Connect with us

COVID-19

BOROVINIĆ BOJOVIĆ POTVRDILA: Galić na čelu IJZ, Radulovićeva na čelu KCCG

Published

on

Bili prinuđeni da donesu mjere bez Instituta: Borovinić Bojović - Foto: RTCG

Ministarka zdravlja Jelena Bojović Borovinić potvrdila je informaciju da će epidemiolog Igor Galić biti direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ), dok će doktorica Ljiljana Radulović biti direktorica Kliničkog centra Crne Gore (KCCG).

Ona je kazala za Jutarnji program TV Vijesti da sa zadovoljstvom može potvrditi te infromacije i da je riječ o vrsnim stručnjacima.

Borovinić Bojović je rekla da su bili prinuđeni da donesu novi set mjera, suprotno predlogu Instituta za javno zdravlje (IJZ), jer se Nacionalno koordinaciono tijelo nezakonito “samoraspustilo”.

Iako su u kampanji obećali da će “struka da se pita”, Borovinićeva i njen resor nijesu ispoštovali predlog struke da se važeće mjere prošire, već su ih u srijedu ublažili. Ona je, međutim, kazala da su tim Ministarstva, koji je donio nove mjere, činili i epidemiolozi.

“Mi smo ovdje imali jednu vanrednu situaciju u vanrednom stanju u državi koja u suštini nije smjela da se desi. Nacionalno koordinaciono tijelo je samoinicijativno odlučilo da ne postoji uopšte se ne rukovodeći interesima građana, isto kao što je nastalo. Nastalo je takođe protivzakonito”, kazala je ministarka u Jutarnjem programu TV Vijesti.

Ona je pojasnila da je u takvoj situaciji Ministarstvo zdravlja bilo obavezno i dužno da u najkraćem vremenskom roku dovede kompletnu situaciju pod kontrolu i obezbijedi  zdravlje i sigurnost svojih građana.

“Zato je tim stručnjaka, ne samo epidemiologa, nego i drugih specijalnosti, moram napomenuti i psihologa, učestvovao u izradi upravo ovakvog seta mjera koja su stupili u srijedu”, istakla je Borovinić Bojović.

Ona je kazala da mjere nijesu radikalizovali nije veći broj novozaraženih na ukupan broj testiranih od onog koji smo imali nekoliko dana unazad. Mjere se, pojasnila je, ne donose na osnovu nečije samovolje kako bi se ublažile ili radikalizovale, već na osnovu određenih indikatora, koji su rezultat istraživanja i praćenja epidemiologa.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije