Connect with us

COVID-19

EU: Lideri pet zemalja pozvali na diskusiju o isporuci vakcina

Published

on

Brisel, (MINA) – Lideri Austrije, Češke, Bugarske, Slovenije i Letonije pozvali su Evropsku uniju (EU) na diskusiju o distribuciji vakcina protiv koronavirusa u okviru EU, nakon što se Beč žalio da raspodjela nije jednaka.

Austrijski kancelar Sebastian Kurc kazao je u petak da vakcine nijesu jednako podijeljene među članicama EU, uprkos dogovoru na nivou bloka da se to učini u skladu sa brojem stanovnika.

On je za situaciju okrivio odvojene ugovore koje je potpisala komisija EU za upravljanje vakcinacijom sa farmaceutskim kompanijama, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kurc je na Tviteru napisao da su on i njegove kolege iz četiri zemlje u zajedničkom pismu pozvali na diskusiju u cilju pronalaženja “evropskog rješenja”.

Pismo, koje je upućeno predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Lajen i predsjedniku Evropskog savjeta Čarl Mičel, objavili su austrijski mediji.

“U posljednjih nekoliko dana otkrili smo da se pojedinačne isporuke doza vakcina iz farmaceutskih kompanija u zemlje članice EU ne sprovode jednako u skladu sa brojem stanovnika”, navodi se u pismu.

Lideri u pismu direktno pozivaju Mičela da što prije održi razgovore sa zvaničnicima u vezi sa pomenutim važnim pitanjem.

Kurc je napomenuo da će Malta do kraja juna imati trostruko više doza vakcine u odnosu na Bugarsku uzevši u obzir broj stanovnika.

Neimenovani zvaničnik EU potvrdio je da je Mičel primio pismo lidera pet zemalja, uz napomenu da je sastanak lidera Unije već planiran za 25. i 26. mart, kada će jedna od glavnih tema biti koordinacija u borbi protiv koronavirusa.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije