Connect with us

COVID-19

BULATOVIĆ ĆALASAN: Tek smo na početku kraja epidemije

Published

on

Internista imunolog i klinički farmakolog Maja Bulatović Ćalasan kazala je da su realna očekivanja od vakcinacije protiv korona virusa da će nas zaštititi od virusa COVID-19, a postoji nada i u dobru efektivnost protiv novog soja britanskog korona virusa.

Bulatović-Ćalasan, koja radi u Univerzitetsko-medicinskom centru u Utrehtu u Holandiji, za Jutarnji program TVCG kaže da Fajzer tvrdi da upravo njihova vakcina garantuje zaštitu od novog soja virusa.

“Ipak mislim da je ovo tek sami početak, nadamo se, kraja ove epidemije”, rekla je Bulatović-Ćalasan.

Ona smatra da nema mjesta misterijama u vezi s vakcinama, te da su one naučno utemeljene  i odobrene od strane autoriteta.

Govoreći o trajanju imuniteta nakon zaraze korona virusom, Bulatović-Ćalasan da posljednja istraživanja pokazuju da antitijela potiv virusa mogu da se detektuju i više od šest mjeseci poslije infekcije.

“Što znači da je imunitet relativno dugačak, ali nam trebaju veće studije da bi se to moglo sa sigurnošću”, kazala je ona.

Vakcinacija u Holandiji, kako je kazala, ide jako brzo, a ove i prošle nedjelje vakcinisano je 40.000 zdravstvenih ranika iz akutne njege: “Od sljedeće nedjelje počinje vakcinacija stanovništva, a prioritet je oko 250.000 ljudi iz visokorizičnih grupa”.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije