Connect with us

Evropa

NETANJAHUU: U ponoć ističe rok za formiranje vlade

Published

on

Premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu večeras u ponoć ističe rok za formiranje koalicione vlade posle izbora 23.marta, četvrtih u posljednje dvije godine, na kojima nije bilo jasnog pobjednika.

Netanjahuov konzervativni Likud osvojio je najviše, 30 od ukupno 120 poslaničkih mandata, na tim izborima, ali da bi obrazovao vladu potrebna mu je podrška većine od 61 poslanika.

Uprkos mnogobrojnim sastancima sa rivalima, pa čak i pokušajem da dobije podršku male islamske partije izraelskih Arapa Netanjahuu nije pošlo za rukom da postigne dogovor za četiri nedjelje.

Ako dogovora nema, predsjednik Izraela Ruven Rivlin može da produži rok za obrazovanje vlade na još dvije nedjelje.

On takođe može da taj zadatak povjeri nekom od Netanjahuovih rivala ili da pruži šansu poslanicima da među sobom izaberu nekog za novog premijera. Ako sve te opcije propadnu u Izraelu će se na jesen održati novi izbori, a to znači da će se politički zastoj produžiti za više mjeseci.

Netanajhuov zadatak iskomplikovali su umnogome njegovi partneri iz vjerskih i nacionalističkih partija. Stranka Nova nada koju je obrazovao Netanjahuov bivši saradnik Gideon Sar odbija da uđe u koaliciju s njim zbog dubokih ličnih neslaganja.

Religiozni cionizam, ultradesna partija podržava Netanjahua, ali neće da bude u vladi koja zavisi od podrške arapske stranke. Partija Jamina, takođe desničarska, koju predvodi bivši Netanjahuov saradnik Naftali Benet nije obećala podršku ni njemu, ni njegovim protivnicima. Netanjahu je u ponedjeljak ponudio lideru Benetu da bude prvi premijer i da ga posle on zamijeni, ali je ponuda odbijena. U međuvremenu Netnjahuu se sudi za prevaru, zloupotrebu položaja u tri slučaja,uključujući mito u jednom od njih. Suđenje je u fazi saslušanja svjedoka, a Netanjahu poriče da je bilo šta loše učinio.

Njegov zadatak je još više iskomplikovan zbog prošlenedjeljne pogibije 45 ultraortodoksnih Jevreja u stampedu tokom vjerske svečanosti i zbog poziva da se pokrene zvanična istraga nemarnosti za koju je on odgovoran.

Netanjahuovi protivnici u međuvremenu pokušavaju da se dogovore o alternativnoj vladi, ali je nejasno da li je to moguće jer jedino što im je zajedničko jeste animozitet prema sadašnjem premijeru.

Ako u ponoć ne bude koalicije Netanjahu će učiniti sve da spriječi protivnike da postignu sporazum u narednim nedjeljama, a to ćemu omugućiti da ostane premijer do sljedećih izbora.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije