Connect with us

Evropa

SLOVAČKA: Odluka premijera da tajno kupi rusku vakcinu izazvala krizu vlade

Published

on

Matovič

Odluka premijera Slovačke Igora Matoviča da u tajnosti kupi doze ruske vakcine protiv korona virusa “Sputnjik V” dovela je do krize vlade pošto su se tom potezu usprotivili njegovi koalicioni partneri.

Matovič je branio odluku da kupi rusku vakcinu, neodobrenu u EU, navodeći da je to učinio u javnom interesu, poslije skoka broja novih infekcija u Slovačkoj, jednoj od pandemijom najteže pogođenih evropskih zemalja.

Premijer, koji je krio da je dogovorio kupovinu ruske vakcine dok juče u Slovačku nije sletio avion sa prvih 200.000 doza, naveo je da nije najvažnije odakle je vakcina već da “spašava živote”.

Slovačka je, poslije Mađarske, postala druga članica EU koja je odlučila da koristi rusku vakcinu, iako je nije odobrila Evropska agencija za lijekove (EMA).

Kupovinu ruske vakcine odobrio je slovački ministar zdravlja Marek Krajči, koji u četvoročlanoj vladajućoj koaliciji predstavlja Matovičev Pokret običnih ljudi.

Međutim, sa stavom premijerove stranke nisu saglasne druge članice koalicije.

Ministar spoljnih poslova Ivan Korčok, iz protržišne Stranke slobode i solidarnosti, zatražio je konsultacije s državnim vrhom oko kupovine ruske vakcine, za koju je kazao da predstavlja sredstvo Rusije u hibridnom ratu protiv Zapada.

“To političko sredstvo nas dijeli i kod kuće i u inostranstvu”, naveo je Korčok i dodao da kupovina ruske vakcine baca sjenku na jasnu prozapadnu orijentaciju Slovačke.

Liderka Stranke za narod, zamjenica premijera Veronika Remisova više puta je rekla da ruska vakcina ne može biti korišćena bez odobrenja EMA.

“Mi brinemo za zdravlje naših gradjana i njihovu imunizaciju, ali jedino vakcinama čija je bezbjednost i efikasnost potvrdjena”, navela je Remisova.

Predsjednica Slovačke Zuzana Čaputova rekla je da se zalaže za “sve dostupne i bezbjedne vakcine”, ali da “Sputnjik V” nije jedna od njih jer “nema odgovorne institucije koja garantuje da je bezbjedna”.

S druge strane, premijer Matovič navodi da Slovačka “nije u poziciji da se oslanja jedino na evropska rješenja” pošto zapadne vakcine sporo stižu u njegovu zemlju.

Matovič je rekao da bi dva miliona doza ruske vakcine moglo da pomogne prevazilaženje “najgore krize od Drugog svjetskog rata”.

Slovačka, zemlja sa 5,4 miliona stanovnika, prijavila je smrt 7.388 ljudi od korona virusa.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije