Connect with us

COVID-19

BOROVINIĆ BOJOVIĆ: Mjere dale rezultate, ali će posljedice po mentalno zdravlje biti dugoročne

Published

on

Rigorozne epidemiološke mjere, koje su primjenjivane da bi se „ublažila„ epidemijska kriva, prekinula transmisija i smanjio pritisak na zdravstveni sistem, u proteklom periodu dale su rezultate, ali je danak koji svi plaćamo, u smislu usporavanja socijalnog i ekonomskog života, veoma visok. Stoga će posljedice COVID pandemije po mentalno zdravlje biti dugoročne i veoma kompleksne, kazala je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović na Samitu za mentalno zdravlje, koji organizuje Vlada Grčke u saradnji sa Regionalnom kancelarijom Svjetske zdravstvene organizacije SZO za Evropu.

Kako je saopšteno iz Minsitarstva zdravlja, tokom online učešća na Samitu, koji su otvorili premijer Grcke Kirjakos Micotakis i direktor SZO za Evropu Hans Kluge, Borovinić Bojović naglasila je da se taj značajan skup dešava u kritičnom trenutku.

“Posvećeni ciljevima održivog razvoja i ostvarivanju univerzalne zdravstvene zaštite, Vlada Crne Gore i Ministarstvo zdravlja prepoznaju značaj i potrebu kontinuiranog jačanja mentalnog zdravlja cjelokupne populacije, sa snažnom primarnom zdravstvenom zaštitom, kao okosnicom za jačanje mentalnog zdravlja i unaprjeđivanja nivoa kvaliteta mentalnih servisa koji su jednako dostupni svima. Stvaranje prilika za personalizovan pristup mentalnom zdravlju i pronalaženje inovativnih rešenja u cilju unaprijeđenja mentalnih servisa, nema alternativu”, poručila je.

Prema njenim riječima, pandemija nas je podsjetila da je trenutak za rekalibriranje i veće ulaganje u servise za mentalno zdravlje.

“Ova kriza je prilika da gradimo sistem mentalnog zdravlja koji će biti spreman da odgovori na buduće izazove i krize”, rekla je ministarka zdravlja i posebno se osvrnula na potencijal koji nude digitalne tehnologije i potrebu jačanja ljudskih resursa u pružanju kvalitetnih usluga mentalnog zdravlja.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije