Connect with us

COVID-19

SZO: Da vlade svih zemalja pokažu ekstremni oprez pri ukidanju restrikcija

Published

on

Čelnik odjela Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za vanredne situacije u srijedu je pozvao vlade da pokažu “ekstremni oprez” u potpunom ukidanju restrikcija koje imaju za cilj suzbiti širenje COVD-19, upozoravajući da će se transmisija povećati dok se zemlje otvaraju.

Dr. Majkl Rajan izjavio je, upitan tokom konferencije za novinare SZO da prokomentariše britansku odluku u ovoj sedmici da ublaži restrikcije uprkos rastu broja zaraženih, da “svaka zemlja upravo sada ukida restrikcije na ovaj ili onaj način” u nadi da će postići balans između povratka normalnosti i i potrebi kontrole virusa kroz pojačanu vakcinaciju.

“Transmisija će se povećati kada se otvorite”, izjavio je Rajan, jer nisu svi vakcinisani i neizvjesnost ostaje oko toga koliko će vakcinacija suzbiti transmisiju.

Maria Van Kerkhove, tehnička čelnica SZO za COVID-19, kazala je da nekoliko faktora podstiče transmisiju COVID-19 – ponašanje koronavirusa i njegovih varijanti, redukovanje mjera društvene distance, i nejednaka i neravopravna distribucija vakcina protiv koronavirusa.

“Virus nam pokazuje upravo sada da se razvija. To nije teoretski”, kazala je.

Širom svijeta potvrđeno je četiri miliona preminulih od koronavirusa.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije