timovi takođe mogu da zadrže crvenu, bijelu i plavu boju nacionalne zastave na uniformi na velikim događajima. To Rusima nije bilo moguće na protekla dva svjetska prvenstva u atletici.

 

(apnews.com)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije