Connect with us

Evropa

PUTIN U TEŠKOJ SITUACIJI: Rusija da bude srećna ako se rat zaustavi na pozicijama prije 24. februara

Published

on

Munjevita i veoma efikasna kontraofanziva koju ukrajinska vojska sprovodi posljednjih sedmica, gurnula je rusku okupatorsku vojsku skoro do granice u djelovima sjeveroistoka zemlje.

Situacija za Rusiju na ukrajinskom ratištu izgleda izuzetno pesimistično – vojska se neorganizovano i u panici povlači, zbog sve većih gubitaka ruski vojnici masovno odbijaju da se bore u Ukrajini.

Društvenim mrežama kruže snimci koji navodno pokazuju vojnike ruskih snaga kako leže na ulici shvatajući beznadnost situacije u kojoj su se našli.

Britanske obavještajne službe procjenjuju da je od početka invazije u Ukrajini poginulo 43.000 ruskih vojnika, što je brojka koja ruske trupe tjera na predaju, izvijestio je nedavno Daily Mail.

U utorak je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio da Ukrajina u potpunosti kontroliše ponovo osvojenu površinu od 6.000 kvadratnih kilometara.

Dok se situacija na borbenim linijama za Ruse iz dana u dan pogoršava, neslaganja i politička previranja u Moskvi rastu, a sve su glasnije kritike na račun vođenja ‘’specijalne operacije’’. Na meti javne kritike, istina još uvijek stidljivo, je i predsjednik Rusije Vladimir Putin, što je do sad bilo nezamislivo!

Zelenski: Ponovo osvojena površina od 6.000 kvadratnih kilometara

Jedan od Putinovih zastupnika Mihail Šeremet pridružio se brojnim kritikama vojnih stručnjaka koji zagovaraju opštu mobilizaciju, a prije nekoliko dana gotovo 50 regionalnih političara, prije svega iz Putinovog rodnog grada Sankt Peterburga, potpisalo je peticiju pozivajući ruskog predsjednika da podnese ostavku.

Vojni preokret za potpuni pad morala ruske vojske

Izvori portala Aktuelno iz diplomatskih krugova, dobro upućeni u dešavanja u Ukrajini naglašavaju da se posljednjih sedmica dešava potpuni preokret na ratištu u Ukrajini, i napominju da se takođe odvijaju jake političke turbulencije u samoj Rusiji.

’’Protivofanziva koju ukrajinska vojska sprovodi posljednjih dana nije samo najznačajnija pobjeda kada su u pitanju konkretna borbena dejstva, već u vojnom smislu, predstavlja nagovještaj potpunog zaokreta u ratu koji traje više od pola godine. Jasno je da su ukrajinski generali nadmudrili ruske jer je Rusija čekala ofanzivu na jugu kod Hersona, a glavni udar je bio na istoku’’, rekli su naši izvori.

Nakon objavljivanja brojnih snimaka dezorjentisanih, zarobljenih ruskih vojnika u Ukrajini, postalo je jasno da je moral ruske vojske pao na najnižu tačku od početka rata.

’’Vidljiva je dezorjentacija ruske vojske. Jedan od najeksplicitnijih znakova da je ruska vojska u haosu je i smjena bivšeg komandanta snaga u Ukrajini generala Romana Berdnikova koji je bio komandant samo 16 dana na tom dijelu fronta’’, kažu naši izvori.

Podsjetimo, general potpukovnik Roman Berdnikov, najviši ruski general na zadatku u Harkovskoj oblasti, smenjen je zbog neuspjeha ruskih trupa u toj oblasti. Kako je saopšteno iz glavnog obavještajnog direktorata Ministarstva odbrane Ukrajine, Berdnikova je smijenio lično Vladimir Putin, što govori o stepenu frustracija i nezadovoljstva u Rusiji zbog načina na koji se odvija ’’specijalna operacija’’.

’’Takođe treba naglasiti da je i među stanovnicima Rusije sve veće ogorčenje ratom u Ukrajini, i da podrška ’specijalnoj operaciji’ veoma pada posljednjih dana’’, rekli su naši izvori.

Zaokret u političkom smislu

Osim ključnih dešavanja na samom frontu, ovih dana prvi put od početka rata na ruskim televizijama koje su pod uticajem režima počela su da se postavljaju neugodna pitanja, priznaju loši rezultati i porazi na frontu.

Svjetska javnost je nedavno imala priliku da vidi snimak djelova emisije u kojoj su se, na jednoj ruskoj televiziji, ruski političari i analitičari sastali da pričaju o Ukrajini, nakon što je ukrajnska vojska za pet dana oslobodila više od 3.000 kvadratnih kilometara svoje teritorije.  U toj emisiji su otvoreno kritikovali način vođenja ’’specijalne operacije’’ i priznali da se stvari na frontu ne odvijaju dobro po Rusiju. To je samo do prije nekoliko dana bilo nezamislivo na Putinovim medijima.

’’Otvorene kritike u Rusiji su počele, ali stidljivo. Najbitnije je primijetiti da većina zvaničnika priznaju poraz, ali samo traže različite razloge za njega. Optužbe na račun vođenja ’specijalne operacije’ uglavnom nijesu upućene na Putinovu adresu već kritikuju generale koji navodno nijesu dobro vodili akciju. Kritika je usmjerena i na obavještajne službe’’, navode naši izvori.

Iako to još nije zaživjelo u zvaničnim režimskim medijima, kritika polako prelazi i na samog predsjednika Rusije, o čemu govori i saopštenje odbornika u Sankt Peterburgu koji su prije nekoliko dana optužili Putina za veleizdaju i zatražili da se smijeni zbog rata u Ukrajini.

Ne ide im baš najbolje

’’Drastičan je pad povjerenja u ministarstvo odbrane i vojsku u Rusiji. Kada su zvaničnici kazali da je nakon najnovijih akcija ukrajinske vojske u pitanju taktičko premiještanje ruskih trupa, a ne povlačenje, niko im nije povjerovao. Tako da su i vojni zvaničnici ubrzo odustali od te propagande’’, rekli su naši izvori.

Ističu da će ruskim zvaničnicima vjerovati sve manje ljudi kada je u pitanju stanje na ukrajinskom ratištu.

’’Poslije svega što se desilo posljednjih sedmica, Rusija bi trebalo da bude srećna ako se rat zaustavi na pozicijama prije 24. februara kada je rat počeo. Jer Ukrajina sve više i više osjeća da rat može da se završi povratkom teritorija Donbasa i Krima, koje su bile osvojene 2014. i 2015. godine’’, rekli su naši izvori.

R.A.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije