Connect with us

COVID-19

BACKOVIĆ DEMANTUJE MINISTARKU: Pristrasno i neadekvatno korišćenje stope smrtnosti

Published

on

Marija Backović (FOTO: Institut Paster)

Naučnica iz Podgorice dr Marija Backović, koja radi u odsjeku za virologiju na Pasterovom institutu u Parizu, doktorica biohemije i molekularne genetike, upozorila je na Tviteru da konfuzija oko toga da li je situacija u Crnoj Gori u vezi sa kovidom-19 dobra ili loša raste zbog toga što neki zvaničnici iz zdravstvenog sistema selektivno prikazuju podatke.

Backović je objasnila da je korišćenje stope smrtnosti u odnosu na broj registrovanih slučajeva pristrasno do te mjere da je besmisleno koristi taj podatak kako bi se poredile zemlje i njihova uspješnost.

Ona je time aludirala na izlaganje ministarke zdravlja Jelene Borovinić-Bojović u Skupštini prije dva dana u kojem je ona, pozivajući se na analizu američkog Džon Hopkins Instituta, koja pokazuje da broj umrlih u odnosu na broj zaraženih u našoj zemlji iznosi 1,4 odsto, ustvrdila da je uspješnost liječenja od korona virusa u Crnoj Gori značajno veća u odnosu na najrazvijenije zemlje svijeta poput Njemačke, Švedske, Japana, SAD, Švajcarske, Austrije itd.

“Posmatrana stopa od 1,4 odsto znači da je na 100 potvrđenih slučajeva umrlo 1,4 osoba. Ovdje se može vidjeti da ovaj podatak direktno zavisi od broja sprovedenih testova, kriterijuma za testiranje, strukture testirane populacije i tako dalje. Drugim riječima, korišćenje ovog podatka je pristrasno do te mjere da ga je besmisleno koristi kako bi se poredile zemlje i njihova uspješnost, osim ako se u obzir ne uzmu i ostali faktori (isti broj testova po glavi stanovnika, isti kriterijumi za testiranje…)”, navela je dr Backović na Tviteru.

Ona dalje objašnjava na koji način žitelji neke zemlje mogu vidjeti da li borba protiv epidemije ide dobrim tokom ili ne.

“Odgovor je sljedeći – pogledajte parametre gdje je djelilac konstantan, kao što je na primjer broj stanovnika u zemlji. Ako je broj preminulih u Crnoj Gori 1.245, dobijamo broj od 200 smrti na 100 hiljada stanovnika. I ponovo mi je žao što vam donosim loše vijesti, ali ne, na osnovu podataka o tome koliko je ljudi umrlo ne ide nam bolje nego drugim državama. Štaviše, ide nam prilično loše u spašavanju života, iz ovog ili onog razloga, a Crna Gora je u vrhu neke druge liste”, zaključila je Backović.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije