Connect with us

Evropa

UOČI IZBORA U VELIKIM GRADOVIMA: „U Rimu ništa ne funkcioniše”

Published

on

Iz naselja Trastevere u centru Rima, Foto: Andrew Medichini

Rimljani ljuti na gradonačelnicu jer nije riješila problem osnovnih usluga, ultradesničarski kandidat se zalaže za vraćanje fašističkog pozdrava

Besane noći su postale pravilo u nekada šarmantnom naselju Trastevere u centru Rima, koje je sada je poznato po bučnom noćnom životu, sitnom kriminalu i hrpama smeća.

Problemi Trasteverea su simbol onoga što Rimljani zovu propadanje prijestonice, i dok se spremaju da glasaju danas i sjutra na lokalnim izborima, pitaju se postoji li neko ko je sposoban da sredi situaciju u gradu.

Elio Peruđini čitav život živi u Trastevereu. “Bio je siromašniji, ali puno bolji za život. Danas je bogatiji, ali smo propali”, izjavio je za “Gardijan”.

On je rekao da nije odlučio za koga će glasati, ali sigurno neće za Virdžiniju Rađi, aktuelnu gradonačelnicu koja se bori za još jedan mandat. “Definitivno ne za nju, dosta je bilo Rađijeve”.

Političarka pokreta Pet zvjezdica postala je prva žena na čelu grada u junu 2016, kada je ubjedljivo pobijedila i obećala “vjetrovite promjene”. Međutim, nije prošlo mnogo vremena do pojave razočaranja zbog nagomilanog smeća, spontanih eksplozija oronulih autobusa, sve goreg stanja parkova i sve češće pojave divljih svinja na ulicama.

Rađijeva je tokom prošle godine unaprijedila grad, uključujući popravku nekih puteva. Gradonačelnica za sve probleme optužuje širu regiju Lacio, kojom upravlja Demokratska partija (PD) lijevog centra. Ona se prošle nedjelje hvalila i poboljšanjem situacije u školama i otvaranjam biblioteka, ali su je građani podsjetili da su ulice pod “opsadom” smeća i divljih svinja.

“Trastevere je, kao i druga naselja u centru Rima, propao iz više razloga, od noćnog života koji je izvan kontrole, do rupa po ulicama”, kaže Fjorela de Simone iz grupe građana Vivere Trastevere koji protestuju zbog propadnja i sami se organizuju da čiste ulice.

“Međutim, stanje se pogoršalo u posljednjih nekoliko godina. Ne mogu ujutro da izađem iz zgrade a da ne ugazim u smeće. Trastevere je podsjetnik da nisu nađena nikakva rješenja za probleme koji pogađaju čitav grad”.

Enriko Miketi, kandidat ultradesničarske stranke Braća Italije, koji se nadmeće u koaliciji koju podržava ultradesničarska Liga Matea Salviniji i Forca Italija Silvija Berluskonija, vodio je u anketama prije početka predizborne tišine. Miketi, advokat i radijski voditelj, glorifikovao je drevni Rim u kampanji, govoreći da mu se mora vratiti uloga “caput mundi” (prijestonice svijeta). On je rekao i da bi rimski pozdrav ispružene desne ruke, koji ima fašističke konotacije, trebalo vratiti jer je više higijenski tokom perioda kovida-19. Miketi je privukao pažnju time što vješto izbjegava medije (italijanski novinari ga zovu Hudini).

Salvini
Salvinifoto: REUTERS

Iza njega je u anketama bio kandidat PD-a i bivši ministar ekonomije Roberto Gvaltijeri.

“Rim može doživjeti preporod nakon loše administracije ovih godina”, poručio je.

Rađijeva je bila treća, a iza nje Karlo Kalenda, lider stranke Acione (Akcija), koja se opisuje kao liberalni centar.

Međutim, ne očekuje se da bilo ko od njih osvoji više od 50 odsto glasova u prvom krugu, pa će vjerovatno Miketi i Gvaltijeri odmjeriti snage u drugom, 17. oktobra.

Klaudio Ćipolini je u knjizi “Rim, hrabrost promjene” upoređivao obećanja petoro gradonačelnika Rima tokom kampanja i zaključio da ona ne korespondiraju sa onim što su ostvarili.

“Glavni problem je neposobnost javne administracije da upravlja jednim modernim gradom”, rekao je.

Rađijeva je sa 37 godina bila najmlađa gradonačelnica Rima. I prije nego što je došla na čelo grada, napredak grada su kočile decenije nesposobnog upravljanja i korupcije, koje su ostavile dug od 13 milijardi eura.

“Rađijeva je uradila nekoliko stvari prošle godine, ali nije riješila problem skupljanja otpada ili javnog prevoza, a parkovi su i dalje u haosu”, izjavio je Ćipolini za “Gardijan”

“U Rimu ništa ne funkcioniše i mislim da političari moraju da shvate da politika nije dovoljna da bi se problemi riješili. Moraju da znaju kako da upravljaju svim tim teškoćama i poguraju grad naprijed”.

Slabost Rađijeve podstakla je na kandidaturu 21 oponenta širom političkog spektra.

Lokalni izbori u Italiji, posebno u većim gradovima, često su pokazatelj šireg nacionalnog raspoloženja. Ubjedljiva pobjeda Rađijeve prije pet godina naslutila je uspjeh Pet zvjezdica na nacionalnim izborima 2018.

Međutim, popularnost tog pokreta je opala i Italija uživa rijetki period političke stabilnosti pod premijerom Mariom Dragijem, koji ne pripada nijednoj stranci.

Očekuje se pobjeda lijevog centra u velikim gradovima

Očekuje se da izbori pokažu slabljenje Salvinijeve kontrole nad desnicom i pobjedu lijevog centra u većini glavnih trka, piše Rojters.

Oko 12 miliona birača glasa za gradonačelnike Rima, Milana, Napulja i Torina i više od hiljadu manjih centara, u prvom opipavanju pulsa građana od dolaska Dragija na vlast.

Salvini, za kojeg se činilo da je u nezaustavljivom usponu kada je Ligi donio trijumf na izborima za Evropski parlament 2019, pretrpio je pad popularnosti, a njegovu stranku bi mogao preteći saveznik Braća Italije.

Salvini se suočava sa rastućim unutrašnjim protivljenjem političara Lige koji naginju centru, a ove nedjelje mu je zadat snažan udarac kada je jedan od njegovih najbližih saradnika dao ostavku zbog umiješanosti u skandal sa drogom.

Podrška Ligi je opala sa 34 odsto na evropskim izborima na oko 20 procenata, prema nedavnim anketama. Sada je otprilike izjednačena sa Braćom Italije i PD-om.

Liga i PD su u Dragijevoj vladi nacionalnog jedinstva, zajedno sa Pet zvjezdica, kojim ima od 16 odsto podrške, dok su Braća Italije u opoziciji.

Desničarski savez vodi na nacionalnom nivou, ali je njegova podrška najveća u malim gradovima i selima, i očekuje se da njegovi kandidati izgube u većini ključnih gradova.

1 Comment

1 Komentar

  1. isabella

    10.10.2021. at 09:15

    Moja trogodišnja veza je uništena, a ja sam bila devastirana. Zaručnica je raskinula sa mnom i od njega nisam dobila objašnjenje. da bih ga vratila, moram pronaći rješenje, otišla sam do 3 različita čarobnjaka koji svi nisu uspjeli vratiti mog ljubavnika, stvarno nisam bila sigurna da su čarolije stvarne pa sam tražila jedno jutro kad sam vidjela sjajnu recenzije o ([email protected]), isprva sam bio pomalo skeptičan, ali me je prijatelj zamolio da pokušam vidjeti što će se dogoditi, pa sam tražio čaroliju iz ove čarolije, rekao je da će uzeti vremena da napravi ljubavna čarolija koja bi mi vratila mog muškarca, nakon 2 dana moj ljubavnik se pomirio sa mnom, bilo je dobro vratiti mi se ljubavnika, kad se vratio rekao je da me više nikada neće napustiti. Vidjela sam ga kako se transformirao iz tipa koji je želio doći do tipa koji je uvijek želio biti sa mnom. sada je moj ljubavnik otvoreniji, doktorica ALABA zna da je ljubavna čarolija stvarna, hvala dr. ALABA -i što se vratila mom čovjeku. Cijenim sve njegovo vrijeme, trud i energiju koju ulaže dok izvodi čarolije. možete ga kontaktirati putem ove e-pošte: [email protected] Možete mu doći i putem WhatsAppa / vibera s ovim brojem: +1 (580) 373-2215.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije