Connect with us

COVID-19

COVID POROĐAJ: Bebu vidjela tek kada je izašla iz porodilišta

Published

on

COVID pozitivne trudnice, koje su prethodnih nekoliko mjeseci imale porođaj u, do skoro, jedinom COVID porodilištu u zemlji, u bolnici Codra, nijesu sve do dolaska kući, kako tvrde, mogle da vide svoju djecu, a uprkos svim preporukama čak i Svjetske zdravstvene organizacije, ni da ih podoje. Iz bolnice su izlazile odvojeno od beba, a do kuće su imale prevoz COVID kombijem. Po dolasku kući nije im bila obezbijeđena ni pomoć patronažne službe, a pri otpustu su dobijale preporuku da ne treba da doje bebe sve dok ne budu imale negativan PCR test na koronavirus, piše portal roditelji.me.

Od nedavno, odlukom Ministarstva zdravlja, COVID pozitivne trudnice se porađaju u porodilištu u svojoj ili najbližoj opštini. Kakvi protokoli sada važe za trudnice zaražene koronavirusom u porodilištima i da li svi imaju uslove za to, neka su od pitanja koja je udruženje Roditelji uputilo Ministarstvu zdravlja, ali odgovora još nema. Udruženje je u više navrata pisalo i bolnici Codra, a nakon što su njeni ljekari objasnili u medijima procedure koje kod njih važe u vezi sa dojenjem i kontaktom COVID pozitivne majke i njene bebe, tražili pojašnjenje zašto su se odlučili da ne primjenjuju preporuke SZO i ostalih relevatnih institucija u ovakvim situacijama. Odgovor nije dobijen.

Za Ninu Popović, koja je imala porođaj u novembru, problemi su nastali još od same sumnje da je pozitivna na koronavirus, jer za nju kao trudnicu pred porođajem nije postojala nijedna olakšavajuća okolnost čak ni za testiranje.

Nakon porođaja bebu nije vidjela sve do izlaska iz bolnice. Osim zabranjenog prilaska bebama, koje su po rođenju bile negativne na koronu, bio je zabranjen i izlazak iz sobe i kretanje po hodnicima. Bebe su bile smještene u istoj zgradi, u istom hodniku, nedaleko od sobe u kojoj je Nina boravila.

“Mogli smo da ih čujemo kako plaču. Cimerka koja se porodila malo prije mene je za svaki plač bebe govorila: Ovo je moja! Znam, osjećam. Svakog dana sam molila sestru da mi pošalje fotografiju moje ćerke”, prisjeća se Popovićeva.

S obzirom na to da im nije dozvoljeno da doje bebe, izmlazala se na svaka tri sata po preporuci babice i mlijeko (kolostrum) prosipala. Rečeno joj je da bebu ne doji sve dok ne bude negativna na testu, da je ne bi zarazila.

U subotu uveče joj je saopšteno da iz bolnice izlazi ujutru u 10 sati, ali odvojeno od svoje bebe. Po bebu je trebao da dođe neko ko je negativan, a za nju je bio planiran prevoz COVID kombijem. Čekajući otpust, saopšteno joj je da ne znaju kako će izaći iz bolnice, jer je nedjelja, pa kombi prevoza nema.

“Predložila sam da po mene dođe snaha koja je bolovala koronu, ali su mi rekli da mora imati potvrdu od svog epidemiologa da je izašla iz karantina, jer ne smiju da krše zakon. Na kraju smo pozvali muževnog rođaka koji ima taj papir i on je došao po mene. Međutim, ni to nije bilo dovoljno. Beba je izašla u 12 sati, a ja sam i dalje bila u bolnici. Čekali su me ispred bolnice narednih sat, dok nijesam krenula. To je bio momenat mog emotivnog pucanja, jer nisam mogla dočekati da je ugledam više”, ističe Nina.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije