Connect with us

COVID-19

BOROVINIĆ BOJOVIĆ: Ministarstvo ne lažira i ne frizira podatke o kovidu

Published

on

Ministarstvo zdravlja Crne Gore svjesno je značaja i prava javnosti da zna, što dokazuje i naša konstantna interakcija sa medijima. Crnogorski mediji na profesionalan, naučno utemeljen pristup, izvještavaju o vakcinama i imunizaciji, a zajedno sa nevladinim sektorom pokazuju i dokazuju da su korektivni mehanizam javne uprave, kazala je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, na Konferenciji “Crna Gora u vrijeme pandemije-činjenice i izazovi” koja se danas održava u Podgorici

Ona je istakla da ove godine nema lažiranja i friziranja podataka da bi bili upodobljeni “corona free” ili bilo kojoj zelenoj listi.

“Testiramo najmanje četiri puta više nego tokom 2020. godine, jer nema kontrole epidemije bez opširnog istraživanja. Činjenica je da je recimo KCCG tokom prošle godije bio zatvoren pola godine za sve što nijesu bili hitni i COVID pacijenti, a od januara 2021. KCCG radi apsolutno sve, nikad nije zastao ni na sat, a u Crnoj Gori, svake nedjelje, u svim bolnicama, domovima zdravlja i Hitnoj pomoći uradimo oko 140 hiljada pregleda, operacija, prijema i sl. S jedne strane, zabrinjava činjenica za tolikom ljekarskom pomoći, ali, s druge strane, nemojte reći da nema boljeg dokaza o tome koliko je predan naš kompletan zdravstveni sistem: od direktora, preko ljekara i medicinskih sestara, do vozača i higijeničara. Na osnovu svih podataka koji se nikad do sad nijesu ni prikupljali ni objavljivali ni analizirali, mi utvrđujemo predstojeće okosnice rada”, poručila je Borovinić Bojović.

Ona je podsjetila da su radnici u medijima bili prioritet za imunizaciju, odmah poslije štićenika domova za stare i medicinskih radnika, ali i to da samo novinari, snimatelji i fotoreporteri imaju pravo na besplatne testove u slučaju da nijesu vakcinisani, a treba da izvještavaju sa skupova koji su epidemiološki rizični.

“Odajem priznanje svim crnogorskim medijima za profesionalan, naučno utemeljen, pristup prilikom izvještavanja o vakcinama i imunizaciji. Crnogorski mediji su, za razliku od nekih kolega u regionu i svijetu, odoljeli ‘žutilu tiraža’ po cijenu javnog zdravlja, i zahvalna sam im svima na tome. To je jedan od razloga zahvaljujući kome Crna Gora, u kojoj je dugo i ozbiljno zapuštana oblast vakcinacije, danas ima svakog drugog punoljetnog građanina koji je vakcinisan protiv korona virusa. Podsjetiću vas da preko 50 odsto punoljetnih vakcinisanih prvom dozom smatramo uspjehom, jer smo zemlja koja je od 2016. do 2019. spala sa 90 na oko 20 odsto djece koja su vakcinisana MMR-om. Zato rezultat u procesu vakcinacije protiv korona virusa ne možemo da ne smatramo solidnim uspjehom”, istakla je ministarka.

Ministarstvo zdravlja i sve zdravstvene ustanove nastojale su, kako je istakla, da u okviru svojih zakonskih mogućnosti, sve vrijeme budu na raspolaganju za odgovore na sva pitanja.

“Novinarska pitanja nekad su bila smjernice za putanju kojom se u određenim oblastima treba kretati. Ohrabrujemo sve medije da nastave da rade svoj posao po uzusima profesije, a mi, s druge strane obećavamo da ostajemo na raspolaganju da zajedničkim snagama unaprijedimo zdravstveni sistem u cilju dobrobiti svakog građanina Crne Gore”, kazala je Borovinić Bojović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije