Connect with us

COVID-19

BOROVINIĆ BOJOVIĆ: Strožije mjere moguće i prije 1. decembra

Published

on

Vladina Komisija za kovid zasijeda redovno, a razmotriće i eventualno uvođenje strožih epidemioloških mjera i prije 1. decembra, saopštila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, gostujući u Dnevniku TVCG

Podsjetimo ranije je najavljeno da je moguće da se od 1. decembra uvede obaveza posjedovanja Nacionalne digitalne COVID potvrde (dokaz o vakcinaciji ili negativan PCR koji stariji od 72 sata ili brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati ili dokaza o preležanoj bolesti u posljednjih šest mjeseci) za kompletnu javnu upravu (zdravstvo, prosvjeta, Uprava policije, Vojska…).

Nacionalna digitalna COVID biće u tom slučaju nužna i za ulazak u javni prevoz, tržne centre, teretane, poslovne prostore i poslovne zgrade u kojima djelatnost obavljaju više od tri privredna društva, odnosno preduzetnika i objekti površinhe preko hiljadu metara kvadratnih u kojima se vrši trgovina na malo neprehrambene robe…

“Veoma smo često svjedoci da se aktuelne mjere ne poštuju i logično, imajući u vidu nepoštovanje mjera i sa druge strane mutagene forme korona virusa od kojih je u problemu praktično čitav svijet posebno Evropa, imamo i porast broja oboljelih”, navela je Borovinić Bojović u Dnevniku TVCG.

Ona je ponovila da su vakcinacija i poštovanje mjera jedini pravi put za izlazak iz pandemije.

“Da se ne bi desilo da bolnice budu prepune i da situacija bude takva da imamo ogroman broj hospitalizovanih pacijenata, moramo se vakcinisati. Osam od 10 preminulih nisu vakcinisani, nijedan, nažalost pacijent mlađi od 40 godina koji je izgubio bitku sa koronom nije bio vakcinisan. To su alarmantni podaci”, poručila je Borovinić Bojović.

Da su se mjere poštovale onako kako je trebalo, ne bi, kaže ministarka, uopšte morali da razmišljaju o tome da pooštravaju mjere. Ona je dodala da se ipak mjere ne poštuju onako kako je potrebno da se to čini.

“Upravo iz tog razloga i nedovoljnog broja vakcinisanih dolazi do porasta broja zaraženih”, kazala je ministarka i dodala da tome doprinosi i zarazniji Delta soj. Kazala je i da je Delta plus soj oko 60 odsto zarazniji od početnog Alfa soja.

Ona je podsjetila da smo ove godine testirali pet puta više nego prethodne.

“Situacija je trenutno dosta teška”, poručila je ministarka i kazala da zdravstveni sistem daje svoj maksimum.

Kada je riječ o velikom broji preminulih, ona je navela da Delta soj dovodi do teških komplikovanih kliničkih slika.

“90 odsto pacijenata u intenzivnoj jedinici nijesu vakcinisani. Obezbijeđeno je preko 1,2 miliona vakcina”, poručila je ministarka i pozvala sve građane da se vakcinišu, što prije.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije