Connect with us

COVID-19

ĐUKANOVIĆ O KORONI: Oporavak da ne bude privilegija odabranih

Published

on

Bez sveobuhvatnog i koordinisanog odgovora, solidarnosti zemalja i odgovornog pojedinca neće se uspjeti u borbi protiv najvećeg izazova u istoriji Ujedinjenih nacija (UN), kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, na specijalnoj sjednici Generalne skupštine UN-a posvećenoj borbi protiv koronavirusa.

On je kazao da bi post-covid svijet trebalo da predstavlja svijet bliže saradnje, više solidarnosti i jačeg saosjećanja.

Prema njegovim riječima, pandemija COVID-19 sigurno je dodatno iscrpila multilateralizam, ali ga nije slomila.

„Naše učešće danas potvrda je prihvatanja realnosti i priznanja da nijedno globalno pitanje ne možemo riješiti izolovanim akcijama. Ignorisanje visokog stepena međuzavisnosti, naročito u slučajevima globalnih zdravstvenih prijetnji, sa sobom nosi nesagledive opasnosti“, smatra Đukanović.

On je rekao da je efikasan i inkluzivan multilateralizam neophodniji nego ikad ranije, i da zato raduje da svijest o tome raste i da napori u tom pravcu postaju vidljiviji i odlučniji.

„Problemi su ogromni, izazovi višestruki, a o konačnim posljedicama još uvijek ne možemo govoriti. Pandemija je bacila na koljena svjetsku ekonomiju, svjetsku politiku, nauku i medicinu“, naveo je Đukanović.

Prema njegovim riječima, globalna ekonomija prolazi kroz najdublju recesiju poslije Drugog Svjetskog rata.

„Ekonomske aktivnosti, putovanja, lanci snabdijevanja doživljavaju kolaps. Nacionalne vlade restriktivnim mjerama nastoje da obuzdaju širenje infekcije, dok istovremeno, zavisno od ekonomske moći, stimulativnim mjerama pokušavaju da pomognu i održe privrednu aktivnost“, kazao je Đukanović.

On je rekao da najpogođeniji bivaju najranjiviji dijelovi društva, „a prava i slobode naših građana su pod stalnim pritiskom“.

„Duboko vjerujem da je ovo prilika da ujedinimo snage ka boljem, pravičnijem, otpornijem i održivom post-Covid svijetu. Svijetu u kojem će realizacija Agende 2030 biti izvjesnija, a najviše vrijednosti demokratije, slobode i ljudskih prava prihvaćene i poštovane“, kazao je Đukanović.

On smatra da oporavak mora biti održiv i inkluzivan, „a mi otporniji i pripremljeniji za neku sljedeću pandemiju“.

Kako je rekao, prilika je za novi početak globalne saradnje i poziv za akciju.

„Iako je pandemija dodatno usložila ionako kompleksan put ka ostvarenju Agende 2030, držim da su ciljevi održivog razvoja u ovom trenutku jedini relevantan i globalno prihvaćen putokaz za suočavanje sa nizom izazova, poput klimatskih promjena, porasta nejednakosti, očuvanja i zaštite biodiverziteta, ekonomske neizvjesnosti“, kazao je Đukanović.

On je naveo da mnogi govore o brojnim negativnim pojavama koje su bile naročito vidljive u prvim mjesecima izbijanja pandemije, kao što su zloupotreba informacija, globalno nadmetanje, nemogućnost nabavke osnovne zaštitne medicinske opreme, zatvaranje u nacionalne okvire i manjak solidarnosti.

Prema njegovim riječima, djelotvorna koordinacija, ulaganja uz oslonac na nauku i tehnologiju, i pravovremena komunikaciju u cilju jačanja povjerenja, su od presudne važnosti.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije