Povežite se sa nama

COVID-19

Borovinić Bojović: Omikron nije registrovan u CG, preminuli vakcinisani prosječno imali 75 godina

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Novi soj korona virusa omikron još uvijek nije registrovan u Crnoj Gori, ali moramo očekivati da će se pojaviti, jer ne možemo posmatrati zemlju kao izlovan sistem, poručila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović.

Ona je saopštila da je neozbiljno vjerovati da se omikron neće pojaviti i u našoj državi.

-Na uzorcima koji su rađeni do sredine novembra pouzdano znamo da omikron nije detektovan u Crnoj Gori, kao što nije detektovan ni Delta plus soj-, navela je ministarka zdravlja, u emisiji Link na RTCG.

Dodala je da je mogućnost obolijevanja i od omikrona svakako manja ako su ljudi vakcinisani.

-U kojem procentu tačno vakcine koje su dostupne štite od omikrona, stručna javnost se nije još izjasnila, to očekujemo uskoro-, poručila je Borovinić Bojović.

Ministarka zdravlja kazala je i da nijedna osoba preminula od korona virusa u Crnoj Gori mlađa od 40 godina nije bila vakcinisana, a prosjek godina onih koji su preminuli, a bili su vakcinisani je 75.

Podsjetila je i na podatke IJZ da je zaštita od obolijevanja od kovida nakon dvije doze vakcine 93,38%, što je kako kaže visok procenat.

Kako je kazala, ti podaci nesumnjivo govore u prilog značaja vakcinacije i poštovanja mjera.

Ranije je uvođenje Nacionalne digitalne kovid potvrde u javnoj upravi odgođeno do definitivnog izjašnjenja Ministarstva pravde.

Govoreći o ranije pominjanom uvođenju Nacionalne digitalne kovid potvrde u javnoj upravi koje je odgođeno do definitivnog izjašnjenja Ministarstva pravde, Borovinić Bojović je kazala da su preliminarno mišljenje dobili, ali su tražili dodatna pojašnjenja.

-Upravo naredne sedmice imamo niz sastanaka u Ministarstvu pravde na kojima ćemo sučeliti mišljenja i na taj način, ja sam sigurna, doći do najvalidnijeg rješenja-, poručila je.

Ona je poručila da je važno da se sačuva zdravlje građana, ali i poštovanje Ustava Crne Gore.

Aktuelna epidemiološka situacija je, kako navodi, rezultat mutagenih formi Kovida 19.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije