Connect with us

Region

VUČIĆ GURA REGION U SUKOBE: Srpski autokrata spreman i na rat da bi izbjegao sudbinu Miloševića?

Published

on

Srpski autokrata Aleksandar Vučić i njegov režim potpuno okrenut Moskvi i putinističkoj politici su glavni izvor nestabilnosti na Zapadnom Balkanu, konstantna prijetnja miru  i evropskom putu država Regiona. To je postalo očigledno nakon propasti pregovora sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem u Briselu, i nikakav plašt relativizacije Zapada to ne može sakriti.

Vučić i njegov kriminalno-nacionalistički režim već sedmicama čine sve da podstaknu eskalaciju krize na Kosovu, gdje su otvorili još jedno regionalno krizno žarište.

Srpski autokrata izjavio je poslije jučerašnjih razgovora sa Kurtijem u Briselu, da iz njemu nejasnih razloga nijesu uspjeli da postignu apsolutno nikakav dogovor o registarskim tablicama.

Premijer Kosova sa druge strane krivi evropskog šefa diplomatije Žozepa Borelja, i tvrdi da je odustao od predloga EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, kao i da srpska strana nije prihvatila da se razgovara o tom predlogu EU.

Vučić i Kurti u Briselu

„U Brisel smo došli sa konkretnim predlogom – sa zajedničkom deklaracijom da se hitno pozabavimo predlogom EU za odnose Kosova i Srbije, koji podržavaju Francuska, Njemačka i SAD. Danas (ponedjeljak) smo bili veoma blizu dogovora, ali pitanje predloga EU nije prihvaćeno od srpske strane jer oni (Srbi) ne smatraju da taj predlog ima dobru osnovu za razvoj normalizacije odnosa“, istakao je Kurti nakon neuspjelog sastanak sa srpskim autokratom Vučićem.

Spašava mafijaško-nacionalistički režim

Srpski autokrata je i prije sastanaka u Briselu zaprijetio da ”ako policija Kosova dođe na sjever da sprovodi odluku o tablicama, imaće pakao na terenu”. Na pitanje da li će biti rata, Vučić je rekao ”da se nada da neće i da će Srbija dati sve od sebe da ne bude, ali da to ne zavisi od jedne strane”.

Te izjave jasno ukazuju da Vučić i njegov režim stoje iza zaoštravanja situacije na Kosovu, ali je ključno pitanje što stoji iza igre srpskog autokrate?

To sigurno nije trivijalni problem kao što su tablice i preregistracija vozila. Jasno je da iza toga stoji njegov pokušaj miniranja plana za Kosovo, koji Pariz i Berlin nastoje da natjeraju Vučića da potpiše, a što on uporno odbija stvarajući izgovor u vidu eskalacije krize.

”Vučićeva namjera je da izazove nemire na sjeveru Kosova. Uslov za opstanak mafijaško-nacionalističkih režima kao što je Vučićev je kreiranje bezbjednosnih kriza i podsticanje osjećaja ugroženosti kod širokih narodnih masa. To je ono što Vučić upravo radi”, rekli su naši dobro upućeni diplomatski izvori.

Da bi bili slikoviti, kako su kazali, uporedili su nacionalizam sa drogom.

”Nacionalizam je najsličniji dejstvu psihoaktivnih supstanci – mora se stalno konzumirati da bi davao efekat, a doza se mora povećavati. Putinov režim je najbolji primjer, a Vučić samo slijedi taj obrazac”, navode naši izvori.

Ko će platiti cijenu manijakalne politike?

Kako ističu, problem je što je Vučić duboko zaglibio u nacionalističku priču ‘krvi i tla’, a uz pomoć takozvane SPC, nastavio je da stvara sliku Kosova kao ‘svete srpske zemlje’ koju su decenijama prije njega inicirali nosioci velikosrpstva.

”Sada kada mora da prizna nezavisnost Kosova, hvata ga panika i čini sve da dođe do eskalacije tenzija. Vučić i njegov režim neće prezati ni od izazivanja eventualnih oružanih sukoba samo da bi zaštitili svoje pozicije makar na još kratki vremenski period. To potvrđuje i sve oštrija, ratnohuškačka retorika samog Vučića”, navode naši izvori.

Kako ističu, problem je što će Vučićevu suludu nacionalističku politiku platiti čitav region, ali najviše srpski narod.

”Vučić zna da je njemu namjenjena sudbina Slobodana Miloševića. Jedino zbog čega ga Zapad i dalje toleriše je da bi od njega dobili priznanje Kosova. Ukoliko to ne ispuni završiće kao Milošević, a ako to ispuni čeka ga možda i gora sudbina koja podrazumijeva odmazdu Moskve, ekstremnih djelova SPC i srpskih nacionalista koji su pod kontrolom Kremlja”, rekli su naši izvori.

Žozep Borelj i Aleksandar Vučić: Dokle će tolerisati srpskog autokratu?

Vučićev eksperiment će platiti Srbija

Naši sagovornici ističu da Vučić nije naučio ništa od svojih prethodnika, koji su tragično završili, pa i dalje gura nacionalističku politiku koja će skupo koštati region, ali najskuplje Srbiju i njene građane.

”Tragičan je učinak napravila ideologija srpskog velikodržavlja i ‘srpskog sveta’ – mjeri se desetinama hiljada ubijenih i ranjenih i desetinama milijardi dolara uništene ekonomije. Više je nego tragično da se i danas u Srbiji, i među Srbima u regionu uključujući i Crnu Goru, izvršioci zločina slave, a njihovi ideološki nasljednici počinju novu predstavu”, navode naši izvori.

Ističu da Vučićevo rješenja ”srpskog pitanja” u Srbiji i regionu neodoljivo podsjeća na 90-ete i Miloševićev režim.

“Do prije 30 godina smo bili u istoj državi, a danas su Slovenci i Hrvati u EU i dio Šengen zone. Srbija je daleko od civilizacije, ali i od zdravog razuma. Vučić, njegov režim i indoktrinirani glasači se vezuju za gubitničke ideologije Kremlja i zatucanost svetosavlja što Srbiju u krajnjem vodi u trajnu izolaciju, bijedu i srednjevjekovni mrak. Pitanje Kosova je tu samo jedan od mnogih velikih problema”, navode naši izvori.

Rješenje ”srpskog pitanja”

Kad se sve okolnosti uzmu u obzir, polako postaje jasno da autokrata Vučić rješava takozvano ”srpsko pitanje” u Srbiji i regionu po ugledu na svoje prethodnike.

Dileri nacionalizma i ekstremnog velikosrpstva konstantno drogiraju srpskog autokratu

Prema zvaničnim statističkim podacima iz Srbije svake godine ode u inostranstvo oko 2 odsto stanovništva i umre još oko 2 odsto što je godišnje oko 250.000 ljudi.

Uz nove industrijske politike umiraće ih mnogo više, tek će ih još više odlaziti iz zemlje.

Na Vučićevu ”sreću”, srpsko pitanje u Hrvatskoj je ”riješio” Milošević, pa mu je olakšao posao.

Vučićev politički idol Milošević je počeo da ga rješava i na Kosovu, a dovršava ga aktuelni srpski autokrata i uskoro će biti potpuno riješeno jer je na Kosovu ostalo samo nekih 50.000 Srba, uglavnom starih sa neriješenim statusom.

To je produkt višedecenijske kleronacionlističke, zločinačke politike koju je Vučić objeručke prigrlio i postao od nje zavistan. Srpski autokrata sada liči na narkomana kome redovne doze velikosrpskog nacionalizma obezbjeđuju putinistički saradnici, Moskva, nacionalističke organizacije pod uticajem Kremlja i zlokobna ekstremno nacionalistička, parareligijska organizacija poznata kao SPC.

Ostaje samo nada da će Srbi shvatiti ko im jamu kopa i u jamu ih gura.

U.P.A.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije