Connect with us

Region

VUČIĆU IZMIČU STOLICE: Potez Kremlja izvodi predsjednika Srbije na čistac

Published

on

Piše: Genadij Sisojev

Odluka Kremlja da prizna nezavisnost Donjecke i Luganjske republika stavila je na muke predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Ima samo nekoliko dana da od svih geopolitičkih stolica na kojima bi želio da sjedi, zadrži samo jednu. U suprotnom može da ostane bez ijedne stolice.

Da ga je odluka ruskog predsjednika Vladimira Putina da prizna Donjecku i Luganjsku republiku stavila na muke, priznao je i sam Vučić.

“Ono što očekujem da tek sledi posle svega što se dogodilo, u političkom smislu, neće biti jednostavno za Srbiju”, požalio se srpski predsjednik na TV Pinku.

Genadij Sisojev

I tu je Vučić uglavnom u pravu. Samo teško će biti ne Srbiji, nego njemu. Moraće da se opredijeli i da podrzi ili da osudi odluku Kremlja. I to u veoma kratkom roku.

Evropska Unija koja već kažnjava sankcijama Rusiju i ljude bliske Vladimiru Putinu očekuje da njenu politiku slijedi i kandidat za članstvo – Srbija.

“Srbija je zemlja kandidat i od nje se očekuje da se uskladi sa odlukama EU u spoljnoj i bezbjednosnoj politici”, poručio je portparol EU, Peter Stano.

Očekivanja EU je javno iznio i ambasador Ukrajine u Beogradu Oleksandar Aleksandrovič. Formalno zahvalivši srpskom predsjedniku za njegovo često ponavljanje da Srbija poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, ambasador je jasno stavio do znanja da to u ovom slučaju nije dovoljno.

“Važno je napraviti i drugi korak jer je potez predsjednika Rusije direktno protiv suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Ukrajine. Zato Ukrajina i ukrajinski narod očekuju da Srbija osudi potez Ruske Federacije”, rekao je ambasador.

Sličan zahtjev predsjedniku Srbije je sigurno uputio i predsjednik Francuske Emanuel Makron koji ga je nazvao odmah nakon objelodanjivanja odluke Kremlja. Makron, koji je posljednjih nedjelja uložio ogromne napore da odvrati Putina od koraka koji bi vodili destabilizaciji, lično je zainteresovan da reakcija Evrope bude ne samo adekvatna, nego i jednodušna.

Čak i Orban stao uz EU

Čak i zemlje EU koje potenciraju posebne veze sa Rusijom, požurili su da izraze jedinstvo sa pozicijom Unije. Tako je mađarski premijer Viktor Orban u razgovoru sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom jasno poručio da Mađarska dijeli stavove EU u vezi sukoba Rusije i Ukrajine. Time je Orban, koga Vučić smatra jednim od najbližih lidera zemalja EU, predsjedniku Srbije skroz poništio prostor za manevrisanje.

Vučić će morati da jasno odgovori EU već narednih dana. I od toga će zavisiti dalji odnos Evrope prema Beogradu i Vučiću.

Pritisak Evrope je, međutim, tek mali dio muka koje su snašle Aleksandra Vučića. U Beograd 28. februara dolazi šef svih bezbjednosnih struktura Rusije Nikolaj Patrušev. Formalni cilj njegove posjete je razmatranje situacije sa odlaskom plaćenika sa Balkana u Ukrajinu. Glavni cilj dolaska Patruševa u Beograd indirektno je otkrilo rusko Ministarstvo vanjskih poslova koje je pozvalo druge zemlje da “slijede primjer Rusije i priznaju DNR I LNR”. To će za Vučića očigledno biti cijena za povoljni ruski gas koji je dobio nakom nedavnog, 19-og po redu susreta sa Vladimirom Putinom u Sočiju.

Odbijanje zahtjeva ruskog predsjednika značiće za Vučića, ne samo rizik da ostane bez povoljnog ruskog gasa i ostalih benefita u odnosima sa Moskvom. To će za Vučića značiti i izmicanje ruske stolice, što će mu uoči predstojećih izbora u Srbiji 3. aprila biti prilično bolno.

Još ako do tog vremena izgubi i evropsku stolicu…

Aktuelno

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije