Connect with us

Globus

NAGORNO-KARABAH: Poginula 2.783 azerbejdžanska vojnika

Published

on

Azerbejdžan u Bakuu slavi pobjedu: Ilham Alijev - Foto: Ministarstvo odbrane Azerbejdžana

Azerbejdžan je izgubio 2.783 vojnika u šestonedjeljnim borbama sa jermenskim snagama u sampoproglašenoj republici Nagorno-Karabah, saopštilo je azerbejdžansko Ministarstvo odbrane.

“Poginula su 2.783 pripadnika azerbejdžanskih vojnih snaga u patriotskom ratu”, saopštilo je Ministarstvo dodajući da se oko sto vojnika vodi kao nestalo.

Do sada Baku, glavni grad Azerbejdžana, nije objavljivao svoje gubitke u tim sukobima, prijavio je samo 93 civilne žrtve.

Jermenija je sa svoje strane sredinom novembra prijavila da je poginulo više od 2.300 njenih vojnika u sukobu za kontrolu nad Nagorno-Karabahom. Poginulo je i 50 jermenskih civila.

Oko 90.000 ljudi, odnosno 60 odsto stanovništva Nagorno-Karabaha pobjeglo je iz te planinske enklave za vrijeme sukoba.

Sporazum o prekidu vatre potpisan je 9. novembra između Bakua i Jerevana pod pokroviteljstvom Rusije čime su okončana šestonedjeljna neprijateljstva pokrenuta 27. septembra.

Sporazumom se priznaje pobjeda Azerbejdžana, kome je prema dogovoru vraćena znatna teritorija, ali je omogućen i opstanak Nagorno-Karabaha, smanjenog, uz raspoređivanje 2.000 ruskih mirovnih snaga.

Nagorno-Karabah je u Azerbejdžanu, ali je bio pod kontrolom etnički jermenskih snaga koje je Jermenija podržavala otkako je tamo završen separatistički rat 1994. Taj rat je u jermenskim rukama ostavio ne samo Nagorno-Karabah, već i velike djelove okolne teritorije Azerbejdžana.

Za 44 dana teških borbi započetih 27. septembra, azerbejdžanska vojska razbila je jermenske snage i prodrla duboko u Nagorno-Karabah, prisiljavajući Jermeniju da prihvati mirovni sporazum pod posredstvom Rusije koji je stupio na snagu 10. novembra. Sporazum predviđa vraćanje znatnog dijela Nagorno-Karabaha pod kontrolu Azerbejdžana i zahtjeva od Jermenije da preda i sve regione koje je držala u okolini.

Prema sporazumu, Jermenija se obavezala da prepusti Azerbejdžanu tri oblasti, Lačin, Aghdam i Kalbadjar, koje formiraju tampon zonu oko Karabaha i koje nisu bile pod kontrolom Bakua od 1994. godine. Vraćanje teritorija završeno je u utorak. Još četiri okruga je Baku već povratio tokom šestonedjeljnih borbi.

Velika vojna parada će biti organizovana u Bakuu 10. decembra da se proslavi pobjeda, navele su azerbejdžanske vlasti. Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, saveznik azerbejdžanskog predsjednika Ilhama Alijeva, učestvovaće u proslavi u Azerbejdžanu 9. decembra, javilo je tursko predsjedništvo.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije