Connect with us

COVID-19

EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA: Nove mjere početkom sedmice

Published

on

Nova ministarka se juče oglasila: Borovinić Bojović - Foto: RTCG

Nova Vlada već početkom sedmice donijeće novi set mjera protiv koronavirusa, od kojeg je juče preminulo osam ljudi.

Kako je “Vijestima” nezvanično saopšteno iz Vlade, biće formirana komisija u Ministarstvu zdravlja i Savjet pri Vladi, koji će se ubuduće baviti strategijom borbe protiv novog koronavirusa.

Novoizabrana ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović poručila je juče da će taj resor u najskorije vrijeme i formalno da definiše strategiju borbe protiv pandemije kovid-19, koja će biti zakonski utemeljena, zasnovana isključivo na stručnim, a ne političkim i selektivnim mjerama, uvažavajući pritom Ustavom zagarantovana prava građana.

“Zbog ozbiljnosti aktuelne epidemiološke situacije, pozivam uvažene građane Crne Gore da zajednički ispoštujemo obavezan protokol nošenja maski, držanja distance i izbjegavanja bilo kakvih okupljanja, u cilju očuvanja sopstvenog, kao i zdravlja svih građana”, napisala je ona na Tviteru.

Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) za zarazne bolesti, koje je formirala bivša vlada, zvanično je u petak prestalo sa radom. Iz NKT su saopštili da je održana posljednja sjednica tog tijela, koje je, kako su ocijenili, u proteklih devet mjeseci pravovremenim epidemiološkim mjerama i odgovornim pristupom uspjelo u najvećoj mjeri da sačuva živote i zdravlje građana, njihovu bezbjednost i javni red i mir, održi i osnaži zdravstveni sistem, organizuje besplatan povratak naših građana iz inostranstva i odlazak stranaca iz Crne Gore, obezbijedi i distribuira dodatnu neophodnu medicinsku opremu, organizuje novčane i robne donacije, koordinira budžetsku pomoć građanima i privredi u prevazilaženju posljedica pandemije te pravovremeno i neselektivno informiše domaću i inostranu javnost o svim aspektima pandemije.

Na snazi su do 8. decembra mjere koje je donijelo NKT, a koje između ostalog podrazumijevaju zabranu kretanja od 19 do 5 sati, rad ugostiteljskih objekata i trgovina do 18 časova, zabranu međugradskog saobraćaja vikendom…

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije