Connect with us

COVID-19

BIONTEK: Vakcina štiti od novih sojeva kovida 19, nove neće biti potrebne

Published

on

Ilustracija: Shutterstock

Rezultati poslednjih laboratorijskih testova Bionteka pokazuju da vakcina protiv kovida 19, koju su razvili Fajzer i Biontek, vjerovatno štiti od zaraznijeg soja virusa koji je otkriven u Britaniji i raširio se svijetom.

Kako prenosi Rojters, ohrabrujući rezultati analize preko krvi učesnika u novim ispitivanjima koje je sproveo njemački Biontek zasnovani su na opsežnijim istraživanjima od onih koje je američki proizvođač ljekova Fajzer objavio prošle nedjelje.

Tada je Fajzer saopštio da je slična laboratorijska studija pokazala da je vakcina efikasna protiv jedne ključne mutacije, nazvane N501Y, pronađene u obje visoko prenosive nove varijante koje se šire u Britaniji i Južnoj Africi.

Najnovija studija Bionteka, objavljena na sajtu bioRxiv.org, koja još uvijek nije recenzirana, sprovedena je na sintetičkom virusu sa 10 mutacija koje su karakteristične za varijantu poznatu kao B117 identifikovanu u Britaniji, a među 11 autora studije su Ugur Sahin i Ozlem Tureci, suosnivači Bionteka.

Ova studija pruža dalju nadu jer se u Britaniji svakodnevno bilježi rekordan broj smrtnih slučajeva od kovida 19, za koje se vjeruje da je odgovoran prenosiviji soj infekcije, a to takođe znači da razvoj vakcina za ovu bolest za sada ne bi morao da se krene ispočetka, navodi agencija.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije