Connect with us

Evropa

KO JE PRVA PREMIJERKA ESTONIJE: Kaja Kallas piše istoriju baltičke države

Published

on

Na nedavno održanim izborima Estonija je dobila premijerku. Kaja Kallas, proevropski orijentisana političarka, postala je tako prva žena u istoriji ove baltičke zemlje koja će preuzeti premijersku dužnost, pišu evropski mediji.

Nakon što su dosadašnju estonsku vladu obilježili brojni skandali Kaja Kallas, predsjednica estonske Reformske stranke, kako prenosi Klix, formirala je novi tim ministara koji će predvoditi državu u narednom periodu. Njen dolazak na mjesto premijerke države izazvao je veliku pažnju evropske javnosti, prije svega zbog politike ravnopravnosti koju promoviše u novoj vladi, ali i zbog političke pozadine njene porodice, koja će joj sigurno predstavljati ogromno breme odgovornosti u budućem periodu.

Ko je Kaja Kallas?

Iako politički i dalje mlada, Kallas se već dugo nalazi na evropskoj i estonskoj političkoj sceni. Pravnica po struci, karijeru je započela kao advokatica još 2002. godine, a tokom usavršavanja dio života provodila je u Finskoj te Francuskoj. Uprkos činjenici da je početak njene karijere zapravo obilježila advokatura, Kallas je iza sebe imala izuzetnu porodičnu političku istoriju.

Porodica Kallas (Foto: EPA-EFE)

Porodica Kallas (Foto: EPA-EFE)

Naime, njen otac Siim Kallas bio je 14. premijer ove zemlje, a njen djed Eduard Alver zaslužan je za stvaranje nezavisne estonske države 1918. godine nakon rata s Rusijom. Njena majka Kristi Kallas takođe je bila žrtva sovjetskog progona te je do svoje desete godine života živjela u Sibiru, tačnije u oblasti Krasnojarsk. Kada je njena porodica protjerana iz Estonije, Kristi Kallas imala je samo šest mjeseci.

Politička karijera i uspon

Nakon nekoliko godina advokatske karijere Kallas se 2010. godine pridružila estonskoj Reformskoj stranci, čiji je osnivač bio upravo njen otac. Već 2011. godine Kallas je izabrana za estonski parlament te je do 2014. godine predsjedavala Odborom za ekonomske poslove. Upravo u tom periodu, iako je bila članica Reformske stranke, Kallas se nije libila kritikovati vodstvo partije, naročito predsjednika Andrusa Ansipa, koji je u tom periodu učestvovao u nekoliko finansijskih skandala.

Kallas se od prvog dana suočila s nizom problema (Foto:Twitter)

Kallas se od prvog dana suočila s nizom problema (Foto:Twitter)

Tokom 2014. godine Kallas se kandidovala za Evropski parlament, gdje je radila na poslovima izrade strategija jedinstvenog tržišta EU, energetskim i potrošačkim politikama, a učestvovala je i u pregovorima s Ukrajinom. Pored toga, Kallas se u nekoliko navrata u tom periodu zalagala za ekonomsku i energetsku nezavisnost Evropske unije od ruskog tržišta.

Tokom četverogodišnjeg mandata magazin Politico izabrao je Kallas kao osobu koja je najviše doprinijela radu Evropskog parlamenta. U izvještaju je magazin naveo kako je zbog promovisanja Digitalne agende EU te zalaganja za male i srednje preduzetnike Kallas zaslužila biti na ovom mjestu.

Povratak kući i nova politička borba

Nakon evropske avanture Kallas se vratila problemima u estonskoj politici te je tokom 2018. godine preuzela vodstvo Reformske stranke. Iako se politički već etablirala, Kallas se ipak našla pod pritiskom s obzirom na to da je trebala preuzeti ulogu lidera partije čiji je osnivač bio njen otac.

Da plod ne pada daleko od stabla, Kallas je pokazala na izborima 2019. godine kada je upravo njena stranka osvojila najveći broj glasova. Uprkos tome, preostale stranke uspjele su blokirati ulazak Kallas u vlast te je Estoniju u prethodnoj godini predvodila koalicija sastavljena od Estonske partije centra, krajnje desničarske partije EKRE i konzervativne partije Isamaa.

Nakon nepune godine i brojnih skandala vezanih za trgovinu uticajem i korupcijske afere, estonska vlada na čelu s premijerom Jurijem Ratasom odstupila je s dužnosti, što je otvorilo put Kallas za formiranje nove većine. Vrlo brzo, shvativši značaj trenutka, Kallas je preuzela ulogu mandatara nove vlade te je napravila mnogo prirodniju koaliciju Estonske partije centra i Reformske stranke.

Sastav vlade koji je Kallas predložila takođe je predstavljao presedan na estonskoj političkoj sceni. Nova vlast u potpunosti je prilagođena politici ravnopravnosti za koju se zalaže Kallas te će tako nova vlada ove zemlje imati šest žena uz nju kao premijerku. Samim tim, Estonija će postati jedna od rijetkih zemalja na svijetu kojom će upravljati žene i na predsjedničkom i premijerskom mjestu. (Klix)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije